Откритие: Три планети като Земята – годни за живот!

На тях не е нито много топло, нито много студено
32
Откритие: Три планети като Земята – годни за живот!
Снимка: архив Reuters

Три планети, които може би са годни за обитаване, са открити да орбитират около малка звезда и предоставят за първи път възможността да се открият химически следи за живот извън нашата слънчева система. Това твърдят учени в публикация в научното издание "Нейчър", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Значимостта на това откритие се състои в това, че става дума за планети с размери, сходни на размерите на Земята, които може би са годни за обитаване и които са подходящи за подробни атмосферни изследвания чрез настоящите технологии, казва за Франс прес Михаел Гийон от Университета в Лиеж, в Белгия, който е един от съавторите на публикацията, появила се в "Нейчър".

Трите планети обикалят около звезда джудже, която е свръхстудена. До този момент учените не са знаели, че планети, сходни на Земята, може да орбитират около звезда джудже, казва Гийон. Звездата се нарича TRAPPIST-1.

До този момент търсенето на екзопланети, които може да са годни за живот, се фокусираше върху по-големите звезди, по-сходни със Слънцето.

За новото откритие учените са използвали 60-сантиметров телескоп, инсталиран в Чили. Този инфрачервен телескоп позволява да се проследят най-малките и най-тъмни за оптичните телескопи звезди.

Наблюденията показали, че две от трите планети орбитират близо до звездата джудже, а третата се ситуира вероятно в така наречената годна за обитаване зона на звездата. В тази зона не е нито прекалено топло, нито прекалено студено и водата може да остане в течно състояние, което позволява да се развие форма на живот, такава каквато ние познаваме на Земята. Точно тази от трите планети може потенциално да подслонява живот на цялата си повърхност, казва Гийом.

Той допълва, че другите две планети са прекалено топли за това, но казва, че те все пак може да имат зони, които да стават за обитаване с температури, които да са достатъчно ниски, за да позволят съществуването на вода в течно състояние и може би и на форми на живот.

Температурата, размерът и съставът на тези нови планети ги доближава много до Земята. Но предстои да се дефинира и тяхната маса, техните атмосферни характеристики (ако те имат атмосфера), за да се разбере със сигурност дали те действително са подходящи за живот.

Благодарение на съвременните технологии, с тези информации учените могат да се сдобият съвсем скоро, след 5-10 години, благодарение по-специално на космическия телескоп Джеймс Уеб, който ще заработи през 2018 г., казва Гийон.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 3 години
cosmos.1.bg/cosmos/2012-01-05-20-08-05/588-2014-gemini-planet-finder-begins-mission
20
0
 
0
 
! Отговори
Чоки преди 3 години
Ако в близките двадесет години открият планета подобна на Земята им обещавам частен ТВ канал.
19
1
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Осрааме тази планета ,че търсим и други да осеремм!
18
2
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
"с изчисления". Много общо понятие. Това са само догадки, нищо реално. Когато изпратят сонда и получат от нея резултати могат да кажат 40% сигурност.
17
1
 
5
 
! Отговори
доктора преди 3 години
Стягайте багажа.......
16
1
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Ще има ли визи за там?
15
1
 
17
 
! Отговори
жоро преди 3 години
До иван

Докато цялата технологична мощ е впрегната да прави по тънки телефони никъде няма да ходим.
14
1
 
7
 
! Отговори
иван преди 3 години
те твърдят но без да ни дойдат гости или без технология да отидем ние са си празни приказки.
13
1
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
това са планетите Kepler 187 A , B , F и откритието е от преди години.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И, как разбраха, че тия планети "може "да са годни за живот ?.
11
9
 
6
 
! Отговори
бг преди 3 години
баси огромния телескоп не предполагах че има толкова големи .... а чакай малко, тоя в гащите ми е също толкова голям :)
10
0
 
17
 
! Отговори
MMM преди 3 години
Слаба статия.
Сигурни ли сте, че е 60 сантиметров този телескоп, че и без да съм експерт в областта, мисля, че сте се "омазали" с превода?
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там се вее от вятъра знамето на САЩ..... Нали си спомняте кацането на луната?????????????
8
0
 
16
 
! Отговори
shady преди 3 години
Тая звезда Trappist-1 е на около 39 светлинни години от Земята. Това е огромно разстояние за нашите възприятия и няма как планетите да се наблюдават директно.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - сигурно е да идем на място и да проверим , че този телескоп я стане до 2018 , я не !
6
0
 
19
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
За чий им е да ни колонизират, след като ние сме опоскали всичко? А и те ако са по-разумни, със сигурност са решили ресурсните си проблеми и надали ще им е до нашата кирлива мр-ъсна енергия, че да си цапат планетата. Още по-малко ще им е рентабилно да мъкнат на светлинни години ресурси.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въпроса е какво ще правим ако открием живот,ако не е разумен, мястото ще е подходящо за колонизация,но ако е разумен да не се окаже ,че ние сме подходящи за колонизиране :-)
4
2
 
29
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Бог, мейл или факс ти прати, за да те уведоми, че е създал живот само на Земята? То църквата доскоро не твърдеше ли и че земята е плоска и не се върти?
3
3
 
34
 
! Отговори
Ити преди 3 години
Алф, братче, откриха ни !!!
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви имам статията...даже не казахте на какво разстояние от нас са тия планети.