Земната мантия е магнитна, установиха учени

Така ще бъдат обяснени някои електромагнитни аномалии
8 юни 2019 12:36, Елка Василева
16
Земната мантия е магнитна, установиха учени
Снимка: архив, Reuters

Германски учени установиха с лабораторни тестове, че земната мантия е магнитна, съобщи ЮПИ.

Досега се смяташе, че земният магнетизъм се захранва от материали в кората и ядрото. Учени от университета в Мюнстер обаче установиха, че хематитът, който изобилства в земната мантия, запазва магнитните си свойства при високи температури.

Откритието ще позволи да бъдат обяснени някои от електромагнитните аномалии на планетата ни.

Земният магнетизъм се дължи предимно на потока течни железни сплави в ядрото на планетата. Скалите в кората също излъчват магнитни сигнали. Досега обаче специалистите мислеха, че минералите губят магнитните си свойства в мантията заради високата температура и налягане.

В серия от лабораторни тестове, при които железни окиси бяха подложени на температура и налягане, сравними с условията в мантията, германските учени установиха, че хематитът запазва магнитните си свойства до температура 925 градуса Целзий.

"Тези резултати могат да обяснят други изводи, свързани с цялостното магнитно поле на Земята" - каза проф. Кармен Санчес-Вале от екипа.

Земните магнитни полюси се разменят на всеки няколкостотин хиляди години. Специалистите мислеха, че те мигрират през Тихия океан. Тази хипотеза се основава на анализ на древни скали и електромагнитни аномалии, измерени на океанското дъно. Новото изследване показва, че тези аномалии могат да бъда обяснени с движението на скали, съдържащи хематит, в земната мантия под западния Тихи океан.

В началото на годината специалисти трябваше да актуализират по-рано Световния магнитен модел - карта на земните магнитни полета, след като Северният магнитен полюс започна да се движи.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14 магнита е като батерия .при намагнитването му се получава перманентен заряд за който са нужни десетки години за да угасне.м/у другото има и в.ва(Електрет) които намагнитени с заряд отдават електричество десетки години.сегашната физика се чуди как да забули свободната енергия.но "робите рано или късно ще се усетят .след което ще последва война...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Максуел май п.....т е бил.за справка -дяволите на Максуел' забулил е истинския магнетизъм.скрита е и истинската термодинамика ...въобще физиката е престъпно крита от "големите умове",крита е за да бъдат подчинени робите.онез не искат свободната енергия да ги измести..
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 10просто ми се иска да зная какво го причинява магнетизма като сила,а не на какво действа
13
1
 
3
 
! Отговори
критичен анализ преди 4 години
Четете оригиналните статии на големите учени.............например уравненията на Максуел в оригиналната им форма, а не учебниците на БГ-професори по физика, които се правят на много велики!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
критичен анализ преди 4 години
Уравненията на Максуел са променени от Хевисайд и Херц.................неправилно.................голяма грешка на последните двама учени!Това е било известно на учени като Тесла!!!Изобщо цялата електродинамика е сбъркана..................физиците да си оправят науката!!
11
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 4 години
Магнетизмът действа на феро-магнитните вещества.................желязо, кобалт, никел и др.........................това е елементарна физика!Вземи научи малко физиката!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лично мене ми е интересно ,защо магнетизма действа само на желязото,като привличане,какво има да взема от него
9
1
 
5
 
! Отговори
физик преди 4 години
Ако тази статия е вярна, може да се направи следния извод!Или законът на Кюри-Вайс не е в сила, или земната мантия не е изградена от желязо, кобалт и никел!!И двете неща ми се струват малко-вероятни!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей добре, че са родните капацитети в коментарите, че да разберем истината и ние на село...
7
6
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
земната мантия била магнитна? така ли? верно??? не вЕрвам!в тоя случай с какви произведения на глобалната политика да се запасяваме? със статии на дойче педовеле, или на ню йорк таймз?щото ако се обърне магнитното поле-както се било случвало през вековете. ние какво да правим? М?
6
5
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
а дали е така, може само усмивката на мадона да ни каже. искам да кажа не изкривената от злоба усмивка на гугъл-капча, нито на меркел, а оште по-малко на еврейските колониалисти с "политически лица".. нито на чиконе, а на Мадоната, с "безискрената" усмивка! Тя роди нещо, за което се погрижи да стане Нещо! :-)))
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЪъъ ... ок. Добре.
4
2
 
5
 
! Отговори
naTpuoT преди 4 години
Теслата прави кълбета след тази уникална статия
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Науката стана бетер религия!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е така, понеже така вярваме в него.
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък аз се чудех защо всичко железно по мен пада и се лепи по земята. Ах тез учени къде бяха досега да ми кажат а не всеки ден да се чудя защо железото ми пада и лепи по земята.