Масов мор на мъже! Подбор отпреди 7 хил. г.: Тази не, и тази – не!

На какво се дължи загадъчното им измиране? Науката отговаря!
4 юни 2018 07:10,
39
Масов мор на мъже! Подбор отпреди 7 хил. г.: Тази не, и тази – не!
Снимка: Wikipedia

Учени от Станфордския университет в САЩ установиха защо преди 7000 години рязко намаляло генетичното многообразие на Y-хромозомите, съобщи Лента.

Оказало се, че броят на способните да се размножават мъже намалял в резултат на борбата между кланове и подборът им на жени.

Резултатите от геномния анализ на 125 Y-хромозоми у днешни хора показали, че преди 5000-7000 години в различни райони на Стария свят възникнал ефектът "гърло на бутилка", т.е. намаляло многообразието на Y-хромозомите.

Това свидетелствало за намаляване броя на способните да се размножават мъже сред населението. Тъй като феноменът не засягал жените, се предполагаше, че за това са допринесли социални взаимоотношения, а не екологични бедствия, включително климатични промени.

В рамките на новото изследване е предложена хипотезата, че генетичното многообразие у мъжете не намаляло в резултат на по-малката им численост, а защото успешни в репродуктивен план станали малки групи социално привилегировани мъже и синовете им. За разлика от жените, мъжете освен това отказали да преминат в друг клан и това намалило генетичното многообразие в отделните групи.

При това що се отнася до Y-хромозомите, различията между отделните групи намалели, тъй като някои кланове били напълно унищожени.

Създаденият от учените компютърен модел показал, че въпросният сценарий е правдоподобен. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Нищо не разбрах от тази статия.Успешни се оказали малка група мъже. Но не по социални причини.Е по какви причини?Изобщо не се разбира нищо от тази статия
15
4
 
4
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Женските глупости не са от вчера и обикновено са пагубни.
14
1
 
13
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
На снимката е неандерталец -измрели са доста преди въпросните 7 хиляди години....
13
4
 
15
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До 123Що не си прочетеш отново написаното,за да разбереш че е пълна гл.упост!След война намаляват мъжете,но само в рамките на ЕДНО поколение!В следващото се връща ОБИЧАЙНОТО съотношение 1:1.Това,което ТРАЙНО намалява,е генетичното многообразие,предавано с Y-хромозомата(т.е. САМО от бащите).За това става въпрос!Впрочем,оказва се,че сега по-добре се размножават тия с нисък социален статус и интелект.Ако екстраполираме ефекта в бъдещето се получава плашеща картина.А може би това е целта????
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С толкова много *** какво искате
11
2
 
24
 
! Отговори
ДАСКАЛ преди 5 години
АЛОУ, В ДНЕС ИЗГЛЕЖДА НЕ СТЕ НА ТВА ЦИВИЛИЗАЦИОННО СТЪПАЛО, НА КОЕТО СМЕ НИЕ... КАК МОЖЕ ДА СЛАГАТЕ ТАЯ КАРТИНКА ЗА СТАТИЯТА, ПРЕДИ 5000Г. ВЕЧЕ Е ИМАЛО ЦИВИЛИЗАЦИЯ! А ВИЕ СТЕ ДАЛИ НЯКЪВ ДИВАК ОТПРЕДИ 50 00ОГ.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САъотношрнието мъже/жени се възстановява след няколко поколения. Ветерани от войната вече май няма, така че, съотношението мъъже/жени в Русия в момента не зависи от войната. По - сикоро някакво заболяване, поразяващо мъжката популация или нещо, поразяващо само мъжките деца или тяхната плодовитост.
9
2
 
1
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Псевдонаучна аргументация като тази, изложена в статията, може да бъде квалифицирана единствено като фалшива новина, предназначена за дъвка на *** в международен мащаб.Позор не толкова за жълтата преса, колкото за лековерните, които се връзват на "сочни" клюки за не особено чисто бельо.
8
5
 
18
 
! Отговори
123 преди 5 години
Всъщност причината е една ВОЙНА. Примерът от нашето време е русия. През ВСВ са умрели около 20млн руснаци и до ден днешен не могат да си възстановят съотношението мъже жени. Те затова и рускините са толкова "палави"(меко казано).
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако написаното е вярно, автора на тая глупост е паднал от небето или са го донесли щъркелите, а може би се е излюпил от яйце.
6
3
 
39
 
! Отговори
ined преди 5 години
Балъците ходили на лов и бачкали на полето, а вожда и синчетата му се размножавали
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4по твоята логика - всичкото ром с по 5-6 деца - милионер! Всичкото *** в Африка - и то!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста сходства има с някои нюанси в картината, в която живеем днес, някой разполага ли с подробен линк към изследването?
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя на рисунката има устни-мечта на всяка БГ кифла. А и веждите му са модерни
2
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тази съвременна ***-пропаганда, мъжете са на път отново да изчезнат.
1
8
 
35
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Тоз от снимката мяза на Тиквун Велики. Същата глава / вежди и празен поглед