Коронавирусът затвори и изследователските телескопи в Чили

Учените изследват Вселената чрез тези телескопи
3 апр 2020 20:30,
12
Коронавирусът затвори и изследователските телескопи в Чили
Снимка: Pixabay

Телескопите в Чили, които изследват щателно небето, търсейки отговори на някои от фундаменталните въпроси за Вселената, също "паднаха" жертва на новия коронавирус, предаде "Ройтерс", цитиран от БНР.

Още по темата

Обсерватории, разпръснати над крайбрежния град Ла Серена и в сухите северни пустини на Чили, преустановиха работа за първи път, откакто някои от тях започват да функционират преди десетилетия. Като причина се посочва рискът от потенциална зараза сред международните посетители и научния персонал.

Изследователските екипи, които често работят на смени и пътуват до обсерваториите от съседни градове и столицата Сантяго, са затруднени и от отмяната на полети, карантината и полицейските часове в страната.

Преустановяването на работа предполага потенциално забавяне на важни изследвания на международни екипи, които използват данни, събрани от телескопите, съобщават техните мениджъри.

През изминалите години чилийските обсерватории допринесоха за редица важни изследвания и открития. Миналата година местни астрономи изиграха съществена в роля в представянето на първото в историята изображение на черна дупка.

Откритие: Три планети като Земята – годни за живот!

"Затварянето е безпрецедентно, но неизбежно. Екип продължава да работи в обсерваторията, за да поддържа важни системи в действие и да бъде в готовност да рестартира операциите, когато това стане възможно", казва Шон Дохърти, директорът на телескопа АЛМА, който се намира в пустинята Атакама.

"Допускаме, че редица проекти с участието на гостуващи учени, обикновено от чужбина, ще пострадат. За 21 години досега не ни се е налагало да затваряме", отбелязват на свой ред от обсерваторията "Паранал".

За Карла Пеня, която работи с телескопа "Лас Кампанас" в Атакама, затварянето означава, че ще пропусне важен прозорец в нощните наблюдения. "Проблемът е, че някои от обектите, които търся, са видими само в определено време", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 3 години
Зави ми се свят при тази ужасна новина.
9
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Престъпление! Учените трябва да спят при телескопите и да работят с максимална интензивност.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега вече ми светна ! - имах подозрение че извънземните са пуснали вируса да ни изтребят и да завладеят Земята.Щом изключиха и телескопите вече всичко е ясно ! - помагат им да дойдат незабелязано.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оф мен да ме затворят с група чилийци, зле ще ми е. Разбира се ако са здрави де. Всъщност шегувам се, познавам двама души работили на телескопите в Чили, много са готини и не бих искала да им се случи нищо лошо. Може би беше по-добре да се затворят за месец, така рискът да се заразят е по-малък.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американски учени са изследвали коронавируса и праисторически останки на динозаври и вероятната причина за изчезването им е COVID -19.Какво ли ни чака не ми се мисли ! - това ще ни затрие като едното нищо.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ся вече я втасахме.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 50 години какво откриха. А сетих се. Откриха ми кураната и на макяимпутката. А и тлъстите заплатки.
3
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Всичко спря, живота спряХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми....няма да има връзка с извънземните
1
8
 
5
 
! Отговори
препърс преди 4 години
29 април идва огромен астероид,който разбрал разбрал...Бог да пази България...