НАСА отправя поглед към Юпитер

Сондата "Джуно" ще изучи вътрешния строеж на планетата Юпитер
Обновена: 28 юли 2011 16:02 | 28 юли 2011 16:01, Елка Василева
11
НАСА отправя поглед към Юпитер
Изображение: NASA/JPL

Само седмица след края на знаковата си програма "Спейс шатъл" НАСА отправя поглед към Юпитер с нова мисия. Сондата "Джуно" ("Юнона") вече е монтирана на борда на ракета "Атлас-5" преди планираното изстрелване на 5 август тази година, предадоха световните информационни агенции. Стойността на проекта е 1,1 милиарда долара.

Сондата "Джуно" ще изучи вътрешния строеж на планетата Юпитер и ще помогне на учените да установят съставките, от които са възникнали планетите и другите тела в Слънчевата система, съобщи научният ръководител на мисията Скот Болтън, цитиран от Space.com.

"Джуно" е уникална космическа мисия - за пръв път планета от външната Слънчева система ще бъде изследвана от космически апарат с електрозахранване от слънчеви батерии. До този момент всички безпилотни космически станции, които са летели до планетите от външната Слънчева система - и "Вояджър"-ите, и "Пайъниър"-ите, и "Галилео", и "Касини", а и други, са използвали радиоактивен източник на енергия.

Очаква се "Джуно" да достигне Юпитер през 2016 г. и да остане на орбита около планетата една година.

Сондата на НАСА, чието тегло е 3600 килограма, ще има девет научни инструмента, с които ще търси наличие на твърдо планетно ядро, ще картографира силното магнитно поле на Юпитер, ще измери количеството вода и амоняк в дълбоката атмосфера и ще наблюдава полярното сияние над планетата.

"Мисията на "Джуно" е по същество своеобразно пътешествие в миналото... Ние се връщаме на планетата Юпитер, която е много важна за разбирането на това как се е развивала "младата" Слънчева система", казал Болтън.

"Джуно" е първата мисия, която ще бъде изпратена специално към Юпитер след сондата "Галилео", която беше изстреляна през 1989 г. Тя работи до 2003 г., когато беше насочена към Юпитер, за да се разбие в него. Газовият гигант Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система.

"Стартовият прозорец" за изстрелването на "Джуно" е три седмици и се открива на 5 август. Около час след изстрелването трите панела на слънчевите батерии на космическия апарат, които първоначално ще бъдат сгънати, ще се разтворят.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НАСАЮпитерсонда Джуно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво на сащ,пред русия са сто години
9
0
 
10
 
! Отговори
darcas преди 12 години
След хиляди години няма да има значение американци, руснаци или китайци са първите пътували до друга планета, а ще става дума за Хората като вид. А луните на Юпитер са доста по-интерсни от самия Юпитер - на Европа има лед, на Йо - вулкани.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значение има дали е наса или роскосмос? Важното е да има напредък в науката.Факт е, че наса държи да преоткрива топлата вода, вместо да почерпи опит от русия, ама 'кво да се прави.. его и амбиции.. нали и те са хора.
7
1
 
1
 
! Отговори
мкс преди 12 години
Някой с една стотна от тези пари замисля нова бойна ракета. Кой каквото може и както мисли...
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично предпочитам да изчакам докато тая сонда не стигне благополучно до Юпитер и не започне да си върши работата, преди да хваля НАСА. Агенцията има навика да прави апарати за по милиард долара, да ги изстрелва я по Марс, я покрай Слънцето, и в последния момент мисията да се дъни. За справка:NASA Mars Observer; Mars Climate Orbiter; Mars Polar Lander и Genesis Capsule.Да пием по една водка за тези "успехи". :-)
5
6
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 12 години
Тая водка 'Юпитер' не съм я пил. Къде я продават ?
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде се крият руските гъзоблизци под подобни новини нямам идея. Но то това не е като да качваш водка и кисели краставички до мкс
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдам, а руснаците изстреляха рдиотелескоп в орбита на земята. Аматьори са от НАСА, пълни аматьори.
2
16
 
4
 
! Отговори
НЛО преди 12 години
ТО АМЕРИКАНЦИТЕ ПРЕЕБАХА ЕВРОПА С КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ В СЪРБИЯ И ЗА ТОВА ИМА ГМО И АНОМАЛИЙ С ВРЕМЕТО ТА СЕГА ДА БРЕБАТ И ЮПИТЕР.И ЗА ТОВА ПРИЕХА БЪЛГАРИЯ В НАТО И ЕС ЗА ДА СИ ТРАЯТ ПРАВИТЕЛСТВАТА И ЗОМБИТАТА ДА НЕ ЗНАЯТ.*** НАРОД С *** ПРАВИТЕЛСТВА .
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там ще пращаме ***