Хартли 2 "трови" Космоса с циановодород

Обемът на отделяния от кометата HCN се е увеличил 5 пъти по неясни причини
Обновена: 4 ное 2010 13:31 | 22 окт 2010 15:41,
3
Хартли 2 "трови" Космоса с циановодород
Deep Impact/EPOXI. Изображение: NASA/JPL-Caltech

Сондата Deep Impact на НАСА, която се готви за среща с кометата Хартли 2 (103P/ Hartley 2) на 4 ноември, предаде на Земята данни за неочаквана аномалия. Обемът отделяна от кометата циановодородна киселина (HCN) се е увеличил пет пъти по неясни причини, съобщава пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory, JPL) на НАСА.

Циановодородната киселина (циановодород) е безцветна течност с мирис на бадеми, която лесно преминава в газообразно състояние. На Земята HCN е известна най-вече като отровен газ, предизвикващ кислороден глад, но в астрономията той се смята за едно от съединенията, които се наблюдават най-лесно и винаги влизат в състава на кометното вещество.

Още по темата
„Данните ни показват, че количеството HCN, отделяно от Хартли 2 за осем дни наблюдения (9-17 септември), се е увеличило пет пъти, без да има съответстващо изхвърляне на прах. Никога досега не сме наблюдавали такова поведение от комета, това може да се отрази на качеството на наблюденията от Земята“, казва учен от университета в щата Мериленд.

Астрономите отбелязват, че явлението не прилича на обичайните за кометите резки изхвърляния на вещество, съпровождани със значително количество прах. Освен това, изглежда, то не е свързано със струите (jets) циановодород, които понякога се изхвърлят от кометата.

Сондата Deep Impact се отправи в Космоса още през януари 2005 г. Половин година по-късно тя изпълни успешно своята задача – изпрати в ядрото на кометата Tempel 1 медно тяло. Сблъсъкът позволи на астрономите да получат нови данни за кометното вещество и еволюцията на Слънчевата система.

По-късно беше решено изследователската програма да  продължи, а апаратът получи наставката EPOXI към наименованието си (Extrasolar Planet Observation and Deep Impact Extended Investigation). Първоначално се планираше сондата да изследва кометата 85P/Boethin. Но тъй като тя е прекалено неясна и орбитата й не е известна с необходимата точност, през декември 2007 г. бе взето решение Deep Impact да се отправи към Хартли 2.

Сближаването на апарата Deep Impact до кометата се очаква на 4 ноември 2010 г., пише РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: кометаНАСАDeep Impact
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Kriti4en преди 13 години
gripovete i klo6arite po gradskiq transport miri6at na izgoreli bademi !!! Pravete si izvodi...
2
2
 
1
 
! Отговори
kiro преди 13 години
naiveroqtno poradi zatoplqneto na klimata na mars
1
1
 
4
 
! Отговори
ас преди 13 години
Ей Гошо я марш от там ко пак направи ?