Ленивците висят с главата надолу през 90% от времето

Учени откриха как тези животни успяват да запазят дишането си нормално
28 апр 2014 14:18,
3
Ленивците висят с главата надолу през 90% от времето
Снимка: Reuters

Учени от Университета в Суонзи направиха изследване в Коста Рика и откриха как ленивците успяват да дишат нормално, въпреки че висят с главата надолу през 90% от времето, пише BBC.

Ленивците са бавноподвижни дървесни бозайници, които живеят в тропичните гори на Централна и Южна Америка.

Те могат да стоят с главата надолу по цял ден и да запазят нормалното си дишане. Причината са сраствания, които предпазват диафрагмата от притискане от стомаха, черния дроб, бъбреците, червата и пикочния мехур.

Учените казват, че има още много какво да се научи за тези неуловими и застрашени създания. Все още са мистерия предпочитанията им за местообитание и естествената им храна.

Една от авторите на изследването, Ребека Клиф, обяснява, че ленивците са с много бавен метаболизъм и са експерти в запазването на енергия.

Храносмилателната им система работи много бавно и понякога една трета от теглото им се съставлява от урина и изпражнения. Тъй като ленивците висят с главата надолу тази тежест в стомаха би пречила на нормалното им дишане.

Природата се е погрижила за този проблем - те имат множество вътрешни сраствания, които поемат тежестта на стомаха и червата и предпазват гръдния кош от притискане.

Така те запазват между 7% и 13% от силите си, което е много важно за тях, тъй като произвеждат енергия само колкото да се преместват, когато и където трябва.

Професор Рори Уилсън от Университета в Суонзи определя ленивците като едни от най-необикновените бозайници и признава, че се знае много малко за тях.

"Глупаво е да гледаме как тези животни стават жертва на обезлесяване и фрагментиране на местообитанията им, без да имаме никаква идея как да им помогнем", коментира ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Майтап бе, Уили! преди 9 години
Като гледам глобуса, и аржентинците, и ЮАР-ците висят надолу с главата...
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OOHOOOOOOUUUUU NA6ITE TARTEI OT ADMINISTRACIITE DARJAVNI ,PROKURATURA , SAD , MEERE GI BIQT . TE VISQT 99 PROCENTA S GLAVITE NADOLU . EDINIA PROCENT GO IZPOLZVAT DA IDAT DA SI VZEMAT ZAPLATITE I DA IDAT DO KENEFA . ZA6TOTO SAGLASETE SE S GLAVATA NADOLU NE MOJE DA SE SERE
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova bgpolitizi li sa.