Можем ли да живеем на друга планета? Има ли бъдеще на Земята?

Според Стивън Хокинг остават само стотина години живот на планетата ни
69
Можем ли да живеем на друга планета? Има ли бъдеще на Земята?
Снимка: Reuters, архив

Стивън Хокинг е известен със своите мрачни прогнози за бъдещето на човечеството. Пред БиБиСи той предрече, че ни остават само някакви си стотина години живот на Земята. Аргументите му: хората няма да успеят да решат много от актуалните проблеми, като климатичните промени, пренаселването на Земята, инфекциозните болести или възможни катастрофи с големи астероиди.

Още по темата
Но дори и да допуснем, че успеем да намерим друга подходяща планета за живот, няма да е достатъчно просто да се качим на космическия кораб и да отпътуваме за новата ни родина. Защото хората се пригодени за живот на Земята. Космосът или други планети не са естествено жизнено пространство за нас. Обратното - те предлагат доста непригодна среда за воденето на живот. Можем ли въобще да се пригодим към суровите условия в Космоса?

Костите и мускулите

Астронавтите от Международната космическа станция познават добре този проблем: в условията на безтегловност човешкото тяло се уголемява, докато костите и мускулите закърняват, ако не се полагат усилия за тяхното натоварване. Означава ли това, че ако останем продължително време в Космоса постепенно голяма част от костите ни ще закърнеят? Възможно ли е да се превърнем в аморфни същества, пригодени към микрогравитацията в Космоса? Все пак преди около 3,8 млрд. години единствените тогава живи същества на Земята - микроорганизми и бактерии - също не са имали костна система.

Зрението

Много астронавти страдат от проблеми с очите - от неясно възприятие чак до слепота. Учените все още търсят причините. Дали увеличеното налягане на течните субстанции в главата не се отразява на зрителния нерв? И дали пък няма да ослепеем напълно, ако останем по-продължително време в Космоса - като едни пещерни животни?

Слухът

Кои други наши сетивни органи също биха могли да са застрашени? Какво би се случило, например, със слуха и разпространението на звука? На Земята възникват звукови вълни чрез вибрация, които се предават нататък. Извън космическия кораб или космическия костюм обаче е вакуум, в който звуковите вълни не могат да се разпространяват. Оттук възниква въпросът дали в условията на космическа тишина въобще можем да чуем нещо? Какво тогава би възникнало на мястото на излишните ни сетива? Може би някакви съвършено нови сетива, които още не познаваме и от които нямаме никаква нужда на Земята, но пък които биха ни служили за живота в Космоса?

Дишането

Но най-големият проблем е свързан с липсата на въздух, който да дишаме. Означава ли това, че в Космоса постоянно трябва да се разхождаме в скафандри с шлемове, когато напускаме космическия кораб или космическата станция, ако не искаме незабавно да се задушим?

Възможно ли е обаче и друго - да се научим да живеем без кислород?! Преди 1,4 милиарда години, когато още не е имало кислород на Земята, различни анаеробни бактерии са успявали да се справят и без кислород. Възможно ли е да се върнем към онова праисторическо време и да живеем и без кислород днес?

Еволюционни биолози срещу космолози

Попитахме експерти какво мислят за възможностите на човека за приспособяване към условията на живот в Космоса. Например Ралф Тидерман, който ръководи Отдела за еволюционна биология към университета в Потсдам. Германският учен е съгласен по принцип с проф. Стивън Хокинг, че човечеството е изправено пред сериозни проблеми, чието решаване е належащо. Това обаче не означава непременно, че то е обречено на изчезване - "не и при нашата интелигентност и способности да се учим и нагаждаме", казва той за Дойче Веле.

И все пак е много по-трудно да си представим живота извън Земята, отколкото да се научим как да оцелеем на нашата планета - даже и след апокалиптична катастрофа. "От гледна точка на еволюцията, периодът от около стотина години е твърде кратък за извършването на големи, еволюционни приспособявания към чужда среда. Вероятността един толкова комплексен организъм, какъвто е чоешкият, да се нагоди напълно към един нов за него свят, е по-скоро малка", казва ученият.

Неговият колега от университета в Констанц проф. Аксел Майер смята, че без кислород и в условията на космически лъчения човекът незабавно би загинал. Той предлага друго: да не унищожаваме Земята, извън която нямаме никакво бъдеще.

Космологът Ричард Гот е на друго мнение: "Ние обитаваме една малка планета във Вселената. А видовете, затворени на остров, са застрашени от изчезване", казва той. Ако човечеството имаше две планети за живеене, тогава и шансовете му за оцеляване щяха да са значително по-големи, уверен е той. Според Гот, бихме могли да започнем от Марс, чиято богата на въглероден двуокис атмосфера съдържа също и достатъчно кислород, който би могъл да бъде добиван направо от атмосферата. На Марс има също и вода, а пещерните образувания предлагат добра защита срещу космическата радиация, казва ученият.

"Много хора се питат какво изобщо ще търсим на Марс, след като той не предлага такива благоприятни условия за живот, каквито имаме на Земята. Ами ако така са разсъждавали и земноводните навремето, сигурно и днес те нямаше да се напуснали океана", казва визионерът-учен.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам 4 декара УПИ на Марс с гледка към Земята. Готова виза за строеж и т.н. Цена по договаряне.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опти спринт да не се мъчите да кодирате питам щото първо си оправете звънчевата система и тогава можете да явите претенции ко не утре ви махам от звънеца
49
0
 
2
 
! Отговори
Феликс преди 3 години
Човекът е прекалено крехко и капризно създание за да живее в космоса.
Роботите не са. Космоса ще се усвоява от роботи.
Ако някоя планета я изпедепцат още по убава от земята, дотогава ще има технологий с който да се синтезират ДНК на нея и няма нужда никой там да отива, тя ще си бъде заселена от синтезирани индивидиуми.
48
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 3 години
ето една моя версия : Ние живеем в един добре охраняван резерват .
Звездното небе над нас е доставяно с точно определена цел.Имаме едно от най скъпите звездни небета ...
47
0
 
3
 
! Отговори
Жо преди 3 години
НИКОЙ от тези "учени" не дава разумен отговор- Как точно ще стане транспортирането на хората до някаква си друга планета. На Земята живеят близо 9 милиарда. Каква ще е ползата за Човечеството, ако изпратим 100, 1000 или 1 милион души на друга планета, пък било то и "най-близката Марс"? Кой ще финансира такава мащабна акция? Тази безкрайно скъпа задача по никакъв начин няма да реши проблема с гибелта на останалите на Земята хора.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че това са само предположения според промените, които се наблюдават на земята, а те ще се наблюдават все повече, това въобще не е майтап, лансирането да се местим на друга планета и да не инвестираме да запазим тази си е простотия лансирана от елита, те са безкрайно глупави хора, Хокинг говори за това, как елитите не искат да осъзнаят, че трябва да излекуваме тази, а медиите постоянно го цитират как трябва да се изнесем от тази, манипулация. То само в следващите 15 години ще е доста вълнуващо...
45
1
 
2
 
! Отговори
nina преди 3 години
До АНОНИМЕН:
Когато Жул Верн е писал "Капитан Немо" е нямало подводници, нали? А сега?
Така че, нищо не се знае! Днешната фантастика утре може да е действителност.
44
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 3 години
Ако има "марсианци" те по никакъв начин няма да допуснат "земляни" да заселят планетата
им. Ще я застроим, ще изсечем дърветата /или каквото там има/, ще унищожим наличното, за да го модернизираме, а бе, ще заприлича на земята, чиято природа поголовно погубваме, и тя започна, естествено, да ни отмъщава. Та, затова няма да ни допуснат при тях!
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори не я прочетох тъпата статия.Уср.ах-те се с тези фантазии,планети и простотии.Който му толкова на зор,да си взима чантата ...опс исках да кажа ракетата и да се изнася накъдето иска.Не ни занимавайте с глупости,планети и баячки!
20 век сме все пак!Не сме в Средновековието,за да вярваме в таласъми!
42
0
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 3 години
Мравката вдига 15 пъти теглото си. На Марс има атмосфера. Капацитета. Излагаш се де, професорче. Дай да се натряскаме утре във Игнатиево.
41
2
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Еми тоя космолог Ричард Гот да заминава за Марс като толкоз го влече. За мен Земята е чудесна планета, единствено хората нарушават хармоничното й безпроблемно съществуване.
40
2
 
0
 
! Отговори
Трол преди 3 години
32 ви е написал истината. Всичко друго са локуми.
39
4
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
До: Георги Ламбуров

Що бе? И к'во от т'ва?
Виж какво правят в Дубай!
Там също е имало само пясък, дюни...
А сега арабите са построили закрита ски писта в пустинята, небостъргачи, басейни, голф игрища.
Ние българите сме специализирани в обратната дейност: Ако ни пратят на Марс, и пясъкът ще изчезне там!!!
38
2
 
8
 
! Отговори
Алф преди 3 години
Ами... какво да кажа?
С ГЕРБ начело на властта... мисля че не, няма бъдеще на Земята.
37
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 3 години
Тоя съвсем изтрещя.Докога ще ни набутвате брътвежите му.Въобще кой и защо го " канонизира" за супер голямо научно светило
36
2
 
17
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Той и Калигулата си е мислил-след мен и потоп! :-) Ам нейсе ние си живучкаме 2000 годинки след него! :-) :-)
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с капсулата - много смешен бе. В акълчето му една гънка -комунизъм, и това е.
Да го турят и него в капсулата, че да се чудят там какво е това!
34
2
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Стивън Хокинг вече се е издухал горкия.Човечеството ще живее на Планетата земя още Милярд години.И ако се махнем един ден от нея то ще е защото сме колонизирали други светове.До 1000 години ще контролираме всичко на тази планета.Природата,времето ,катаклизмите.Всичко ще е в нашите крака и ще зависим единствено от слънцето.Само то може да ни изгони от нея след 5 милярда години.Но дотогава ще сме се преселили на стотици планети!
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-боли, когато мечтите и илюзиите се разминат драстично с реалността…
Колко ли болка и разочарования трябва да преживее човек, за да стигне до тези апокалиптични заключения?Война или земетресение са причината 1/3 от народа да напусне Родината?Кой бяга от хубавото – 1/3 от един народ избяга. А тези, които апелират към сънародниците ни емигранти да се завърнат,  разполагат с  пари и по 6 месеца  живеят извън България. А престъпниците и бандитите чакат да умрат и малкото останали свестни хора!
32
3
 
10
 
! Отговори
упс... преди 3 години
Абе ако и на Марс занесат капсулата с комунизъма, тежко им горко и там.
----

Стига сте повтаряли тази изтъркана Мантра - "комунизъм", която ви е набил в главите мумията Срс!

Комунизма, като идеология се изчерпи мнооого преди ноември 1989г.

Колко глупав и наивен народ!

И до ден днешен мнозина вярват, че причината за проблемите "по света и у нас" са идеологичски!!!!!

А, Истината е толкова прозаична..., потърсете я в книжките!