Космическият кораб "Прогрес" пада неконтролируемо

Той може да слезе от орбита до дни, на 3-4 май
Обновена: 29 апр 2015 15:41 | 29 апр 2015 15:32,
153
Космическият кораб "Прогрес" пада неконтролируемо
Снимка: Архив Reuters

Загубен е контролът над "Прогрес". Космическият кораб започна да пада към Земята, съобщи Франс прес.

"Операторите са загубили контрол над космическия кораб, който пада към Земята" - заяви за АФП отговорно лице от руския космически комплекс. "Той започна да пада", потвърди източникът, пожелал анонимност. И добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

От своя страна ТАСС информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието /ЦУП/ след пауза ще извършат днес още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб "Прогрес М-27М", който според тях продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

"Специалистите на ЦУП остават на местата си и ще направят, според възможностите си, нещо. Трябва да има най-малко още три сеанса" - е казал за руската агенция източник от ракетно-космическия отрасъл.

Според него, ако с космическия кораб "Прогрес" не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май.

"На сегашната си орбита космическият кораб може да се намира до 3-4 май, но не повече. След това той ще навлезе в атмосферата" - е казал източникът.

Малко по-късно ТАСС съобщи, че контролируемото сваляне на "Прогрес" от орбита е невъзможно.

"Специалистите признаха, че ситуацията с "Прогрес" е безпереспективна. Контролируемото сваляне на космическия кораб от орбита няма да се получи", е казал източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия. На "Прогрес" са били подавани команди, но от тях не е имало полза.

"Прогрес М-27М" беше изстрелян от Байконур във вторник, на 28 април. След отделянето на товарния космически кораб от ракетата "Союз" са започнали да постъпват съобщения, че не са се отворили антени на системата "Курс". След това е било установено, че той се намира на непланирана орбита и се върти неконтролируемо. Опитите за връзка досега не са били успешни.

Сътрудници на обединения център за космически операции на авиобазата на САЩ Ванденберг в Калифорния са открили 44 отломки с неизвестен произход на орбита в района на космическия кораб "Прогрес М-27М", съобщи днес командващият центъра генерал-лейтенант Джей Реймънд, цитиран от ТАСС. По думите му засега американските специалисти не са успели да установят произхода на отломките.

Специалисти разглеждат като вероятна причина за извънредната ситуация с космическия кораб "Прогрес М-27М" разхермитизирането му заради некоректната работа на ракетата-носител, съобщиха днес за ТАСС от ракетно космическия отрасъл.

"Една от версиите на случилото се е разхермитизиране на "Прогрес" в резултат на некоректната работа на третата степен на ракетата-носител "Союз" - е казал той. Събеседникът на руската агенция е пояснил, че според специалистите третата степен на ракетата може да е дала на кораба прекалено голям импулс, заради което може да е бил повреден корпусът му.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
26
 
19
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Руска работа и за това американските компании ползват руснаците да им изстрелва спътниците, щот американските рекети май не вършат работа.Дано да падне върху Пентагона или Белия дом с черния президент.
20
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да те поправя: САЩ вече няма и совалки (пенсионирани са). AХАХАХХАХА..................да те поправя - Америка вече има частни орбитални самолети, но затова пък любимата ти русия има танкове, които скоро ще стрелят по тебе !Но ние от братски огън не се боим, нали другарю ?
19
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 22 е САЩ поне направиха СОВАЛКИ а руската буран дори и не можа да литне
18
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега тумби русофили ще се опитат да ни убедят в какво ли не, само не и в истината. *** продажни ***. Пореден руски провал. В тая комунистическа клокака нищо друго освен АК немогат да сглобят както трябва.
17
12
 
21
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
Явно и тия по традиция са налели водка на АВТОПИЛОТА и ето резултата!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕДБУЛ ДАВА КРИЛАААС А....
15
11
 
23
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
"само дето Америка има совалки, а русия точно това дето казваш - няколко ламарини"Да те поправя: САЩ вече няма и совалки (пенсионирани са). AХАХАХХАХА
14
19
 
21
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Сорсоидите веднага цъфнаха под новината, а нещо за изчезналия самолет на американските ВВС да кажете? Техника, винаги има дефекти, само нашата ракета не пада, понеже нямаме такава, ама устите ни големи.
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ах тази водка и тройнь не прощават бре..
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иначе сме велики на приказки
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хубаво пада на 3-4 май ама къде по точно ...Ще берем жилязо !!!
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес обаче стана ясно, че Знамето на Победата все пак е на борда на МСК, където е било доставено още преди месец. Руските власти запазили това в тайна и официално беше оповестено, едва след като стана ясно, че доставянето на второто знаме за 30 април е осуетено.
9
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е в краен случай ще загубят само няколко ламарини, а не цели совалки с екипажите им, като САЩ. :).................само дето Америка има совалки, а русия точно това дето казваш - няколко ламарини
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той започна да пада", потвърди източникът от руския космически комплекс.очень много водка
7
15
 
15
 
! Отговори
Божо преди 9 години
"Прогрес" е решил е да участва на парада на 9-ти май :)))) Втора причина за случващото се е , защото въртенето му е "обратно" и всъщност *** е решил, че е *** и е наредил да го свалят :)))
6
21
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Е в краен случай ще загубят само няколко ламарини, а не цели совалки с екипажите им, като САЩ. :)
5
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропуснахте да споменете, че мисията на полета е била формална- да се занесе знамето на Победата на борда на Международната космическа станция по случай 9-ти май, но целта е изпълнена, тъй като Союз ТМА-16М още преди месец е доставил същото знаме на МКС /за всеки случай/ и това беше разкрито днес от руснаците. :)
4
5
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Канеха ме като опитен пилот на кораба,нещо като ...кучето Лайка.Трябваше само нищо да не пипам.Добре че не се качих,иначе мен щяха да...обвинят.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пазете се!
2
27
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНО СЕ ТРЕСНЕ В КРЕМЪЛ около 9 май да е пълен резила