Първата световна чума е била предизвикана от множество бактерии

През 541 г. Юстиниановата чума мори хората в Европа
7 юни 2019 22:10,
12
Първата световна чума е била предизвикана от множество бактерии
Снимка: Pixabay

Международна група учени установи, че Юстиниановата чума - първата в историята на човечеството чумна пандемия, е била предизвикана едновременно от няколко щама на бактерията Yersinia pestis, а не от една нейна разновидност, съобщи Физ.орг.

Още по темата

Епидемия от морбили? През 2018 г. е имало 13 болни, през 2017 г. - 165

Специалистите са изследвали тленните останки на умрели от заболяването хора, които са погребани в Германия, Франция и Испания, предава БТА.

Те изследвали също скелети на хора, които по същото време били погребани във Великобритания, като целта била да се установи дали болестта е върлувала на Британските острови. Учените успели да реконструират генома на причинителя на заболяването, като в 8 от 21 случая извлекли от костите ДНК на микроорганизма.

Оказа се, че пандемията действително е стигнала до Великобритания. Освен това били открити необичайно голям брой разновидности на причинителя на заболяването. Специалистите идентифицирали 8 тясно свързани един с друг щама. Засега обаче е неизвестно кой щам е предизвикал пандемията, макар да се смята, че той се е появил в Централна Азия далеч преди началото на Юстиниановата чума.

Юстиниановата чума се появила през 541 г. по време на управлението на император Юстиниан Първи
. Пандемията бързо обхванала цяла Азия, Северна Африка и Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
За заглавие получавате 10!: "Първата световна чума е била предизвикана от множество бактерии"ами тя чумата е бактериална инфекция, бе журналисти ;-))))))Поне е смешно, но и малко трагично...
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата световна чума е савецкия ке ***. Най-лошата, също
6
1
 
1
 
! Отговори
първа световна чума преди 4 години
До Сандокан Не! от болшевиките!
5
0
 
2
 
! Отговори
Сандокан преди 4 години
Абе ей! Шо не са извинявати ами ми бичити минуси бе еййййййй!
4
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юстиниановата чума се появила през 541 г., но с чyмaтa появила се 140 г.по-късно светът още се мъчи...
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедо ни, Пандемия ще рече, не че ти умира детето, а целия род и 2/3 то селото.Иначе в периода след освобождението, и активното и следващо поколение са имали по много деца. И да умре някое, е било по скоро норма отколкото изключение.По селските къщи винаги е имало котки, щото "мачката руче поганци". В париж има такива канилизационни галерии, щото не помия и фекалии, а популация бизони може да се разлага няколко години. При високи води, всичкото плъх, плъзва всред населението.
2
9
 
5
 
! Отговори
Дядо Ви преди 4 години
25% от населението по нашите ширини е измряло от тази чума. Не са много хората които могат да си представят какво е било да ти умре детето. Хората са били бесни на тогавашните религии и това е една от главните причини за появата на нови религии.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митове и легенди, потвърдени от Учени за уж някаква достоверност.Бактериите са навсякъде и всякакви. Болест се развива само когато колонията им стане прекомерна спрямо защитните сили на организма, или защитните сили драстично намалеят.И двата фактора са на лице в големите градове. Там са и писателите, описали събитията. Даже и не отварям дума, за лечителските способности, и хигиенни ограничения налагани на западняците от католическата вяра. Молитва и кръвопускане и каквото стане.