Откриха най-древното огнище в света

То е на 300 000 години, намира се в Израел
28 яну 2014 15:57, Елка Василева
22
Откриха най-древното огнище в света
Пещерата Кесем. Снимка: Reuters

Учените са открили може би най-древното място на Земята, използвано от човека за редовно палене на огън с цел приготвяне на храна. Това се оказа пещерата Кесем, намираща се близо до град Рош Аин в Израел, пише NEWSru.

След анализ на почвата, взета от центъра на пещерата, били установени два периода на палене на огън на това място, разделени от период, в който пещерата не е била обитавана. По-ранният период се отнася към времето отпреди 300 000 години, се казва в изследването на учените от института Вайцман и университета на Тел Авив. Резултатите от изследването са публикувани тази седмица в списание Journal of Archeological Science.

Учените предполагат, че човек се е научил да използва огъня преди около един милион години, но до момента възрастта на най-ранните неоспорими свидетелства за контрол на човека над огъня и използването му за приготвяне на храна се оценяваше на 110 000 години /водопадът Каламбо в Замбия/.

Разкопките в пещерата Кесем се провеждат от 2000 г. През 2010 г. тя придоби международна известност след откриването на данни за това, че може би е била обитавана от Homo sapiens няколко десетки хилядолетия преди появата му в Африка. Това предположение беше направено въз основа на анализ на открити в пещерата човешки зъби.
 
Пещерата Кесем е уникална включително и с това, че дълги хилядолетия е била напълно изолирана от света. Поради продължителното й използване в древни времена тя е станала непригодна за обитаване, след което природните процеси практически са запечатали входа й. Тя е била открита случайно отново в края на 20 век по време на работи за разширяване на път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Алилиии преди 10 години
ТЕА ДЕТО СА ПАЛИЛИ ОГЪНО ПРЕДИ 300 000Г ТРЕБЕ ДА СА БИЛИ ЕВРЕИ.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Porednite zenzacionni tupotii.
18
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Всички знаеме че е открито в Македония, но никой и не се заеква че в сегашните евреи дето са яхнали света са хазари, а в Палестина никога не са живяли. Изниква въпросът - защо там, чергарски племана живяли винаги в пустиня ще ползват огън, а тези които са биле в много по добри природни удловия - имали са къщи с камини, не се вреждат в този нов бизнес?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаех си,че евреите са дали огъня на света...А сега ще дадат и възможност на милиони туристи да видят това място.Пустинен бизнес,какво да се прави освен да продаваш легенди и да късаш билетчета
16
0
 
2
 
! Отговори
shokwave преди 10 години
До Анонимен и как пък прецени че homo sapiens са на 200 000 години?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"открити в пещерата човешки зъби."Озадачен съм...Хората ястието ли са били или те са го готвили?
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хомо сапиенс е на 200 000години. Второ хомосапиенс се е появил в Африка, така че няма как да се е появил в Афрока десетки хиляди години след като е палил огън в Израел. Вероятно става въпрос за по-древен вид ***, но не и за хомосапиенс. Да напишете че Хомо сапиенс е обитавал пещерата десетки хиляди години преди да се появи в Афрока е все едно да напишете, че сте се родил 30 години преди да се появите в утробата на майка си.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости, глупости ... пълни глупости ... най - старото огнище е в МАКЕДОНИЯ! Набийте си го в .... глави.:):):)
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе не съм съвсем сигурен ама нашият вид не е съществувал преди 300000 години други маймуночовеци ще да са били.
11
5
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 10HAHAHAHA Izrael kato dyrjavata v momneta e osnovana 1948-a, Germanicte izobshto ne sa se celili v tozi region! Vzemi se informirai che se izlagash
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЪРВИТЕ ЛИХВАРИ.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ГЕРМАНЦИТЕ БЯХА СПЕЧЕЛИЛИ ВОЙНАТА ЩЕШЕ ДА Е В ГЕРМАНИЯ НАЙ-ДРЕВНОТО ОГНИЩЕ. ЖАЛКИ СТЕ!
8
4
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Abe selianduri vie ot cialata statia mai samo Izrael prochetohte ...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...stupkaite go momentaliceski..., da ne zapalimO gorata...Az si znaeh, ce tezi gadni cifuti s tova ogniste zapaliha sveta...ei go na, i sled 300 hil god oste GORI...
6
1
 
10
 
! Отговори
Див Селянин преди 10 години
Баа моа ли да си спретна и аз едно барбекю на тва огнище ?
5
1
 
29
 
! Отговори
гешев преди 10 години
всъщност това е било в центъра на скопие, където македонците открили огъня и топлата манджа и после са го дали на света! просто огнището се е преместило в израел поради местенето на континенталните плочи!
4
4
 
10
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Predi 300 000 godini e niamalo Izrael i tn stiga ste mrynkali
3
1
 
38
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
Еврейските учени отново са непдготвени. Всички знаем, че в Скопие, Македония се е палил най-древният огън. И днес, храната там се приготвя по същия начин.
2
4
 
35
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
При евреите всичко е най: най-умните, най-красивите, най-онеправданите, докато стигнем до най-мразените. А ако случайно бъде открито в някоя друга държава веднага ще бъдат обявени в антисемити
1
3
 
38
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
"Учените са открили може би най-древното място на Земята, използвано от човека за редовно палене на огън с цел приготвяне на храна. Това се оказа пещерата Кесем, намираща се близо до град Рош Аин в Израел"Ей ако не са "богопомазаните" евреи и личната територия на македонецо тази Земя нямаше да съществува.