Шойгу: Политическият "Сървайвър", обвинен за неуспехите на Путин в Украйна

Той е най-дългогодишният министър на отбраната
12 май 2024 23:20, Стела Стоянова
213
Шойгу: Политическият "Сървайвър", обвинен за неуспехите на Путин в Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Сергей Шойгу, който бива сменен на поста министър на отбраната на Русия, оглави настъплението на Москва в Украйна и е най-дългогодишният министър на отбраната в страната, както и един от малкото близки приятели на Владимир Путин.

Въпреки това неговото поведение по отношение на нападението срещу Украйна беше критикувано от мнозина в Русия, а репутацията му беше допълнително засегната от неотдавнашните обвинения в корупция срещу един от неговите заместници.

През 2023 г. покойният началник на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин започва много публична вражда срещу висшите ешелони на руската армия във връзка с воденето на войната.

Пригожин, който по-късно оглави краткотраен бунт и загина при мистериозна самолетна катастрофа, обвини Шойгу по-специално, че е "мръсник" и "възрастен клоун" в яростни аудиосъобщения, които станаха вирулентни в Русия.

Въпреки че през последните месеци съдбата на Русия се промени на бойното поле с поредица от скорошни успехи, репутацията на Шойгу не успя да се възстанови.

Още преди да избухне бунтът на Пригожин, Шойгу беше подложен на огромен натиск заради първоначалните неуспехи по време на руската офанзива през 2022 г.

Според широко разпространен видеозапис от юни 2023 г. Путин и Шойгу присъстват на раздаване на медали във военна болница, където се вижда как руският президент обръща гръб на министъра на отбраната с явно пренебрежение.

През последните години нямаше повече публични прояви на мачо приятелство или снимки, на които двамата мъже се пекат заедно на слънце с голи гърди в отдалечен Сибир, споделят риболовни ваканции и играят в един и същи отбор по хокей на лед.

68-годишният Шойгу, който от 2012 г. е министър на отбраната, има десетилетна политическа кариера с несравнимо дълголетие в постсъветска Русия.

Присъствието му в центъра на властта в Москва предшества това на самия Путин.

Родом от района на Тува в Южен Сибир, Шойгу е сред малкото руснаци, които не са от етнически произход и са заемали висш държавен пост след разпадането на СССР.


Той започва издигането си през 1994 г., когато е назначен за министър на извънредните ситуации в първите години на президентството на Борис Елцин.

Шойгу се превръща в познато и непоклатимо присъствие за руснаците, както и в един от най-популярните политици в страната, тъй като обикаля страната, за да се справя с различни бедствия - от самолетни катастрофи до земетресения.

Служил е при дузина министър-председатели и заема този пост до 2012 г., когато е назначен за губернатор на Московска област, а през същата година Путин бързо го назначава за министър на отбраната, след като корупционен скандал поваля предшественика му Анатолий Сердюков.

Веднага е назначен за генерал, въпреки че няма никакъв опит във военната сфера, но успешно ръководи операции, включително интервенцията в Сирия през 2015 г., която задържа на власт съюзника на Москва Башар Асад.

За 65-ия си рожден ден Путин имаше специален подарък за своя приятел - едно от най-високите руски отличия, медал "За заслуги към Отечеството", който да добави към вече натъпкания с ордени сандък.

Но далеч по-неуспешната офанзива в Украйна - за която Кремъл първоначално се надяваше, че ще накара руските танкове да навлязат в Киев - упорито повдигаше въпроси за бъдещето му.

След началото на офанзивата през февруари 2022 г. Шойгу се свеждаше до обект на мърморещи срещи, на които се докладваше на Путин, или просто беше оставен като параван, докато шефът на Кремъл наблюдаваше видеоконференциите./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
10
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Рибата се вмирисва откъм главата.
104
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я,че те руските фашисти са го закършили хепептем...
103
10
 
3
 
! Отговори
Не знам за кого преди 1 месец
работи зеленски. Като гледам колко милиона останаха за две години и как покраинската отбрана побеждава всеки ден на запад си мисля, че точно такъв трябва на покрайна за да изчезне напълно.
102
4
 
8
 
! Отговори
Брях! преди 1 месец
То само експерти тука бе бате!Ходили са най-далеч до Kapлyкoвo, обаче най-много разбират от Русия.Че и коментират даже
101
4
 
7
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
Така се случва, когато единственото качество, което трябва да имаш е върност към вожда. Шойгу го има, но пък трябва и работа да се върши, а той не става за *** на зеле. Така лъсват и лъжите, че СВО върви по план.
100
18
 
4
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Защо ни губите времето и бъдещето? Всички знаем,че Русия ако наистина иска ще ги оправи за 48 часа. Явно има уговорка със САЩ да поставят Европа на колене . Макар и хората да са слепи ,повярвайте ми Сащ ще поеме голям брой квалифицирани специалисти. САЩ пак печели. Големият им проблем е дрогираната тълпа,която скоро няма да има удържане!
99
2
 
14
 
! Отговори
ще кръстосва преди 1 месец
монголоид с елен за подобравяне на нацията.
98
1
 
3
 
! Отговори
юниАнален преди 1 месец
имам ръждива права лопата за пимпонката ти
97
6
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Ако и това са неуспехи,какви ли трябва да бъдат успехите?А натовските какви са?Къде са?
96
4
 
8
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 месец
Тази статия си е чиста мозъчна пръдня! Що си хабите времето и плащате на некадърници да пишат подобни безсмислици?!?
95
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
сигурно е милостив! новия ще трепе повече укрофашисти! без пленници!
94
8
 
7
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Мноо слабо туй нато ейййй. Ний си мислихме, че ще марширува вече пред Красньй Площад, пък натото изобщо го нема. Нема го бе, дълбоко се е покрило некъде на *** си у......
93
6
 
4
 
! Отговори
дфхх преди 1 месец
по публикацията работи Стелчето...абе вземете сложете едно AI и уволнявайте тия некадърниимбецили....софтура ще пише по добри бози.
92
7
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 106Мооо ги ръзбираш ве....затова в любимията ти ФАЩ има вкопали се в власта 30-40г. само БайПън не могат да го махнат 50г. от копанката....
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 116 реално адолф слага шпее за шев на армията поради недостиг на снаряди РУ образец
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
секретарка на нищо си ако сме коректни служба с нулева тежет трално... да го бяха пратили да сади зеле като селски кмет нейде из тайгата щеше да е по зма4им ... а сега е на един шамар растояние )))
89
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ахаа..., шъ има много сериозен аудит в МО и ВПК отрасъла, затуй беше назначен Икономист, Шойгу остава неприкосновен и е назначен на длъжност Секретар в Съвета за безопастност.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Южиев е едмо кръгло НИЩО още ссср го отписа като безперепективно а там копаеха за всяка глупост стига да носи валута )))
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти маи забравяш че за да получиш опрощение и нов живот трябва да се преродиш,говорим за криминални спецове,на съвеста на които лежат всякакви гадостиоТ 10 ЕДИН ДА ОЦЕЛЕЕ ПАК Е МНОГО .Дали е бил или се е реродил някъде на завет също не е ясно ,аз лично не вярвам на тая част,много нагласена беше
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Успехи почти нямаше." - някои ще кажат, че е превзел 3-4 села, но други ще отбележат, че под тях е и най-големия залеж на шистов газ в Европа - Юзивски. Въпрос на гледна точка. ;)