Войната в Украйна ли ще даде тласъка на ядрения ренесанс на САЩ?

Намаляването на зависимостта от руския внос е убедително
Обновена: 30 май 2024 20:05 | 30 май 2024 20:00, Анисия Иванова
82
Войната в Украйна ли ще даде тласъка на ядрения ренесанс на САЩ?
Снимка: БГНЕС

Смята се, че изменението на климата трябва да е катализаторът за отдавна неуловимия ренесанс на ядрената енергия на САЩ, но войната в Украйна може да осигури мотивацията вместо това. Не е най-вдъхновяващата история за завръщане, разбира се, но индустрията ще я приеме след толкова дълго време в пустинята.

Докато първата година от войната на руския президент Владимир Путин наближаваше към своя край, уранът се търгуваше на около 50 долара за паунд. Въпреки това, разговорите за забрана на САЩ върху вноса на ядрено гориво от Русия имаха потенциала да го оскъпят значително. Бързо напред до май 2024 г. - битките все още бушуват в Украйна и уранът вече струва повече от $90, а забраната е факт. В началото на август вносът на нискообогатен уран – този, който се използва в конвенционалните ядрени централи – от Русия ще бъде блокиран от новоприетия Закон за забрана на вноса на уран от Русия.

Почти блокиран. Законът упълномощава Министерството на енергетиката да издава освобождавания, позволяващи внос на до приблизително един милион паунда на година руско гориво до 2028 г., ако е необходимо за поддържане на работата на американските реактори. Това отразява една реалност, която не е необичайна, когато става дума за енергия с нулеви въглеродни емисии в САЩ: зависимостта от чуждестранни доставки.

Канада и Австралия няма да притесняват никого във Вашингтон, но 12% от вноса да идва от Русия го правят. Има допълнителни 36% от вноса, идващ от Казахстан и Узбекистан - не са пряко под контрола на Москва, но със сигурност под нейно влияние (както и на Китай). Тези цифри всъщност подценяват значението на Русия поради огромната ѝ роля в превръщането на добития уран в използваемо ядрено гориво. Русия доставя 40% от световния пазар за нискообогатен уран, според Citigroup Inc., и достави приблизително една четвърт от нуждите на атомните централи в САЩ през 2022 г. Русия също така доминира в доставките на високопробен нискообогатен уран, необходим от някои от усъвършенстваните реакторни технологии, които сега се разработват, включително дизайни на някои малки модулни реактори или SMR.

Точно както САЩ се опитват да изтласкат Китай от веригата за доставки на чисти технологии в САЩ, без да дерайлират напълно декарбонизацията, те биха искали да извадят Русия от веригата си за ядрени доставки, без да рискуват спиране на тока. Разрешителните за внос са средство за постигане на това, въпреки че Москва вероятно би могла да отговори, като наложи собствена забрана върху доставките до САЩ. За цените на урана, които си поеха глътка въздух от януари, възможностите, отключени от този нов закон на САЩ, биха могли да подхранват подновено рали - въпреки че, както винаги, спекулантите трябва да се пазят от излишъка от запаси, държани от фондовете за суровини, ако настроенията се променят.

За по-широкия проект за съживяване на перспективите на ядрената мощ на САЩ обаче това може да означава много повече от това. Освен че започва обратното броене до (нещо като) забрана за внос на руско ядрено гориво, законодателството също отключва 2,7 милиарда долара федерално финансиране за подпомагане на развитието на местното производство на ядрено гориво.

Въпросът тук е по-малко за абсолютната сума на включените пари, а повече за намерението.

Години наред привържениците на нови ядрени централи предупреждаваха за последиците за националната сигурност от това да се позволи на някога страхотните ядрени способности и опит на САЩ да изчезнат като оправдание за съживяване. Те направиха това, защото икономическият аргумент за нови реактори в САЩ остава толкова несигурен, колкото е бил от десетилетия. Въпреки че енергията е без въглерод, тя е много скъпа в сравнение с други източници - особено когато въглеродът остава без цена в САЩ - и носи висок риск за развитие, като се имат предвид годините, необходими за изграждане на централи и склонността им за надхвърляне на бюджети. Прехваленият отговор на тези проблеми, SMR, имат собствени проблеми с разходите.

Сега този аргумент за националната сигурност има нова визия и то такава, която може да бъде поддържана, като се има предвид по-широкото преместване в политиката на САЩ от глобализацията към завръщане на производства – от вериги за доставки „точно навреме“ към „за всеки случай“, както ClearView Energy Partners го поставя. По същия начин бихте приветствали евтините китайски електрически превозни средства от чисто икономически съображения, така че руското ядрено гориво ще продължи да бъде приветствано. Но тази основа отстъпва място на стратегически опасения.

Ако този закон бележи началото на съгласувано усилие за съживяване на веригата за ядрени доставки на САЩ, следва, че той е предназначен да снабдява местния сектор на ядрената енергия, който се предвижда да се състои от нещо повече от съществуващия флот от предимно стари реактори. Дали това е разумно от гледна точка на разходите е много спорно.

В мрежите на САЩ с нарастващо навлизане на непостоянна възобновяема енергия, стойността мигрира към гъвкави диспечируеми източници, които могат да запълнят празнини в доставките, като газ за пикови моменти, батерии, а също и управление на търсенето. Предпоставката за „винаги включено“ на ядрените централи е по-малко подходящо за това, въпреки че заедно с нулевите си емисии, те може да са подходящи за прехваления „винаги включен“ електрически бум на центровете за данни - ако това се случи. И все пак високата цена остава. От друга страна, цената е само един от няколкото елемента в дебата за бъдещето на енергията в САЩ тези дни.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times. Анализът му е на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците да спрат всякакъв износ за запада и тогава ще видят какво е ембарго западняците. Обаче Путин е един невероятен ***.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само напълно пропаднал човек може да мечтае за някакъв ядрен ренесанс... пропагандата на запада вече напълно изтреще
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОЖЕ ДА ДАДЕ ТЛАСЪК НА ВТОРАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА... ДЕЛАТА СРЕЩУ ТРЪМП СЪЩО
66
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Прочетох първото изречение и спрях. Нямам сили за този роман.
65
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До АзъКанъАзъ Правиш ли разлика за трите вида ядрено гориво ползващо се сега по света? Военни цели - Високо процентен обогатен Уран и/или Плутоний - САЩ си произвеждат необходимите количества с допотопни технологии но цената за военните няма реално значение колко е висока. Второ Ниско обогатен уран за Ядрени централи - САЩ са загубили компетенция За да доставят в Козлодуй купуват суровина от Росатом. Трето рециклирано атомно гориво като суровина за реактори с бързи неутрони - смо РФ има технолог
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ са загубили способности , гейове , наркомани и черни физика не учат.. САЩ обучават толкова физици колкото Москва.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия владее 40% от световния пазар за нискообогатен уран. - Русия също така доминира в доставките на високопробен нискообогатен уран, необходим за усъвършенстваните реакторни технологии, разработени от Росатом.
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искали сте да напишете "ядрения апокалисис на САЩ" ама леко сте се объркали :)
61
2
 
17
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Какъв ренесанс ФАЩ ,ФАЩ ще бъдат залечуни от картата на Света с ядрени бомби.
60
2
 
15
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ.. преди 1 месец
ЯДРЕНИЯ РЕНЕСАНС НА УКРАЙНА Е ВЕЧЕ ФАКТ...ХАХАХА
59
16
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Тяхните деди ги разстрелвал Сталин,а ненавиждат Бандера. Воюват в Донбас с Америка,но убиват украинци.Крак на натовски войник никога не е стъпвал на тяхна земя,но главния враг е НАТО! Путин и олигарсите ги ограбили,но виновна е Украйна. Украинските бойци воюват за Родината,а расийските за Лада Калина!
58
2
 
10
 
! Отговори
Барбара спектра преди 1 месец
Ще даде Африкански Тласък на Сорос от зад.
57
9
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Научете какво е ренесанс и декаденция! . В САЩ упадък в производството на ядрено оръжие не е имало.Напротив,дори по време на оная алкохолна криза ,която натрапиха на Северна Америка хипарите на италианската сефарадо-арабска мафия не е имало. Днес в САЩ и Израел има много по-капествени бомби от ядрените. А биенето на пилци приключва.Ердоган и оня *** в Ирак препотвърдиха заличаването на Турция и Ирак от картата на Живота. Особено Ердоган ,който се крие в бункери прекали като за последно .
56
5
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Научете какво е ренесанс и декасенция! . В САЩ упадък в производството на ядрено оръжие не е имало.Напротив,дори по време на оная алкохолна криза ,която натрапиха на Северна Америка хипарите на италианската сефарадо-арабска мафия не е имало. Днес в САЩ и Израел има много по-капествени бомби от ядрените. А биенето на пилци приключва.Ердоган и оня *** в Ирак препотвърдиха заличаването на Турция и Ирак от картата на Живота. Особено Ердоган ,който се крие в бункери прекали като за последно .
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако всичко се движи назад значи то ти се движиш напред. Ако всичко поскъпва и струва повече долари...? Да не би пък долара да не струва? Урана от 50 на 90, колите ако нагоре, имотите нагоре, храните нагоре... Има ли нещо което е надолу освен менталния капацитет на по-голямата част от политическата класа?
54
4
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Ядрен ренесанс?
53
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Казват,че скоро САЩ агресорат още повече към Русия, защото на есен Тръмп се очаква да стане президент, което значи да спре войната. Байдън и хората зад него ще увеличат темпа на агресия и ще тласнат света към трета световна, докато управляват.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само да не изплува пак оная тихата, там в мексиканския залив, като преди години.....:D иначе...ренесанс без ресурси? странна работа....
51
15
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НИТО УКРАЙНА НИТО ТЕРОРУСКАТА ИМАТ ДУМАТА ПО ВЪПРОСА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА МЕЖДУ ТЯХ!! ТЕЗИ КОИТО ЩЕ РЕШАТ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ СА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА ФАЩ! РЕЖИМА В ТЕРОРУСКАТА ДОРИ И ДА ИЗДЪРЖИ НА ОЩЕ 1 МИЛИОН УТРЕПАНИ ПУТИНИСТА ЩЕ Е ВЕЧЕ КЪМ СВОЯ КРАЙ, ЗАЩОТО ДИРИ ТЕЗИ 20% КОИТО ПОДКРЕПЯТ РЕЖИМА АМА ХИЧ НЕ ИМ СЕ МРЕ ЗА РЕЖИМА ИЛИ ЗА КРАДЕНАТА ЗЕМЯ НА ПУТИН ОТ УКРАЙНА!
50
10
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, Джо наесен печели изборите и САЩ влизат в Украйна и до дни, дори до часове американската армия размаже Русия и ще влезе в Москва, и Путин отива на съд в Хага, а Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по нашите цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци. Само Джо да спечели наесен.