Дал ли е Бену животът на Земята или ще го отнеме? Ще видим!

Астероидът може да се сблъска с планета ни след 160 години
5 дек 2018 20:00, Нели Христова
54
Дал ли е Бену животът на Земята или ще го отнеме? Ще видим!
Снимки: Reuters

Продължилата седем години мисия на НАСА да стигне до астероида Бену е на път да се увенчае с успех. В понеделник сондата Osiris-Rex се приближи максимално до огромното парче скала. Пробите от него са изключително важни. Те ще хвърлят светлина или върху нашето минало, или върху бъдещето ни.

паратът две години "преследва" немирника Бену, който пътува през космическото пространство със скорост от 60 хиляди километра в час. Дълъг е между 70 и 160 м, което го прави по-голям от Биг Бен. Когато започна да се приближава към нас през август, бе съобщено, че скалната маса е по-голяма и от Хеопсовата пирамида.

Още по темата

Но защо е важна тази гонка?

Теориите за Бену са две – той или е отговорът на въпроса, как животът се е появил на Земята, или как ще приключи всичко на нашата планета.

С всяко прелитане около Земята, астероидът се приближава все повече и повече, като се твърди, че може да ни удари след 160 години.

Osiris-Rex в момента се намира на 12 мили от повърхността на Бену. Очаква се към края на декември да влезе в гравитационното поле на астероида, като се доближи на 1 миля от него. Веднъж влязла в орбита, сондата ще бъде едва на 6 фута или малко повече от сантиметър от повърхността на скалата. Тогава ще се активира металната ръка, която ще вземе прах и отломки от Бену.  Той вече успя да прати и първото видео на летящият камък на НАСА.

Според астрономите, астероидът обикаля около Слънцето на почти подобно разстояние като Земята, а в състава му могат да бъдат намерени молекули на въглеродна основа, още от първите дни на Слънчевата система. Водата, която е също основополагаща за еволюцията на живота, може би също е заключена в минералите на Бену.

Теорията е, че сблъсък на астероид със Земята е причината за създаването на органичните съединения и водата, които по-късно са дали началото на живота. Пробите, взети от Osiris-Rex ще помогнат тази теория да се потвърди. Или може би да се отхвърли и НАСА да започне да мисли, как по-точно да се отърве от Бену, защото в близките 166 години, той може да ни връхлети.

Сблъсъкът с тяло, голямо колкото Хеопсовата пирамида, ще е 80 хил. пъти по-мощен от ядрената бомба на Хирошима. Шансът е 1 към 2700. Това подрежда Бену под №2 в класацията на НАСА със 72-те тела, които могат катастрофално да се срещнат с планетата ни.

През 2135 г. той ще бъде по-близо до Земята, отколкото Луната. И ще идва все по-близо по време на следващите си посещения през 2175 и 2195 година.

Фазата "пипни-тръгни" ще се случи най-рано през 2020 година. В момента, в който Osiris-Rex вземе проба от Бену, ще се отправи към Земята. А през 2023 ще кацне в пустинята Юта. Тогава на астрономите ще им стане ясно – знае ли астероида как се е формирал живота или ще сложи неговия край?

Ако все пак втората версия се окаже по-вярна от първата, учените обмислят вече вариант какво да правят с приближаващата опасност. Вариантите отново са няколко, а двата най-успешни ще са да се изпрати достатъчно тежък космически кораб, който да избута и съответно да промени траекторията на Бену, или такъв, който да носи ядрена глава, която да разбие камъка на прах.

Това обаче ще стане най-рано през 2135 година, когато астероидът ще е по-близко до нас, така че просто трябва да почакаме и да видим. Или по-скоро, нашите пра-пра внуци да видят и да се справят с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 мегатонна водородна бомба ще го изпари.
29
0
 
1
 
! Отговори
Щом може преди 5 години
да кацне апарат в/у него, значи спокойно магат да го взривят, в този ми ти ред на мисли едвали ще ни удари някога,по скоро ние него.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вариантите отново са няколко, а двата най-успешни ще са да се изпрати достатъчно тежък космически кораб, който да избута и съответно да промени траекторията на Бену, или такъв, който да носи ядрена глава, която да разбие камъка на прах."***, много американски фантастики си гледала. Ядрен взрив няма да разбие "камъка" на прах, а ще го раздроби на по-малки астероиди, които ще продължат курса си към Земята.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото стъпили на Луната ,толкова и на Бену ! Някой пита ли се откъде ще черпи енергия сондата ,каки са тези източници на енергия ? ГНяма такиа батерии ,панели и т п. Особенно да издържат над 100 години . Глу. пости, написани за наивници .
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 26Брат, тя сондата не настига астероида, а го присреща. Нали все пак сондата идва от Земята, а астероида идва към Земята?
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насажиите могат да си ни успиват точно до 2135 година. В задачата се пита. Вярвали им някой. Тоя камък се движел с 60 000 км в час. С колко километра се движи сондата за да успее да го настигне а и да се закачи на камъка. Все бях чел фантастики но тази ми идва в повече. Които им вярват да продължават да им четат измислиците които струват милиарди на година.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2135-та година едно е сигурно- ще разбият тия от НАСА астероида, а Лили Иванова ще издаде новия си албум след 4 годишно прекъсване.
23
0
 
13
 
! Отговори
void преди 5 години
"сондата ще бъде едва на 6 фута или малко повече от сантиметър от повърхността на скалата"... Един фут е 30,48 cm; как 6 по 30 cm прават малко повече от сантиметър - това е мистерия, ясна единствено за главния редактор.
22
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Не трябваше ли диаметърът на астероида да е над 6 километра, за да застраши живота на планетата?
21
4
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Ще му промени траекторията...глупости на търкалета.Диаметъра на Бену е стотици метри ,а теглото му е 7,8Е10 кг ,което е найстина огромна маса.Астеройда се движи с над 100 хиляди километра в час.За да го избуташ от траекторията ще ти трябва нещо найстина голямо.Мислиш ли ,че тази сонда дето тежи 800 кг ще може да го направи ? Коментара ти е излишен.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог си знае работата !Жалко че толкова късно .Можеше и по рано !
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или бил посял животът на земята или щял да го довърши... Или нито едното, нито другото, което е много по-вероятно, ама не носи приходи.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно могат при следващото приближаване, когато ще е по-близо отколкото луната до земята, да му монтират един реактивен двигател, който дори при минимално отклонение от траекторията, като се има предвид дългия път който изминава астероидът ще доведе до огромно линейно отклонение и ще го отдалечи от земята при следващите доближавания.
17
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Каква ще да е тая скала,дълга стотина метра,която да има такова силно гравитационно поле,че няколкостотин килограмов уред,да ..навлезе в орбита около нея?!..Па и споминят:-"Ще орбитира на сантиметър от повърхността"...Добре,ако повърхността е шлифована!..Но ако някъде има "джоруляк" с височина..10,20,200 см?-"Удра са сондата и край на експеримента"?!?!...Пак някакви недомисленици ни се пробутват!..И нямам предвид автора,най-вероятно от НАСА са снесли тая..история...ще проверя
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кака ще се получи ядрен взрив при сблъсък на един камък със планетата, че дори го изчислиха? Важното е да се създава страх у хората.
15
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 11Похвално эа иэчисленията, но не заблуждавай хората! Все пак, и те могат да смятат нали
14
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Лукас,ряпа да ядеш!...."Osiris-Rex в момента се намира на 12 мили от повърхността на Бену. Очаква се към края на декември да влезе в гравитационното поле на астероида, като се доближи на 1 миля от него. Веднъж влязла в орбита, сондата ще бъде едва на 6 фута или малко повече от сантиметър от повърхността на скалата."..?!?!Не разбрах:-Как ще се ситуира в орбита на разстояние 1 миля,и в същото време .."ще бъде на малко повече от сантиметър от повърхността"?
13
0
 
22
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Ако за сто години внуците ни отделят повече време да гледат Биг Брадър от колкото да учат математика и физика химия астрономия , може да се направи обосновано предположение че ще загинем като вид със и без да ни удари астероид
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото това звучи като анимация за руснаците...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 2100 година тия 1% които владеят световното богатство отдавна ще са се преселили да живеят на някоя друга планета,където ще са господари а на горката ни земя,на която ще е невъзможно да се живее и където хората ще се избиват помежди си.А ние няма да сме живи,така че все тая кво ше става след това.Всички които са 40+ са щастливи ,заради това че няма да видят какво чака човечеството занапред,това нещо Бену ще е последното което ще вълнува обикновения човек

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe