Шойгу: Политическият "Сървайвър", обвинен за неуспехите на Путин в Украйна

Той е най-дългогодишният министър на отбраната
12 май 2024 23:20, Стела Стоянова
213
Шойгу: Политическият "Сървайвър", обвинен за неуспехите на Путин в Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Сергей Шойгу, който бива сменен на поста министър на отбраната на Русия, оглави настъплението на Москва в Украйна и е най-дългогодишният министър на отбраната в страната, както и един от малкото близки приятели на Владимир Путин.

Въпреки това неговото поведение по отношение на нападението срещу Украйна беше критикувано от мнозина в Русия, а репутацията му беше допълнително засегната от неотдавнашните обвинения в корупция срещу един от неговите заместници.

През 2023 г. покойният началник на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин започва много публична вражда срещу висшите ешелони на руската армия във връзка с воденето на войната.

Пригожин, който по-късно оглави краткотраен бунт и загина при мистериозна самолетна катастрофа, обвини Шойгу по-специално, че е "мръсник" и "възрастен клоун" в яростни аудиосъобщения, които станаха вирулентни в Русия.

Въпреки че през последните месеци съдбата на Русия се промени на бойното поле с поредица от скорошни успехи, репутацията на Шойгу не успя да се възстанови.

Още преди да избухне бунтът на Пригожин, Шойгу беше подложен на огромен натиск заради първоначалните неуспехи по време на руската офанзива през 2022 г.

Според широко разпространен видеозапис от юни 2023 г. Путин и Шойгу присъстват на раздаване на медали във военна болница, където се вижда как руският президент обръща гръб на министъра на отбраната с явно пренебрежение.

През последните години нямаше повече публични прояви на мачо приятелство или снимки, на които двамата мъже се пекат заедно на слънце с голи гърди в отдалечен Сибир, споделят риболовни ваканции и играят в един и същи отбор по хокей на лед.

68-годишният Шойгу, който от 2012 г. е министър на отбраната, има десетилетна политическа кариера с несравнимо дълголетие в постсъветска Русия.

Присъствието му в центъра на властта в Москва предшества това на самия Путин.

Родом от района на Тува в Южен Сибир, Шойгу е сред малкото руснаци, които не са от етнически произход и са заемали висш държавен пост след разпадането на СССР.


Той започва издигането си през 1994 г., когато е назначен за министър на извънредните ситуации в първите години на президентството на Борис Елцин.

Шойгу се превръща в познато и непоклатимо присъствие за руснаците, както и в един от най-популярните политици в страната, тъй като обикаля страната, за да се справя с различни бедствия - от самолетни катастрофи до земетресения.

Служил е при дузина министър-председатели и заема този пост до 2012 г., когато е назначен за губернатор на Московска област, а през същата година Путин бързо го назначава за министър на отбраната, след като корупционен скандал поваля предшественика му Анатолий Сердюков.

Веднага е назначен за генерал, въпреки че няма никакъв опит във военната сфера, но успешно ръководи операции, включително интервенцията в Сирия през 2015 г., която задържа на власт съюзника на Москва Башар Асад.

За 65-ия си рожден ден Путин имаше специален подарък за своя приятел - едно от най-високите руски отличия, медал "За заслуги към Отечеството", който да добави към вече натъпкания с ордени сандък.

Но далеч по-неуспешната офанзива в Украйна - за която Кремъл първоначално се надяваше, че ще накара руските танкове да навлязат в Киев - упорито повдигаше въпроси за бъдещето му.

След началото на офанзивата през февруари 2022 г. Шойгу се свеждаше до обект на мърморещи срещи, на които се докладваше на Путин, или просто беше оставен като параван, докато шефът на Кремъл наблюдаваше видеоконференциите./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
6
 
12
 
! Отговори
ЯА преди 1 месец
Нещо не са се разбрали в леглото....кой да е отдолу!:)
144
2
 
13
 
! Отговори
Тиловаков преди 1 месец
Човека който не е случжил и един ден в армията стана МО.
143
3
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Бурятинът е ясен, но какво става с "умното" танкистче (герасима)? Сигурно пуши някъде невнимателно!
142
5
 
12
 
! Отговори
Фрустратиев преди 1 месец
На Шойгу тази война нахрен не беше му нужна. Човека натрупа десетки , че и стотици милиони долари от доставки за армията които фирмата на жена му осигуряваше на тройни цени. Щерката му и синът си вееха байраците по света - момчето му се изявява като нежен певец и изглежда да не харесва девочки много-много. Обаче изкукалия кремълски гном реши да се прави на велик и му развали рахатлъка, а цветятата които очакваха в украйна, се оказаха осново от вида самоходна ау гвоздика , акация и хиацинт
141
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шойгу има много начини за развитие- пада от прозорец, балкон, докато пуши, спъва се по стълбите, премазва го "летяща" кола, загива в самолетна катастрофа.....ще следим развитието му!
140
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хем неуспех, хем половин украйна вече не е украйна.
139
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джуджеви неволи.
138
0
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Шойгу ли казва ,че политическия "сървайвар"....щото от заглавието аз тъй "прочетох" но журналистите са профи и си знаят работата .. ) Шойгу е сменен не заради "неуспехите" в Украйна,а заради корупцията в армията и неговият човек Иванов който е в ареста..той сам е давал "думата" си за него и ...Путин трябваше да го уволни ,щото излизат и излизат все повече данни за аферите на зама му Иванов на Шойгу.А да се сменя сега когато Русия настъпва ..е глупаво ДА СЕ МИСЛИ.. Белоусов ще е новият шеф на МО
137
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, какви неуспехи на Русия в Украйна, бе шушумиги? Тя половин Украйна вече е руска, а мечтата на Зе да си пие бирата в Крим лятоска отлетя безнадеждно.
136
4
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Тоя е бял славянин, православен, братушка на Копейката :))))))))))))))))))))
135
6
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Увеличи производството на оръжия, подобри снабдяването и въвеждането на нови системи, реорганизира армията на Русия, подобри координацията. Това го признават западните експерти.
134
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То да командваш армия от мъже, не е работа, Путин го разбра късно това нещо :)))
133
6
 
10
 
! Отговори
Тоя бурятин е пример преди 1 месец
за типичния индивид от сферата на контрол на Кремъл. Некадърен мижитурка, издигнал се в пост неотговарящ на уменията му чрез старателно облизване на подметките на шефа. До последно си трае и държи кокала, че в Бурятия за ток и асфалт не са чували.
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чукчата Шойгу е пенсиониран - а успехи има :)))
131
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли е казал това нещо.Спряхте рускитв новини,за да си пишете измислици.Сигурно го пускат да си почива.Какви неуспехи като си имате статия,в която самите укри признават успехите на руснаците?Заради тези ваши лъжи продължават да загиват невинни там и от двете страни!
130
14
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Русия загуби войната, още когато не можа да превземе Киев за две седмици! Останалото е агония! Да се опълчиш срещу целият цивилизован свят, да разчиташ на Иран , Сев.Корея и Китай/който си прави свои сметки/, не е от най-добрите решения! И всички знаем , кой е виновен за това! Не е Шойгу!
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той е горски ловец Шойгу, къде го сложи Путин да командва армия, не знам, но с връзки става всичко :)))
128
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Шойгу е един от малкото руснаци, които не са от етнически произход" - цитат от псевдотекста. За пореден път ще напиша: с прехвърлянето на гугълски анонимки от простовати лалджии на практика се излагате и вие от сайта, показвате и простотията на господарите си. И раберете: "Изкустввеният интелект" е интелект за който няма интелект.
127
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шойгу по-принцип е лисничеъ, не става за този пост, но нали с връзки всичко се постига, държа го Путин 3 години на фронта, докато не се изложи тотално :)))
126
12
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!