Предназначението на първия "небостъргач" било да всява страх

Кулата трябвало да накара хората да се откажат от чергарския начин на живот
Обновена: 16 фев 2011 12:44 | 16 фев 2011 11:48,
3
Предназначението на първия "небостъргач" било да всява страх
Снимка: Reuters

Преди около 11 000 години край река Йордан е изградена тайнствената Йерихонска кула – най-древното обществено здание от известните на науката досега. Макар тя да е била открита още през 1952 година, учените все още не знаят със сигурност какво е било предназначението й.

Интересна хипотеза сега предлагат израелските учени Ран Баркай и Рой Лиран от университета в Тел Авив, съобщи в. "Джерусалем пост". Диаметърът в основата на Йерихонската кула е 9 м. Тя е изградена от концентрични редици с камъни. Вътре в нея е имало стълба. Досега не са намерени свидетелства кулата да е била използвана като гробница.

За строителството на Йерихонската кула са били положени огромни усилия. Изграждането й е отнело 11 000 работни дни. Но защо е било нужно всичко това?

Според Ран Баркай и Рой Лиран кулата е била построена като символ, подтикващ хората да се откажат от чергарския начин на живот и да отседнат на едно място, да се занимават там със земеделие. Компютърен анализ е показал, че при залез слънце през най-дългия ден от годината близките планини са хвърляли сянка на кулата, която след това е покривала цялото останало поселение и е всявала страх у хората.

По всичко изглежда, че Йерихонската кула е символизирала могъществото на местния владетел. Тя не е имала функционално предназначение, дори не е влизала в системата от укрепления на града. А и сама по себе си едва ли е изпълнявала тази роля, тъй като преди 11 000 години хората не са имали каквато и да било представа за фортификационните съоръжения от подобен тип.

Освен това, когато е била изградена, в Йерихон е царял мир. Вероятно Йерихонската кула е била средството, което е подтиквало хората да водят уседнал живот.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
ined преди 13 години
Кулата е част от виличката на местен митничар.
2
1
 
24
 
! Отговори
Куку преди 13 години
Йерихонската кула е служела, за да се помещават там офисите на първите древни корпорация около река Йордан. В престижната сграда са притежавали офиси Давид инк. Соломон корп., Мойсей и ко. и др.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
учените все още не знаят със сигурност какво е било предназначението й.......също както още не е открито обяснението какво точна представлява паметника пред НДК.