Българска следа: Супер спътник полетя в Космоса

Свръхмодерният апарат ще следи времето и мигрантския трафик
7 мар 2017 13:15,
11
Българска следа: Супер спътник полетя в Космоса
Снимка: архив Reuters

Супермодерен спътник, в чието разработване е участвал и българин, бе изстрелян тази нощ от космодрума на Европейската космическа агенция във Френска Гвиана.

В екипа, създал апарата, е Ростислав Русев.

Новото свръхмодерно съоръжение ще дава ценна помощ при проследяването на глобални катастрофи както и за мигрантския трафик по море.

Сателитът "Сентинел 2Б" ще прави още по-точни климатични прогнози за проследяването на  урагани, пожари и наводнения, съобщи Нова тв.

Супермодерният сателит тежи 1200 килограма и е част от Европейската система за наблюдение на Земята. Оборудван е с уникална камера с невероятни възможности.

Апаратът ще следи в разивтие изригване на вулкани, движение на нефтени разливи, фронтове на обширни горски пожари или дори нелегални морски пътища за транспорт на мигранти.

От 2014 година насам "Сентинел 2Б" е петият спътник в системата за прецизни наблюдения "Коперник".

Значителна част от данните са достъпни публично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Програмата "Коперник" в която част са тази сателити е в размер на повече от 10 млд евро, участват огромни консорциуми (по над 50 поизпълнители на сателит). Това е резултат на общите усилия на хиляди инженери от цяла европа, така че (без да омаложававам приноса на г-н Русев), мисля че е несериозно да се посочва едно име. Като се имат предид хилядите хора работили по проекта съм сигурен че има поне още няколко българи. Опитах се да намеря конкретния принос на г-н Русев в интернет, но не можах...
7
3
 
2
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТОЗИ СПЪТНИК !ДОРИ И ДА ЗАСЕЧЕ РУСКИТЕ ВОЕННИ БЕЗ ОПОЗНАВАТЕЛНИ ЗНАЦИ В УКРАЙНА , РУСНАЦИТЕ ЩЕ ОТРИЧАТ ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО С РУСКАТА АРМИЯ ! ДОРИ И ДА ЗАСЕЧЕ ,ЧЕ ВЛИЗАТ В УКРАЙНА ОТ РУСИЯ ,КРЕМЪЛ ЩЕ КАЖЕ ЧЕ ТОВА ВЕРОЯТНО СА ТЕРОРИСТИ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РУСКАТА АРМИЯ !
6
2
 
3
 
! Отговори
Hahaaa преди 7 години
Sled 2 dena shte padne sigurno
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Апаратът ще следи в разивтие изригване на вулкани, движение на нефтени разлив" - както и изстрелване на балистични и тактически ракети и движенията на армейски отряди :)
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 ri me razsmya)))
3
1
 
7
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Браво на нашето момче !!! Успех !
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новото свръхмодерно съоръжение ще дава ценна помощ при проследяването на глобални катастрофи както и за мигрантския трафик по море.....Трябвало е да го кръстят "Динко-1"
1
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом има българска следа всичко е ясно или няма да работи или сме свили някой части за скрап.