"Горящ лед" в Черно море! Експедиция вади метан за милиони

В българския участък се крият хиляди кубични километра запаси
24 юли 2017 07:07,
75
"Горящ лед" в Черно море! Експедиция вади метан за милиони
Снимка: Reuters

Българско-германска научна експедиция ще извади за пръв път тази есен замръзнал метан от дълбините на Черно море. По този начин учените ще проверят резултатите от геофизичните изследвания, провеждани до момента, според които под дъното в българския участък се крият хиляди кубични километра метан под формата на твърд газов хидрат.

"Предварителните оценки са за много големи запаси. Със сигурност за период от един век ще можем не само да задоволяваме енергийните си потребности, но и да бъдем един от най-големите износители в Европа", коментира пред "Труд" океанологът доц. д-р Атанас Василев.

Хидратите на метана се смятат за един от перспективните бъдещи източници на енергия, заради огромните световни запаси, които биха стигнали на човечеството за векове. Този вид природни горива могат да се добиват при риск и минимално замърсяване, тъй като находищата са сравнително плитки, а наляганията – малки. Освен това, не съдържат други субстанции, които са вредни за природата и се срещат при конвенционалния добив на газ и нефт. Самият метан пък най-лесно би могъл да замени традиционните горива.

Експедицията в рамките на германския проект SUGAR ще се проведе през ноември и декември, а от българска страна в нея ще участват доц. д-р Атанас Василев (Институт по океанология – БАН) и д-р Валентин Георгиев (Геомарин ЕООД).

Учените ни са признати експерти в областта на газовите хидрати и са членове на управителния съвет на COST акция MIGRATE, която координира европейските усилия за изследване и експлоатация на този ресурс.

SUGAR стартира през 2008 г. и се финансира от Германия. Поради добрите перспективи проектът е удължаван вече три пъти от правителството в Берлин. Основната му цел е добивът на газ от метанови хидрати на морското дъно, но има и друга, не по-малко важна.

"Технологията, която се разработва в Германия, позволява извлеченият от хидратите метан да бъде заместен с въглероден диоксид (CO2). Това означава, че колкото повече метан добиваме, толкова повече ще намалява въглеродният диоксид в атмосферата", обясни доц. Василев.

Поредната експедиция в нашите териториални води ще се проведе с кораба "Метеор" – съвременна морска лаборатория, която ще бъде снабдена с апарата MiBo-200, предназначен за автономно подводно сондиране.

Газовите хидрати се образуват на дълбочини под 500 метра, където налягането е около 50 атмосфери. Изчислено е, че 1 кубически метър газов хидрат съдържа около 155-168 куб. метра метан.

Находището в българската икономическа зона на Черно море е с размери около 60 на 25 километра. То се намира на около 200 метра под дъното, което пък е на дълбочина от 800 до 1900 м. под морското ниво.

Учените изчисляват, че количеството на метана в него може да достигне няколко десетки и дори стотици хил. кубически километра. Освен това се смята, че нашите находища са най-благоприятни за извличане, защото са в пясъчни колектори.

Човечеството е на крачка от добива

Днес газовите хидрати са една от най-бързо развиващите научни области. Редица държави провеждат интензивни изследвания.

"В момента се извършва своеобразен скок от технологии за проучване към технологии за добив", посочи доц. Атанас Василев. През май бяха проведени сондажи от Китай, Япония и САЩ.

"Горящият лед"

Находището под дъното на Черно море може да бъде сравнено с гигантско ледено езеро. Метановият хидрат прилича на лед, но е лесно запалим, затова е познат като "горящ лед".

Той е известен на науката отдавна, но първите които се сблъскват с него са газовите инженери, още през първата половина на XX век.

Тогава хидратите създавали сериозни главоболия, тъй като се образували в тръбопроводите и ги запушвали. В продължение на десетилетия те са обект на научен интерес, но индустрията ги смята за пречка. Днес обаче метановите хидрати се смятат за перспективен бъдещ източник на енергия, който има по-голям потенциал от фракинга и конвенционалния добив на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
ЦВЪЦОК преди 6 години
Ха! Ето Герчо е прав и от всички ни дето пишем тук,той само позна,че до ЗИМАТА има-няма 6,7 седмици И ДРГОТО СЛЕД ТОМА Е ,,МРАЗ НА ФИЛИЙКИ И СТУД НА КИБРИТЕНИ КУТИЙКИ,,!
65
1
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До началото на Зимата остават 7 седмици,а правителството нищо не е направило за отоплението на населението- няма актуализирани планове за внос на газ,няма достатъчно въглищаьдърва.За ток не пиша защото той е като хинина.Селата ще бъдат на отопление със слънчогледови корени и слама- тезек няма оти няма крави..............и....т...н...........Вие ни будалкате с ,,горящ лед,, София да се отоплява с него.....!
64
1
 
1
 
! Отговори
NIKOlAI HRISTOV преди 6 години
Никой няма да го лови CO2 !...
63
1
 
4
 
! Отговори
Химик преди 6 години
Формулата на метана е CH4.След изгарянето му се получава въглероден диоксид и вода:CH4+2O2= CO2+2H20.Въпросът е кой ще лови въглеродния диоксид и да го вкарва под водата в земята, за да не се увеличават парниковите газове, причина за глобалното затопляне?
62
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 6 години
Krim shte doide i nqmate led samo ogan kade pishe 4e e Vash, nqmate " licenz " za dobiv no s nqkoq komisionna shte go halosvate kakto halosahte dargavata za galtinstotinki 5 veka i prodalgavate, dano toq pat al4en petko ne precakan vsi4ki za delnat v parlamenta.
61
10
 
2
 
! Отговори
боко тиквата преди 6 години
хъбчето е за мен!
60
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре , че интересно. Експедиция вади газ за милйони. Аз си мислех, че е по- трудно, а то - една експедиция - и хоп - милйони. Ми що не са десет експееиции, че да са десетки милйони. Или стотици, кво толкова. Аа, после се разбира, че щяла да вади, ама наесен. И няма да е за милйони, ами може и да е за милйони. Ако технологията, която изпробват стане годна за промишлена разработка. Абе хем лаф да става, хем да верва населението във Вожда, че той отдавна обеща да сме Кувейт на балканите.
59
9
 
23
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 46 Така беше при соца.Партията определяше цените , а не пазара.Ама се указа че така не може и фалирахме.
58
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето ако се извади се губи.Ако се предизвика изгарянето му на дълбоко не може да се вземе топлоенергиятаАко се все пак се преобразува в електрическа енергия то няма как да се пренесе.Ако само се топи пак не може да бъде събран до ефективни стойности.Много интересно би било какъв ли комбайн би събрал този леден газ изгодно.Между другото какво стана с големите пари дадени от Боко за петролните полета в Хан Крум?
57
6
 
13
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Каквото и да откриваме тока.парното и водата и горивото на бензиностанциите ще поскъпва редовно.
56
6
 
14
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Каквото и да откриваме тока.парното и водата и горивото на бензиностанциите ще поскъпва редовно.
55
8
 
13
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Инфлацията е любимия данък на министъра на финансите и шефа на банката.
54
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не беше ли по-голяма заплаха за климата и от въглеродните горива?
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Запалим лед" наричат метановите хидрати, които крият огромни резерви природен газ. Много държави като САЩ и Япония разработват технологии за тяхното усвояване, но то е изключително трудно. Търговски количества обаче реално могат да бъдат добити чак към 2025 г."
52
2
 
10
 
! Отговори
PB преди 6 години
Още утре, рано, ще отида, за да си пусна едно заявление за парно отопление - не виждам с какво друго ще мога се отоплявам безплатно ...Ха ха ха
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбогом сиромашия..... )
50
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега руските *** ше спретнат русофилски екопротест срещу метана и ще ни обясняват колко е вреден а руската болонка Бойка ще наложи мораториум върху добиването му, както направи с шистовия газ.
49
16
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Бас държа че сега рублофилите се чудят какъв протест да измислят ,за да продължи енергийната ни зависимост от рашките
48
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VANGA E KAZALA,CE BALGARIA SHTE STANE DUBAI NA EVROPA,NARODA SHTE YADE I PIE I UKRI I MOLDOVANZI SHTE NI SLUGUVAT KATO ROBI.E PA YA VERVAM NA VANGA.
47
4
 
23
 
! Отговори
Шиши преди 6 години
За справка какво става със слабите държави, които искат да си самозадоволяват енергийните нужди - вижте Украйна. В Донбас беше най-голямото находище на шистов газ!