Разгадаха тайната на звездите-вампири

Те изсмукват живот от свои съседи - невидими бели джуджета
Обновена: 22 окт 2011 15:45 | 22 окт 2011 15:45,
15
Разгадаха тайната на звездите-вампири
Изображение: NASA, ESA, A. Nota (ESA/STScI) et al.

Астрономи от САЩ са разкрили загадъчния произход на звездните версии на вампирите - звезди, които изсмукват живот от свои съседи - невидими бели джуджета, за да изглеждат по-млади, съобщи сп. "Нейчър".

Звездните вампири, известни като "сини скитници", са странни звезди, които не издават истинската си възраст. Те изглеждат необяснимо горещи, както и по-сини и млади от звезди на същата възраст. Произходът на "сините скитници" е загадка за специалистите още от откриването им през 1953 г. Механизъм, известен като трансфер на маса, може да обясни как са се формирали. "Сините скитници" изглежда се захранват от външната обвивка на техните огромни звездни съседи", докато не "изсмучат" горивото от тях и не ги превърнат в бели джуджета.

Астрономите са изследвали звездния куп NGC в съзвездието Цефей, наброяващ около 3000 звезди на приблизително еднаква възраст и 21 сини скитника. Повечето от "сините скитници" са в двойна система с друга звезда.

Използвайки данни от наблюдения на Обсерваторията WYIN в Аризона, астрономите са анализирали трите основни теории за формирането на "сините скитници" - звездни сблъсъци, сливане или трансфер на маса между звезди.
Изследователите са установили, че единствено трансферът на маса съответства на наблюденията, въпреки че придружаващите сините скитници звезди не се виждат. Забележимо е единствено гравитационното притегляне, което те упражняват върху звездните вампири.

Според данните всяка от придружаващите син скитник звезда е с маса около половината от тази на Слънцето, типична за бяло джудже. За да проработят другите две теории, тези звезди би трябвало да са по-масивни и някои от тях да се виждат. Следващата задача на специалистите ще бъде да използват космическия телескоп "Хъбъл", за да потърсят белите джуджета в ултравиолетовия спектър, където те са видими, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: звездите-вампири
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Хей, земляни, не говорете за вампири в този толкова красив космос!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Астрономите са изследвали звездния куп NGCМоже да са изследвали всички обекти от каталога (за по-лесно в статията явно наричан куп, щото съдържа голем кууууп разни работи). Има-няма 8000, знае ли човек... може да са седнали една вечер на по бренди и да са ги разизследвали:)
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе тези са като нашите ***,смучат яко!
11
1
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
ДНЕС бг. елементани сте :))))))))
10
1
 
7
 
! Отговори
Гъливер преди 12 години
БГ политическите "висши" вампири изсмукват БГ народа- джуджета народни!! Тия вампири са същите джуджета,но просто народните джуджета им се дават и им дават цялата власт и после...що така стана,а? Тия БГ вампири са изкуствено създадени,но крепени,а горе дяда Господа естествено крепи космическите дела..има разлика! Така че тая клоака в БГ не е вина на Господа,а на БГ народните джуджета!
9
8
 
9
 
! Отговори
Галюлею преди 12 години
Виж ти,и в космоса имало ГЕЙБерски звезди-изсмукват животеца на обикновенните...
8
3
 
28
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Гърция много успешно играе ролята на такава звезда и пак изсмука милиарди от Европейския съюз.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Догодина и покрай нас ще намине син скитник и ще изсмуче кръвчицата на слънцето. След това ше се топлим само на нафта...
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И после защо нямало живот около повечето слънцеподобни звезди.... Ми вампирите го изсмукват - вече е ясно! :(
5
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
da prav si sled bukvite trqbva da ima cifri na obekta tova e po noviq katalog,stariq se ozna4ava s M,takava zvazda ne e li Algol,ot Persei tq sa6to ismykva svoqta dvoinica pri vsqko svoe nablijavane po orbitata si s neq
4
0
 
29
 
! Отговори
D. преди 12 години
NGC е име на каталог, драги мои некадърници. Номерчето след тези буквички показва кой е картотекираният обект.
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета и гледам филмчета за вселената после изобщо не ми дреме за въшкарските ни земни проблеми, така че давайте още такива материали, мерси!
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чв то и слънцето е бяло джудже.Може би някъде там е планета подобна нашата..Чисто нов рай.
1
13
 
20
 
! Отговори
все още Българин преди 12 години
Стига сте го баламосвали тоя залюхан и без друго Български народ с врели-некипели. Утре тоя народец да мисли каква бюлетина ще пусне, че , както е тръгнало до 15-20 години няма да има Българи нито в парламента, нито по кметствата и общините!!!