Наблюдаваха загадъчен взрив в съзвездието Стрелец

Телескоп регистрирал внезапно разпръскване на рентгенови лъчи
Обновена: 12 ное 2019 10:52 | 12 ное 2019 10:45, Елка Василева
21
Наблюдаваха загадъчен взрив в съзвездието Стрелец
Снимка: архив, Reuters

Телескоп на Международната космическа станция регистрира внезапно разпръскване на рентгенови лъчи, съобщи Сайънс алърт. Източникът им е пулсарът SAX J1808.4-3658 (J1808.4), който се намира в съзвездието Стрелец на разстояние 11 хиляди светлинни години от Земята.

По думите на астрономи от космическия център "Годард" на НАСА в Мериленд и университета на Мериленд в Колидж парк рекордният взрив се отличава с особености, каквито по-рано не са наблюдавани и засега нямат обяснение.

Причината за рентгеновото лъчение е термоядрен взрив на повърхността на пулсара. Този феномен възниква, когато неутронна звезда поглъща падащо на нея вещество.

Астрономите заключили, че за 10 секунди е било произведено толкова голямо количество енергия, колкото Слънцето излъчва за 10 дни. Сред особеностите на експлозията е двуетапното променяне на яркостта й, предизвикано от изхвърлянето на различни слоеве вещество от повърхността на пулсара.

Той е част от система от две звезди. Неговият компаньон е кафяво джудже, което е нещо средно между планета и звезда. От кафявото джудже към пулсара се образува поток от газообразен водород, който създава акреционен диск около неутронната звезда. За няколко години подобни дискове губят прозрачността си и стават плътни. Газът става йонизиран, пораждайки стабилен поток, докато се приближава по спиралообразна траектория към повърхността на пулсара.

В края на краищата температурата и налягането са толкова високи, че отключват реакции на термоядрен синтез. Водородни ядра започват да се сливат, образувайки хелиеви ядра. Те създават слой с дебелина няколко метра, преди да се слеят и да се стигне до взрив, който обхваща цялата повърхност на неутронната звезда. В случая със SAX J1808.4-3658 (J1808.4) първоначално бил изхвърлен водородният слой, а след това взривът изхвърлил и хелиевия слой. Хелият изпреварил водорода, а след това забавил движението си и започнал да пада обратно върху звездата. В този миг яркостта на пулсара се увеличила с 20 процента. Свързаният с феномена механизъм все още не е изяснен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотно! Нещо се случило, но не знаем какво.
15
1
 
3
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 4 години
Язе да ви кажа, това беше освобождаване на напрежението на Джаба Хътянина след силни коремни болки, много му олекна и веднага налетя на две малки прасенца да ги яде.
14
0
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Просто е имало междузвездни войни и са думнали някоя Звезда на Смъртта и чак до нас е стигнал тътена му:-)Да почиват в мир джедаите. Предстоящото ни участие в такава битка ще е през 3006-та година...
13
1
 
6
 
! Отговори
Снежанка преди 4 години
Статията описва физиологичните нужди на кафявото джудже, когато е преяло с фасул.
12
0
 
2
 
! Отговори
дървена глава преди 4 години
До Анонимен 5 Ха,хааааааааааааааа
11
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
при това става въпрос за ДИСК,НЕ за покриваща цялата повърхност на обекта СФЕРА.....абе,майтапи!...важното е,че герп и неговия "Пръв държавен и партиен ръководител"-разгъвача на шлангове и пазвантина на "Големите",все още не са образували "диск" и не са взривили територията!..Слава!
10
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
особено ми хареса това:-"... Водородни ядра започват да се сливат, образувайки хелиеви ядра. Те създават слой с дебелина няколко метра, преди да се слеят и да се стигне до взрив, който обхваща цялата повърхност на неутронната звезда.".."Слой с дебелина няколко метра"!!!!!!Представете си обекти с диаметър десетки ,или стотици хиляди КИЛОМЕТРА,които били .."разрушени" от "слой с дебелина няколко метра"!..Бедна ли ви е фантазията?
9
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Разказ по картинка"....Колко хубаво щеше да бъде,ако знаехме НАИСТИНА какво и как става във Вселената..Но тъй като и сетивата ни,и ЛОГИКАТА ни,и методите ни са твърде ограничени,докато има човеци,ще се правят такива разкази по картинка..Ние разглеждаме нещата "от нашата си камбанария",построена от законите,действащи на Земята...но така ли е и в Космоса?И там ли 2+2=4 ?...Някой има ли доказателства?да не бъда разбран погрешно:-И АЗ МНОГО ИСКАМ да знам какво и как става там,но освен ТЕОРИИ,д
8
1
 
6
 
! Отговори
Залегай преди 4 години
Илюминатите вече и от космоса облъчват най-умнокрасивата нация само и само да и попречат да заеме полагащото й се място - на върха на цивилизацията. Докога ще спиш НАРОДЕ!!!!?????
7
5
 
7
 
! Отговори
Мюмюнчо Седефчов преди 4 години
Само чалгата може да спаси съзвездието Стрелец от тежка смърт.
6
13
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
Това са космическите сили на Русия,които са само в болният мозък на Путин.
5
2
 
2
 
! Отговори
Чък преди 4 години
Норис
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът-Х Бат Бойко пръ ъдна и предизвика "термоядрен синтез" в съзвездието Стрелец!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Ама през нощта по хладно.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РЕСПЕКТ ЗА СТАТИЯТА, НЕЩО ДА НАУЧИМ, НЕ САМО ДЪВКИ И ПОЛИТИКА!
1
4
 
20
 
! Отговори
Joda преди 4 години
Битки се водят, разпределят се територии некъде там, к'во толкоз...