Без консерванти: Как да запазим храната си?

Съставки от триците могат да заличат синтетиката
4 яну 2019 13:15,
4
Без консерванти: Как да запазим храната си?
pixabay

Естествен антиоксидант, който можем да открием в зърнените храни, може да запази храната по-дълго и да замени синтетичните антиоксиданти, използвани понастоящем от хранителната индустрия, според изследователи от Penn State.

"В момента в хранително-вкусовата промишленост има голяма възможност да се заменят синтетичните съставки с естествени алтернативи", казва Андрю С. Елдер, докторант по хранителни науки.

"Потребителите искат чисти етикети - искат синтетичните химически съставки да бъдат отстранени, поради факта, че не ги разпознават и че някои от тях имат предполагаема токсичност", допълва той.

Растения като пшеница, ръж и ечемик, произвеждат естествени препарати, които могат предотвратят растежа на плесени, бактерии и други организми върху храната. Изследователите се чудят дали т.нар. алкил резорциноли, които се извличат именно от тези култури, също биха могли да запазят храната по същия начин, както синтетичните.

Друга алтернатива са омега-3 мастните киселини. Добавянето на масла, богати на омега-3 мастни киселини към храната може да повиши ползите за нашето здраве. Тези масла обаче имат по-кратък срок на годност, което може да доведе до по-бързо разваляне на храната, към която сме ги добавили.

"Няма много естествени алтернативи на синтетичните антиоксиданти", казва Елдер. – "Но нашата работа е насочена към идентифициране на нови естествени антиоксиданти за удължаване на срока на годност на храните и удовлетворяване на потребителските изисквания".

Алкил резорцинолите имат здравни ползи за хората и могат да помогнат за предпазване от рак, което ги прави идеални естествени добавки, пише Medicalxpress. Те също идват от продукти на зърнените култури, които хранителната промишленост обикновено изхвърля или използва за храна на животни (трици).

Екипът е разработил техника за извличане и пречистване на алкил резорцинолите от ръжени трици.

"Опитваме се да идентифицираме естествени антиоксиданти, които са лесни за употреба, безопасни и ефективни", каза Елдер. – "Надяваме се, че един ден тази работа ще доведе до това алкил резорцинолите да бъдат на разположение на пазара и да предоставят повече възможности за хранителната промишленост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-се дразня като видя в магазина да пише - домашна баница,домашна торта,домашна лютеница , а вътре тъпкано с Е-та.Защо?В коя кухня има е-та,толкова ли е сложно или страшно да направят нещо традиционно поне един път,поне да пробват,един няма за цвят поне да направи нещо наистина домашно
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не само е бил добър градинар и пчелар,но и майстор на запазването на храната за зимата чрез сушене, озахаряване, осоляване, консервиране, мариниране,опушване,обвиване на плодовете в хартии и поставяни в дървени щайги,а зеленчуците(например моркови) вкарани в дървен дълбок съд с пясък(със зелената част нагоре),бобовите растения са опазвали от бубулечки и ларви,овалвайки ги в малко пепел,оцет се е използвал срещу влизане на мравки в помещенията................. и други естествени методи.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано да успеят!И оцветители може да се произведат от зеленчуци,плодове и билки.Не разбирам например защо се слагат консерванти в стерилизирани храни в буркани,след като няма нужда от това,защото са изварени и са се вакуумирали.Изглежда българския метод ще се окаже най-добър - буркан,изваряваш и след това на тъмно и прохладно в мазето,а и други разни български способи има.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гама-стерилизация (бактер фрии, така да се каже):).