Космически "череп" прелетя край Земята на Хелоуин

Зловещият обект най-вероятно е мъртва комета
1 ное 2015 17:30,
12
Космически "череп" прелетя край Земята на Хелоуин
Снимка: НАСА

В нощта на Хелоуин гигантски космически обект, приличащ на човешки череп, прелетя край Земята. Учените от НАСА показаха първите му изображения. Според тях това вероятно е мъртва комета.

На сайта на космическата агенция се посочва, че обектът има зловеща прилика с череп.

Космическото тяло премина в 19.01 часа българско време на разстояние, което е по-голямо от това между нашата планета и Луната и не е представлявало заплаха за Земята.

Голямата космическа скала с диаметър 600 метра вероятно е мъртва комета. Учени говореха за огромна тиква, която ще прелети покрай земята на Хелоуин, но с приближаването на космическото тяло, се оказа, че то поразяващо много прилича на човешки череп.

Цяла нощ е било възможно да се види с бинокъл или малък любителски телескоп в района на съзвездието Голяма мечка, уточнява ТАСС, цитирана от БТА.

Когато бе забелязан за пръв път преди няколко седмици, обектът бе класифициран като астероид. Имаше и опасения, че той може да падне на Земята.

Астероидите са съставени предимно от скали и метали, а кометите – от лед и прах. Когато Слънцето ги затопли, ледът се превръща в газ, който оформя голяма видима "опашка".

Някои комети след многократни преминавания през вътрешната част на Слънчевата система загубват външния си слой от летливи елементи и в някои отношения са неотличими от астероиди. Вероятно такъв е случаят и с "мъртвешката глава", която премина край Земята тази вечер.

Космическият обект е открит от американската автоматична система Pan-STARRS на Хаваите, а първите му снимки са получили в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико, съобщи на сайта си НАСА.

На фотографиите учените са открили тъмни участъци в центъра му. Според астрономи това може да са следи от ударни кратери. Общо на 30 октомври са били получени шест радиолокационни снимки на 2015 TB145. Резолюцията е 7,5 метра на пиксел.

С помощта на радиолокационната система астрономите са уточнили големината на обекта. Диаметърът на небесното тяло е 600 метра (10 пъти по-голям от този на тунгуския). А това е много повече, отколкото се смяташе преди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
на патерици преди 8 години
Да ни е честит националният празник на България- Хелоуин!
4
10
 
35
 
! Отговори
До НАСА преди 8 години
НАСА са кръстили космическия обект ГОЛЯМАТА ТИКВАИнформират, че е прелетяла край ЗЕМЯТАНАСА много ГРЕШАТГОЛЯМАТА ТИКВА УДАРИ БЪЛГАРИЯВИДИМИ РЕЗУЛТАТИВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ
3
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Толкова голям обект 600 м ,а е открит преди само няколко седмици!! Т.н. "Тунгуски метеорит" изобщо не е бил метеорит! НИКОЙ, НИКОГА не е откривал и най-малко парченци от него,след над 20 /!/ експедиции в годините! А трябваше отдавна да са намерени много, защото това тяло не е падало а се е ВЗРИВИЛО поне на 3 км над земята!! И още нещо, няма метеорит който да може да прави маневри, каквато е направило въпросното тяло преди да се взриви!!
2
3
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
HELLOWEEEENNN!!!!!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В статията пише ,че учените са го казали ,че прилича на тиква.