Откриха добре запазени следи на полярни динозаври

Новите данни ще хвърлят повече светлина върху особеностите на строежа и начина на придвижване на динозаврите
Обновена: 11 авг 2011 14:04 | 11 авг 2011 14:04,
1
Откриха добре запазени следи на полярни динозаври
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, са открили в крайбрежния район на щата Виктория в Австралия следи от динозаври на възраст 105 милиона години, съобщи Лента.ру.

Общо специалистите са се натъкнали на 20 отпечатъка с различна големина. Сред тях има и такива, които са оставени от динозаври с размерите на кокошка.

Според палеонтолозите наличието на вълни на камъка показва, че в момента на появата на следите местността е била блатиста. Тъй като преди 105 милиона години районът е бил полярен, отпечатъците, по всяка вероятност, са били оставени от животните през лятото. Самите учени определят находката като най-добрата по рода си в южното полукълбо.

Те са уверени, че новите данни ще хвърлят повече светлина върху особеностите на строежа и начина на придвижване на динозаврите, обитаващи планетата през периода. Според специалистите преди 105 милиона години Земята се е намирала в поредната фаза на глобално затопляне и температурата на планетата е била с 5 градуса по-висока от сегашната. Статия за откритието ще бъде публикувана в сп. Alcheringa.

Неотдавна група учени от Варшавския университет съобщи, че е открила протоцератопс, който е умрял до собствените си следи преди около 80 милиона години.

Според изследователите, чийто труд е описан в статия в сп. Cretaceous Research, находката ще им помогне по-добре да идентифицират следите на динозаврите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
6
 
! Отговори
Палеонтолог преди 12 години
да,открихме следи на 105милиона години.дори успяхме да ги проследим.изненадващо за нас,следите ни заведоха пред жилището на Лили Иванова!?