Учени ще откриват рак само с една капка кръв

Ще се установява не само наличие на болестта, а и типа рак
2 ное 2015 16:00,
10
Учени ще откриват рак само с една капка кръв
Снимка: Reuters, архив

Холандски учени разработват технология, която ще им позволи в скоро време да диагностицират рак само от една капчица кръв на пациента, съобщава безплатният в. "Метро", цитиран от БТА.

Този метод ще спести много време, пари и стресови ситуации на хората, решили да се изследват. Понастоящем повечето ракови образувания се откриват посредством скенери или чрез биопсия от тъкани.

Учени от Университетския медицински център в Амстердам констатирали,че тромбоцитите в кръвта на болните от рак притежават уникални генетични маркери. Специалистите в 95 процента от случаите могли да различат хората с рак от тези, които нямат тумори.

Екипът на д-р Том Вюрдингер изследвал кръвни проби на 200 пациенти, болни от рак с различни диагнози. Учените могли да установят не само присъствието на раковите клетки, но също така и типа рак, от който страдат и дали има разсейки от него в организма им.

Екипът могъл да установи естеството на първичния тумор с 71-процентова точност при шест различни вида тумори. "Работим над ефективен кръвен тест, който може да бъде готов към 2020 година", предвижда д-р Вюрдингер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Е, преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияОбщото е *** журналисти, които не знаят какви снимки на кой преписан материал да сложат.
3
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Ти не прочете ли статията? Не става дума за това, че са открили туморните маркери. Става дума за това да направят теста евтин, бърз и приложим извън болнични/лабораторни условия.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново не са т.нар. туморни маркери, които се откриват в кръвта, дори когато заболяването е в съвсем ранна фаза. Само че изследването им е скъпо и няма как да става рутинно.
1
0
 
7
 
! Отговори
вярващ преди 8 години
Дай боже!