Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?

Въглеродният му отпечатък е 8%
17 дек 2018 18:15, Нели Христова
72
Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?
Снимка: Flickr

На където и да се обърнем, ще видим нещо построено от цимент. Той е най-използваният строителен материал, създаден от човека и вторият най-използван ресурс след водата. Но както почти всичко, което е удобно и лесно за употреба, циментът има огромен въглероден отпечатък, твърди BBC.

Още по темата

Според ново проучване на Chatham house, 8% от въглеродните емисии са причинени именно от производството и употребата на цимент. Ако материалът беше държава, щеше да е третата най-замърсяваща нация на света, след Китай и САЩ.

Циментът излъчва повече емисии от авиацонното гориво (2,5%) и е на път да стигне въглерода, бълван от аграрния бизнес (12%). Но за сметка на това е най-здравият материал за строеж, евтин е и може да се произведе почти навсякъде.

С него се строят от грозни паркинги, до най-красивите сгради на света като Пантеона в Рим, големината на чийто купол е все още ненадмината.

Между 2011 и 2013 година Китай е използвал повече цимент, отколкото САЩ през целия XX век. А благодарение на усилените строителни дейности навсякъде по света, употребата на материала скача постоянно всяка година.

Ала не само самото производство на цимент вдига много прах и вредни емисии във въздуха, но и необходимостта от използването на огромни пещи, които имат нужда от много енергия, допринася за въглеродния отпечатък, който строителният материал оставя върху атмосферата.

С влизането в сила на Парижкото споразумение за климата, тези въглеродни емисии трябва да спаднат с 16%, но това трудно би се случило, предвид бума на строежи в целия свят.

Според Chatham house все пак има някакъв напредък – енергосъобразяващи заводи, захранвани от зелени, вместо твърди горива. Така въглеродните емисии за един произведен тон спадат на 18%. Но предвид сегашните обстоятелства, това е лимитът, който индустрията може да достигне в усилията си в борбата за климата.

Над 90% от въглеродния диоксид от произвеждането на цимент идва от процеса на подгряване, като само през 2016 г. излъчените емисии са 2,2 милиарда тона. Този процес е незаменим в създаването на строителния материал и именно тук силите на индустрията се изчерпват.

Има предложения за нови начини на производство, но те не са особено ефективни. Има нови видове цимент, които пък не са толкова здрави. И дори и да се достигне до някакво решение -  без намесата на правителствата, промяната няма да се случи в нужния срок. А времето за спасяването на планетата ни става все по-малко и по-малко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В скоро време световната икономика ще бъде главно производство на въглеродни емисии,търговия с въглеродни емисии и повишаване на БВП...след което цикълът зацикля отново!Важното е да има растеж на БВП!Яжте въглердни емисии,изпърдявайте въглеродни емисии и повишавайте БВП!Край на кризите!
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха!Събирате всички "човешки" индивиди на един по-големичък остров,нагЪчквате ги един до друг,пускате им една атомна бомбичка среден калибър ...и въпроса със всякакви бъдещи въглеродни емисии,от хм.."човешка" дейност,се решава кардинално,поне са следващите милион години!!!Простичко,нали?!Че може и да се ликвидира генът на алчността,та следващите човешки ***,пардон,извращения,да мирясат най-накрая!Ха-ха-ха-а-а......!
64
0
 
3
 
! Отговори
Да опростим: преди 5 години
Ако няма хора хептен замърсяването ще спре!Да забраним хората значи!
63
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
- С две думи - Скоро очаквайте вдигане на данъците на панелките...
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53. Ей, имаше един комик Мирча Кришан, който каквото и да го питаха на изпита, говореше все за краставицата. Та и ти. Толкова ли много ти плащат, че каквато и да е темата все Русия плюеш! Или такава е заповедта от ушевите?
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с цимента няма как да върви,абсолютна глупост,но че сериозно трябва да се действа за опазване на планетата и природата,няма съмнение!Но трябва да се обърнете към компаниите използващи химия,към изсичащите горите безразборно и друго подобни и да ги контролирате и задължите да спазват екологията,но как точно ще стане не знам,защото това са богати и мощни фирми,със собствени лобита.Трудно ще е,но не и невъзможно.
60
0
 
35
 
! Отговори
еко-фаш исти долни преди 5 години
Еколозите да дадат пример и да построят многоетажни къщи от кал и сухи листа- без бетон, желязо, дърво и пластмаса, а не само да надъхват разни чиновници как да измислят растрикции. Личният пример е заразителен! Да направят и една мостра на кола без метали и пластмаса и гума, но да върви!!!! Като гледам са споменали и аграрния сектор-за там нямам идеи...
59
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Вече всеки обонго на всеки континент има айфон, всеки иска да джаска някоя таратайка бе нищо да бачка, само да се тъпче и да дефекира... ами няма как да стане...
58
0
 
40
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Най-неекологична е философията за постоянния растеж и печалба! тази философия води до все по-голямо потребление, излишества и отпадъци и накрая до замърсяване изчерпване на суровините. Може да се живее по-просто и скромно, но човешката алчност е безкрайна.
57
6
 
10
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Тая екология нещо не мога да я схвана. Мъчи ме един основен въпрос. Как така се получава че въздуха и природата стават все по-мръсни, а числеността на населението и продължителността на живота се увеличават. Дали не са грешни всичките тези норми за азотни, серни, въглеродни окиси, олово, уран и тем подобни, а не е главната цел да се намали числеността на населението.
56
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А обединеният уран е полезен за вашето здраве,мда.
55
5
 
19
 
! Отговори
Коя ли... преди 5 години
...ще е следващата лъжа след дизела и цимента? Само простотии бълват тези ЕКОмедии. Хакам ви го у сурата
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се произведе цимент трябва огромна енергия която енергия нажежава въздуха а от там не благоприятства на климата. Пещите в които се изпича цимента няма как да се променят. Енергията която използват също. Така че климата ще продължава да се променя до деня в който всичко ще изчезне.
53
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да загърбим и долара....
52
2
 
21
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Основният източник на енергия в държавата от Третият Свят Германия са въглищните централи!
51
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво да кажем за радиоактивната кoчин Русия?
50
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Някои ще ви кастрираме, на други ще имплантираме подкожни чипове, трети ще модифицираме генно, четвърти ще се издавите - важното е , че ние взимаме решенията в името на човечеството
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дурекс...
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жалост е много лесно да се унищожи планетата. А човечеството полага усилия в тази посока от доста време. Не е толкова лесно да я оставим да се възстанови, защото всички сме разглезени, а някои са и доста гладни, други доста лакоми г*зове. Най-лесно ще е да изчезнем, друг вариант с толкова население и стопанската дейност нужна ни за да живеем както сега просто няма. Опитваме уж, но ....дано успеем.
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номера ви с цимента няма да мине,защото цимента не замъсява,замърсяването идва от други места и по други причини.