Мръсният въздух увеличава шанса за аутизъм

Какво ще стане в бъдеще с децата, растящи в момента?
13
Мръсният въздух увеличава шанса за аутизъм
Снимка: Getty Images

Изследователи от университет "Монаш" в Шанхай съобщават, че децата, изложени на фини прахови частици от външно замърсяване, имат повишен риск от развитие на аутизъм с до 78%, пише Neurosciencenews.

Фините прахови частици са отговорни и за широк спектър белодробни заболявания. Годишно, заради такива проблеми, в България умират повече от 18 000 души, а в световен мащаб жертвите на мръсния въздух са около 7 милиона.

Микроскопичните частици от отработените газове на колите, съдържащи олово, манган, живак и метиленов хлорид засягат мозъчните функции и развитието на детето и могат да доведат до сериозни последствия и хронични заболявания при по-малките.

"Факторите на околната среда все повече се признават в допълнение към генетичните и другите фактори, свързани с развиването на аутистичния спектър", казва доц. Гуо от Университета по здравеопазване и превантивна медицина "Монаш".

По думите на доц. Гуо, дори излагането на много малки количества фини прахови частици е свързано с преждевременно раждане, забавено обучение и редица сериозни нездравословни състояния, включително сърдечни заболявания. При майки, които са били изложени по време на бременността си на замърсяване на въздуха, има и засилен риск от раждане на деца с аутизъм.

Какво се случва с децата в София и тяхното здраве вследствие на превишените норми на фини прахови частици във въздуха?

През миналата зима замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици достигна нива до 6 пъти над нормите. В първата половина на 2017 г. България бе осъдена от Съдът на ЕС за това, че е виновна за системно и постоянно превишаване на дневните и годишните норми на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна. Тогава беше констатирано, че българските власти са закъснели с предприемането на мерки за подобряването на въздуха във възможно най-кратък срок.

Осъдителното решение на Европейския съд само констатира нарушението без да налага санкции на страната ни. През тази и миналата година от Столичната община, както и други български общини, бяха предприети редица мерки за справяне с този проблем - по-екологичен градски транспорт, насърчаването на използването му, изграждане на велоалеи, въвеждането на норми за битовото отопление, енергийна ефективност на сградите и др. Резултатът от тези предстои да наблюдаваме през тази зима.

Редица изследователи съветват, а местната власт насърчава хората да се ориентират към използване на велосипеди или други превозни средства, които не замърсяват въздуха и така да гарантират по-доброто здраве както на себе си, така и на своите деца.

Статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. Като следствие от превишените норми на замърсения въздух се отчита силно увреждане на т. нар. "мазолесто тяло" - проводникът на нервните окончания между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Това от своя страна причинява на индивите сериозни конгитивни, социални и поведенчески разстройства, напълно съвпадащи с основните симптоми, характерни за аутизма и шизофренията. Какви ще са последствията за растящите в момента деца в райони с превишени норми на фините прахови частици, ако ситуацията не се промени, предстои да разберем в следващите години.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами направо си е шанс, защото младите майки ги мързи да си направят елементарния генетичен тест за малформации, за да имат после радостната възможност да стачкуват и примерно аз да съм и виновна, че съм си направила и съм научила предварително че ще родя здраво дете.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бон шанс, мал шанс
11
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Изтребват ни!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
т преди 4 месеца
Нека те да карат колело ЗИМАТА...
9
0
 
5
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 месеца
Истината е съвсем друга. Автомобилите имат микроскопичен дял в замърсяването с фини прахови частици. В 6 пъти над нормите, за които пише, дела на използването на твърдо гориво за отопление е над 90%, а на ауспусите е под четвърт от процента, за което няма и дума. Иначе европейския одит е констатирал, че в София не се прави нищо за намаляването на това замърсяване.
8
1
 
10
 
! Отговори
Не е ШАНС - напротив преди 4 месеца
"Мръсният въздух увеличава ШАНСА за аутизъм" ?!
ШАНСА за аутизъм ?!
"Шанс" - това е:
"1. Надежда, вероятност, възможност за успех. Ще пропуснете шанса си, ако не попълните фиш.
2. Щастие, късмет, сполука. Той рискува, защото има шанс."
Авторе, "малко култура да имаш, но навреме да ти дойде" - уви, не ти е дошла ...
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аха.... значи мръсния въздух, а не ваксините с алуминий, живак и формалдехид са причината. Ясно.
6
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Шанс е, когато може да ти се случи нещо хубаво. Аутизма не е от тези неща. Автора на статията да спре да пише, защото няма ШАНС да успее в това !
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, то, София се напълни с аутици(пардон аутисти).
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се спре кемтрейлса от самолетите, ръсещ алуминий, живак, радиация, вируси и всякакви подобни. Знаеч, че въздуха е мръсен.
3
0
 
9
 
! Отговори
Коректор преди 4 месеца
Не разбирам що за шанс - не може ли да замените "шанса" с думата "случаите" или нещо подобно...
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще сложат Филтри на Вулканите и на самолетите !Един Вулкан в Исландия опуши Европа за три месеца колкото цялата икономика на Европа за 10 години . Голям самолет при излитане харчи колкото 800 автомобила .. Останалото са разтягане на локуми , слагане на филтри за печки със дърва и каквото може на някой да му дойде на акъла за да дере данъци от народа минаване на Електромобили които ще се зареждат от мрежата която получва Еленергия от Тецове които горят въглища -но мантрата за екология върви (((
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
истина, е! вижте, как на запад, когато по времето на индустриалната революция са използвали основно въглища, сега всички там са с аутизъм! някои ги избива и на идиотизъм чак!