Учени показаха първата снимка на черна дупка

Астрономите я нарекоха "същинско чудовище"
10 апр 2019 18:37, Нели Христова
116
Учени показаха първата снимка на черна дупка
EHT COLLABORATION

Астрономите публикуваха първата снимка на истинска черна дупка, което човечеството някога е виждало. Тя се намира в отдалечената галактика M87 – на 500 млн. трилиона километра, а в нейното заснемане са участвали 8 телескопа.

"Това, което виждаме, е многократно по-голямо от цялата ни Слънчева система“, казва проф. Хайно Фалке от университета Radboud в Холандия.

Масата на черната дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Може да се каже, че тя е една от най-големите дупки в системата, "същинско чудовище“, според учените.

Снимката показва ярък "огнен кръг“, както се изразява професор Фалке, а в центъра му – перфектна кръгла черна дупка. Яркият ореол е вследствие на нагорещени газове, които навлизат в пастта на чудовището. Светлината им е милиарди пъти по-силна от тази на всички звезди в галактиката M87 и именно затова земните телескопи могат да я засекат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Границата да. Но кое казва, че е граница на черна дупка, а не просто нещо друго ?"Какво ще е това "нещо друго" с такива размери и с такава маса?
31
5
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Аз колкото дебели книги по теоретична физика съм прочел, ти едва ли толкова любовни романи си прочел!!Освен това имам докторат по статистическа термодинамика ...............и не съм единственият, за когото теориите на Хокинг са пълна измишльотина, в тях има повече чиста математика и фантастика, отколкото сериозна физика!!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не може да се заснеме нещо, което не отразява или не излъчва светлина"Но тъй като светлината и материята не могат да избягат от черната дупка, можем да видим границата на дупката. Това е целта на упражнението.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квантовата физика дава реални и логични обяснения за съществуването на космоса и неговия живот. Никое друга теория, религия или философия не го прави до такава степен.
28
1
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Защо се правиш на разбирач, като нямаш грам идея за какво пишеш ? Светлината неможе да убегне от черната дупка само когато влезе зад така наречения "event horizon".С други думи всичко може да орбитира черната дупка ,включително и светлината и точно така всъщност СЕ НАМИРАТ тези черни дупки ,защо те са най-черното нещо в космоса и ,ако няма нещо като светлина което да ги орбитира е невъзможно да се видят.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Освен това Хокинг ще си остане физик от средна класа и никога няма да бъде велик физик като Айнщайн, Ферми, Дирак или Хайзенберг!!"Я пак си помисли. Теорията на относителността на Айнщайн предрича, че достатъчно компактна маса може да деформира време-пространството и да образува черна дупка. Границата на региона, от който няма излизане се нарича "хоризонт на събитията".
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Земята е кръгла, това е 100 % сигурно, но черните дупки засега си остават само една МАТЕМАТИЧЕСКА АБСТРАКЦИЯ.Защото няма експериментални доказателства, че такива обекти съществуват!!!
25
1
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Незнам какъв император си ,но със сигурност си неук клoун !
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този обект е черна дупка, колкото аз съм китайски император!!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бъдещите физици и астрономи след 100 години ще се смеят колко сме били наивни, като сме вярвали в черни дупки"След 100 години ще се смеят на такива като тебе и ще те слагат в същата категория с онези, дето са отричали, че Земята е кръгла.
22
10
 
5
 
! Отговори
black holes преди 5 години
Много астрономи и физици вече отричат съществуването на черните дупки..............престанете да вярвате в глупавите теории на Стивън Хокинг, за които няма дори едно експериментално доказателство!Освен това Хокинг ще си остане физик от средна класа и никога няма да бъде велик физик като Айнщайн, Ферми, Дирак или Хайзенберг!!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина толкова скептичен към всичко пък ходи търка "тото милиони" и чака да стане милионер, ходи на врачки, защото тъщата му е направила магия, чете си сутрешния хороскоп, когато отива на интервю за работа. Вии нормални ли сте...
20
6
 
8
 
! Отговори
black holes преди 5 години
Няма черни дупки, Земята е плоска и се крепи на раменете на титана Атлас. Ако Земята беше кръгла, океаните щяха да се изливат от долната й част.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз вчера бях изпил 10 водки, като се връщах видях една наконтена и начервена мацка и я помислих за Баба Яга, понеже не беше първа красавица................хаха.................горе долу така стоят нещата с тая снимка и черните дупки!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
агент провокатор преди 5 години
Македонска е !Северна ... м....
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременната физика е пълна с митове и легенди...............един от най-големите митове е, че има черни дупки.....................проходи в пространството и времето и т.н...................дрън-дрън..............приказки за фантастиката!!!
16
7
 
8
 
! Отговори
black holes преди 5 години
Бъдещите физици и астрономи след 100 години ще се смеят колко сме били наивни, като сме вярвали в черни дупки...............разбира се ако цивилизацията не се самоунищожи, защото има и такава опция!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Дори да не е компютърна симулация, а да е реална снима............как ще докажат, че това е черна дупка????
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направили са и доста по-ясна компютърна симулация на базата на заснетото.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9"а предишните им уж кадри на две черни дупки си бяха жива компютърна анимация. Аз не им вярвам!"Ами как да им вярваш, то тук си пише черно на бяло, че това е "първата снимка на истинска черна дупка", значи си прав, че предишните са били анимация. Сега ще чакаме да излезе следващата "първа" снимка на ЧД, ама ще е нужно увеличение на бюджета и още 16 телескопа.