Търсят авторите на Библията с компютърен алгоритъм

Програмата посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек
Обновена: 16 окт 2011 17:52 | 16 окт 2011 17:51,
216
Търсят авторите на Библията с компютърен алгоритъм
Снимка: Reuters

Група израелски учени създадоха компютърен алгоритъм, който анализира текста на Библията, за да определи различните й автори, съобщи Дискавъри.

Програмата не може да назове индивидуални автори, но посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек и откъде е поел нов автор.

Това става, като се сравняват набори от синоними заедно с употребата на предлози и други служебни думи. Така се идентифицират два основни стила – църковен и лаически.

Учените от университета Бар-Илан са тествали алгоритъма с две книги от Стария завет – на пророк Йеремия и на пророк Йезекиил.

Те размесили текстовете, а алгоритъмът успял да ги разграничи с 99 процента точност.

Алгоритъмът може също да ускори сравняването на текстове, като използва критерии, които не подлежат на интерпретиране, т.е. може да игнорира самото повествование, или какво е имал предвид авторът.

Той може също да улови по-фини нюанси от хората в употребата на думите, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
5
 
! Отговори
православен преди 12 години
пиша истината
94
2
 
3
 
! Отговори
православен преди 12 години
Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана.В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям майтап ще настане ако ощетени писачи си потърсят компенсации за плагиатство и нарушени авторски права.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томасе ......хубаво говориш,ама смени си Църквата,але при мен в Рравославната ....
91
3
 
2
 
! Отговори
Гинеколог преди 12 години
От духане го родила, казваш?
90
4
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
84Всеки може да сравни корана и Библията и да прецени на кое да вярва. Ти кой беше, че трябва да ти давам обяснения? В историята на човека Бог не винаги е показвал и използвал превъзходството Си, това по никакъв начин не Го прави по-малко силен и значим. Колкото и разни жалки хорица като теб да говорят за нещо, което не разбират не могат да оплщят истината.
89
0
 
2
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Аз по врабчета не стрелям!
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25). Просто четете Библията , там всичко е написано . вместо да си правите гимнастика на ума и двата пръста с които пишете по клавиатурата
87
3
 
0
 
! Отговори
Зевсе, преди 12 години
ти коя девица си гонил пак, че си пропуснал момента :)нали ти го вързаха, че и заковаха преди 2 милениума, що не тресна конкуренция с една светкавица, като си истински
86
3
 
2
 
! Отговори
Амон Ра преди 12 години
От нищо не се спасяват. Даже и от собствената си глупост
85
5
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
82Явно не знаеш, че зевс е едно от многото имена на дявола, бащата на лъжата както го нарича Христос - ако много държиш ще видиш силата и гнева на Христос, но Той ти дава първо възможност да видиш милостта Му, но подлъган от дявола може да се окажеш измамен, а душата ти погубена. Христос се е жертвал за хората, но при другото си идване ще съди хората. И някои хора си мислят, че като се е оставил да послужи за жертва на греха на хората Христос е слаб - жестоко ви заблуждава дявола. Един пастор казва идването на Христос ще е едновременно най-великото и най-страшното събитие зависи от коя страна си застанал.
84
3
 
1
 
! Отговори
Томасе, преди 12 години
ти като мюслимите отговаряш - ми тъй е написано в Коранаи кой от всичките тия богове е единия бог, на който се кланяш, този когото Яков победил?
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
понятието за Църква е .....Общество от вярващи , чиято единствена цел е спасението чрез Господа Иисуса Христа,всичко останало касаещо се до пари или , индулегнции е грях.Не говорете за тези "църкви" като за Православната Църква пазила учението 2000 години и непорочна досега. И моля без коментари за поповете и владиците какви били
82
8
 
1
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Я го дайте тука тоя христос да го вържа на възел!!!!
81
5
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
77Не смятам за нужно да отговарям на някой, който се опитва да се заяжда. Никъде не съм говорил, че Гавраил се е явил на Мария - второ - в Библията е писано така, значи е така - трето - не ме интересува как се е казвал ангела, който се е явил на Мария. Тези Богове са създателите на хората.
80
0
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
а кой архангел е Благовестил...........хайде ти кажи....::)))Ако знаесх какво е благовести е и архангел????
79
3
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
74Да знам, има много църкви, където не се перат пари. И никой човек не може да докаже, че във всички църкви се перат пари. Прането на пари е част от живота на хората днес - масово се прави и не е чудно, че е навлязло и в църквата, но никой - дори и най-големия *** не може да твърди, че целта на църквата е да се перат пари и че във всички църкви се перат пари. Църквата има съвсем други цели - Хиляди години църквата е била част от живота на хората, както и днес и никой дори и най-големия измамник не може да хвърли петно върху истинската Христова църква.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и защо точно тях са избрали , и двамата предсказват падането на Исраел под Вавилонско , защо не изберат пасажи от това дали евреиския наро д е богоизбран,....
77
2
 
0
 
! Отговори
хайде бе, Томасе, преди 12 години
отговори на 64 и 67!
76
1
 
1
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
Да данъченНе е важно аз какво зная. Важното е в случая след като Вие лично знаете и има банкови извлечения и прочие какво направихте?! Дайте факти кой, кога къде, а не виртуални и общи неща.