Дните на Земята се удължават, но... много, много бавно

Трябва да изминат 6,7 млн. години за скок от една минута
7 дек 2016 12:14,
18
Дните на Земята се удължават, но... много, много бавно
Снимка: Reuters, архив

Дните на Земята стават все по-дълги, но са малки шансовете да си дадем сметка за това. Ще трябва да изминат около 6,7 милиона години, за да може дните на нашата планета да се удължат с една минута, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Погледнато в дългосрочен план, времето на Земята се забавя поради гравитационното привличане на Луната и Слънцето. Земята е повлияна също от атмосферни циркулации, вариации в дебелината на ледената покривка, земетресения.

Британски учени установиха, че през последните 27 века средната продължителност на деня се е удължила с около 1,8 милисекунди на век. Това е значително по-малко от прецененото по-рано удължаване с 2,3 милисекунди на век. Тогава се смяташе, че трябва да изминат 5,2 милиона години, за да може денят да се удължи с една минута.

"Процесът е много бавен", отбеляза съавторката на изследването Лесли Морисън от Кралската обсерватория в Гринуич.

За да получат новите данни, учените извършили по-прецизни изчисления, свързани със силите и феномените, които забавят ротацията на Земята. Били използвани също събрани от вавилонци, китайци, елини, араби и европейци древни данни за затъмнения. Става въпрос за наблюдения от 720 г. пр. Христа до 2015 г.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лили Иванова каза че като била малка, дните минавали много бързо. Значи има нещо вярно в статията.
10
1
 
0
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До 9. А защо се пише в библията че хората живеят до -120-150 години.... ???? Малко мисъл има ли ????
9
1
 
0
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
А тия дето ми дават минуси да се замислят малко .... на мен не ми пука. От тук не си изкарвам парите....
8
0
 
0
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Съвсем нормално е да губи скорост... И денят да се удължава. Погледнете пумпала когато е напомпан се върти по бързо.... и е нормално деня да бъде по къс..
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи ако земята верно е на 5 лрд. години сами може да си направите сметка колко е бил едно време деня. Т.е. няма как да е толкова стара Земята.
6
4
 
3
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До Армагедон. Много си прав но май малко разбират за какво говориш.... за жалост. Аз знам че ние Българите сме умни хора но затова ни държат бедни, за да не можем да се развиваме.... Успех ти желая.
5
3
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Земята ще се върти толкова бързо колкото кажа аз!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земята играе брейк.
3
1
 
20
 
! Отговори
аС преди 7 години
Незабавно да се вземат мерки за увеличаване на раб.време и пенсионната възраст, съобразно настъпилите промени !
2
6
 
0
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Ми то и Луната се отдалечава от Земята, с 3,5см. на година! Фермерите го казват, оставили били огледаце там и мерят с лазер.Значи когато деня на земята стане по-дълъг с една минута, Луната ще е с хиляди километри по-далеко!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера четох статия за Прабългарите, как още преди хилядолетия за знаели, че Земята се върти около Слънцето и били изчислили с огромна точност продължителността на годината.Грешката била 0.5 секунди, та големят въпрос е дали е било грешка или те абсолютно точно са сметнали тогава, а днес ние не отчитаме това време което е минало от тогава. Ако се изчисли може да установим, кога са били направени изчисленията и в крайна сметка да се установи от кога нашият народ се нарича Българи.