Китайците горели канабис, за да "общуват" с боговете

Това ставало на погребални церемонии преди 2500 години
13 юни 2019 22:05,
11
Китайците горели канабис, за да "общуват" с боговете
Снимка: Pixabay

Археолози са открили най-ранното свидетелство за употреба на марихуана - в гробище на 2500 години в западната част на Китай, съобщават Асошиейтед прес и Си Ен Ен, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances".

Още по темата

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Канабисът се култивира като насаждение от хилядолетия
, но историческите или археологически доказателства, показващи кога хората са започнали да използват растението с най-популярната му днес цел - за "напушване", са оскъдни, пише БТА.

Находката в планината Памир - в район в близост до границите на Китай, Пакистан и Таджикистан, се явява най-ранното пряко доказателство за употребата на канабис от хора заради психоактивните му свойства.

Учени от Китай и Германия са анализирали дървени фрагменти и обгорели камъни, намерени в гробището. Резултатите от анализа са показали следи от тетрахидроканабинол (ТНС) - най-мощното психоактивно вещество в растението.

Авторите на проучването допускат, че канабисът е бил използван по време на погребални церемонии, вероятно като начин за общуване с боговете или мъртвите.

Малко вероятно е обаче марихуаната да е употребявана по същия начин, както днес
. По-вероятно е растението да е било изгаряно като тамян в затворено пространство, за да се отделят пари. Специалисти от изследователския екип от института "Макс Планк" обясняват, че канабисът е бил изгарян върху горещи камъни в дървени мангали.

"Това е единственият начин, по който е можело да се пуши канабис преди по-късната поява на тръбната технология", обясняват специалистите. В гробището са намерени десет дървени мангала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и индианците са пушили разни интересни работи .. ко няма да видиш духове и богове...
8
1
 
4
 
! Отговори
хуху преди 4 години
най-полезното растение, което ни е дало природата.
7
1
 
2
 
! Отговори
wake & bake преди 4 години
Малии кво свързване с боговете направих рано рано, *** кефа....
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 42 съм и си пафкам всеки ден за богомилите не знам
5
1
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Години наред консумирах тази билка и в момента в който реших и спрях да пуша. Всичко е до време и се наслаждавайте на момента😉
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много мразя да говоря с хора след като са се напушили,особено мъже.И това че не води до зависимост е много спорно от научна гледна точка.Защото всеки изпаднал в депресия,има нужда периодично от серотонин,и ако не пушиш,от къде тогава серотонин,след като без него стигаш до самоубийство.Свидетел съм на живо какво причинява тревата.Тя не пристрастява,но нейният ефект пристрастява.Тревата трябва да се предписва по лекарско предписание,иначе до тогава да се смята за незаконен продукт който уврежда.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А после общувате ли си с гаджето? Много е различно, нали?
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз го горя.Навивам го на руло в хартийка и после го горя с гаджето.
1
3
 
4
 
! Отговори
_\|/_ преди 4 години
Доста съм общувал с боговете и за 20-те си години монашество мога да кажа, че дори след толкова време усещането е божествено.