Венера била скрита лимонка

Във високите слоеве на атмосферата протичат сложни процеси
Обновена: 28 сеп 2011 16:24 | 28 сеп 2011 16:24,
8
Венера била скрита лимонка
Изображение: ESO

Климатът на Венера с температура над 460 градуса по Целзий под задушаваща покривка от облаци сярна киселина често се описва като непроменлив и дори скучен. Астрономи от САЩ, цитирани от ЮПИ, обаче твърдят, че атмосферното време на планетата е по-интересно, отколкото са предполагали.

Твърдението, че климатът на Венера е скучен може и да е вярно за повърхността на планетата, където атмосферното налягане е 90 пъти по-високо от това на Земята. Нов анализ на данни на НАСА обаче показва, че във високите слоеве на атмосферата протичат много по-интересни процеси.

"Всяка промяна в климата на Венера си струва да бъде изследвана и описвана, тъй като планетата има твърде много
характеристики за поддържането на непроменливи атмосферни условия", казва Тим Ливънгууд от университета на Мериленд.

Поради малкия наклон на Венера към Слънцето, сезонният ефект на планетата е нищожен, за разлика от Земята, където се наблюдава смяната на сезони. Наблюдения с телескоп на около 110 километра над повърхността й показват, че в атмосферните слоеве мезосфера и термосфера времето на Венера е променливо и интересно.

"Мезосферата и термосферата на планетата са доста активни. Там духат различни ветрове, които обуславят променливи температури, вариращи с течение на времето", обясняват астрономите.

Венера, която е почти еднаква по размери със Земята, има съвсем различен климат от нашата планета. Астрономите смятат, че задълбочените изследвания на атмосферата на Венера ще им помогнат да сравнят еволюцията й с тази на земната и да разберат защо планетата има "адска съдба", докато на Земята процъфтява живот, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: атмосфераВенера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оф тия учени са за бой, разликата между земята и венера е доста очевидна - имаме ЛУНА, която преди 4 милиарда години е била значително по-близо, което от своя страна е неутрализирало гравитационното притегляне на земята и атмосферата и е била достатъчно свободна за да може да я отвее слънчевия вятър, земята е била способна да задържа атмосфера чак когато луната се е отдалечила достатъчно. При венера тези неща не са се случили и планетата е заплазила всичката си първоначална атмосфера...
7
0
 
3
 
! Отговори
!!!!!!! преди 12 години
limonka=granata.6TO ZA ZAGLAVIE NA CTATIQTA????
6
0
 
2
 
! Отговори
salamander преди 12 години
Скрита лимонка - открита лимонадка. Relevance with Venus - no.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ахахахахах, нееееее, ще ме убиете с тези заглавия :D:D:D:D
4
0
 
12
 
! Отговори
Ъъъ, моля ?! преди 12 години
Моля някой специалист да обясни какво общо има заглавието със съдържанието на дописката ? Разбира се, визирам специалист по душевни заболявания и девиации, защо само такъв експерт би прозрял какво се случва в объркания мозък на списвача на статийката.
3
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Затова пък казват на 3 места, че е интересен - значи е сигурно.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не разбрах с какво е интересен климата на венера?!?
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Венера си е таман кат за Станишев...