Гейтс застана зад проект за затъмняване на слънцето, но какво може да се обърка?

Той има за цел да се справи с глобалното затопляне, но рисковете са големи
18 яну 2021 16:06, Нели Христова
418
Гейтс застана зад проект за затъмняване на слънцето, но какво може да се обърка?
Снимка: БГНЕС

За да помогне в битката за спасяването на Земята, милиардерът Бил Гейтс реши да финансира проект за затъмняване на слънцето. Технологията ще има за цел да отразява повече слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект.

Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), разработван от учени на Харвард, ще разпръсне нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата - аерозол, отразяващ слънцето, който може да компенсира ефектите от глобалното затопляне, съобщава сп. Forbes.

Но подобни разработки са в застой от години, тъй като не всички учени са убедени в ефикасността на слънчевата геоинженери. Според критиците подобни технологии крият непредсказуеми рискове, включително екстремни промени в метеорологичните модели, които не са различни от тенденциите на затопляне, на които вече сме свидетели.

Природозащитниците също се опасяват, че подобен начин за спасяване на живота на Земята ще бъде третиран като зелена светлина за продължаване на излъчването на големи емисии на парникови газове с малко или никакви промени в настоящите модели на потребление и производство.

Първата стъпка към SCoPEx ще бъде направена през юни в Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване, високо на 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи. Ако този тест е успешен, идва следващият етап, в който ще се освободи малко количество CaCO3 в атмосферата.

Дейвид Кийт, професор по приложна физика и публична политика в Харвардския университет, признава, че в  геоинженерството има "много реални опасения". В момента нникой не знае какво ще се случи, докато CaCO3 не бъде освободен в атмосферата и проучен след това.

Кийт и колегите му от SCoPEx публикуват доклад през 2017 г., в който се предполага, че прахът може действително да възстанови озоновия слой, като реагира с озоноразрушаващи молекули "По-нататъшните изследвания на този и подобни методи могат да доведат до намаляване на рисковете и подобрена ефикасност на методите за слънчево геоинженерство", пишат авторите на статията.

Точното количество CaCO3, което е необходимо за охлаждане на планетата, е неизвестно и учените от SCoPEx също не могат да потвърдят дали това е най-добрият аерозол в стратосферата за тази цел. Ранните изследвания показват, че веществото има "почти идеални оптични свойства", които биха му позволили да абсорбира далеч по-малко радиация, отколкото сулфатните аерозоли, причинявайки значително по-малко нагряване в стратосферата.

Това е целта на експеримента: след като бъде освободено безопасно, експериментално количество CaCO3, балонът ще прелети през него, вземайки проби от атмосферните реакции и записвайки получената динамика. Франк Кеутч, главният изследовател на проекта, не знае до какво ще доведат резултатите. Перфектният аерозол изобщо не би трябвало незабавно да се намеси в стратосферната химия. "Единственото нещо, което би направил, е да разпръсне максимално слънчева светлина и следователно да охлади планетата."

Привържениците на геоинженерството използват за пример глобалните охлаждащи ефекти на вулканичните изригвания, които са резултат от сярната пепел в атмосферата. Изригването на планината Тамбора през 1815 г. в Индонезия води до "годината без лято", докато изригването на планината Пинатубо във Филипините през 1991 г. понижава средните глобални температури с 0,5 ° С. Умишленото въвеждане на подобни частици може потенциално да противодейства на емисиите на парникови газове в продължение на десетилетия.

Доклад на Междуправителствената комисия по климатичните промени предполага, че процедурата SCoPEx може да понижи глобалните температури с пълни 1,5 ° C за не повече от 1 до 10 милиарда долара годишно. Но високата сума изисква и богати спонсори, където се намесва и името на Бил Гейтс.

И все пак - тези понижения на температурата носят и сериозни рискове. Ниските температури през 1815 г. водят до неуспешни посеви и глад в много държави. Британски учени посочиха стратосферните аерозоли от вулканични изригвания в Аляска и Мексико като потенциална причина за суша в африканския регион Сахел. Голямото нарушаване на глобалния климат може да доведе до непредвидени последици, които да се отразят негативно на силно населени региони и да предизвика бижанска криза.

Дейвид Кийт предлага създаването на "пул от рискове", който да компенсира по-малките страни за допълнителни щети, причинени от подобни тестове, но компенсацията може и да не е достатъчно утешителна за онези, чиято земя е станала необитаема.

САЩ, Бразилия и Саудитска Арабия блокираха оценката на ООН за глобалните планове за геоинженеринг за 2019 г. Ще трябва да се свика и нов международен съвет, за да се оценят рисковете, победителите и загубилите от всеки такъв експеримент и как най-добре да се процедира, като се имат предвид всички фактори.

 

 


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
1
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 3 седмици
До Анонимен: Уха конспираторите се развихриха :) Знаете ли ,че континента Австралия не съществува и Земята е плоска ?
367
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
имам идея , безплатно - да взривим слънцето за да не ни пречи
366
0
 
8
 
! Отговори
Unknown преди 3 седмици
Все едно да пикаеш срещу вятъра и да не се омокриш.. :D
365
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този изверг никога не е имал намерение да спасява каквото и да било. Има хиляди деца в Индия увредени перманентно от ваксините му. Новия световен ред и господство му е единствения приоритет. Фондацията му е поредната пералня на пари, сатанизма и педофилията са в основата на тези ***. И това разбира се се прави задкулисно, а лицето на криминалната структура е демоНкраДската партия с част от RINО републиканците, т.нар. естаблишмънт.
364
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прав е Гейтс. Масата трбява да се чипира ...
363
5
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 седмици
СЛЪНЦЕТО Е МНОГО СИЛНО,НАУКАТА НЕ ЗНАЕ ЗАЩО
ОТ ТУК ИДВА ТАЗИ ИДЕЯ
САЩ СЕ ОТКАЗАХА ДА УЧАСТВАТ В БОРБАТА СРЕЩУ ДВУОКИСА НАД ПЛАНЕТАТА
ТОВА Е ЗНАК ЧЕ ТЕ СА ПОЛУЧИЛИ ЗНАЦИ ОТ НАУКАТА ,ЧЕ ПРИЧИНА Е В СИЛАТА НА СЛЪНЦЕТО А НЕ ОТ ЧОВЕКА НА ЗЕМЯТА
СЛЪНЦЕТО Е МНОГО ОГРОМНО И ТРУДНО ПРЕДВИДИМО
НЕ СЕ КАЗВА ,ЧЕ СЛЪНЦЕТО Е МНОГО СИЛНО ,ЗА ДА НЕ СЕ ПАНКЬОСАМЕ
362
0
 
8
 
! Отговори
колю преди 4 седмици
Тоя е изчаткал здраво
361
0
 
4
 
! Отговори
Tе се уредиха преди 4 седмици
До Бай Ставри
ние ще оцеляваме докато мине "прехода" към светлото бъдеще ... каквото и да е то..
360
1
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 4 седмици
този "шаман" се е взел на сериозно и почна да се бърка в Божите работи ... крайно време е Пещо да го прибере .. докато не ни е направил курбан
359
0
 
5
 
! Отговори
co2 преди 4 седмици
Намаляването на слънчевата светлина ще доведе до намаляване на фотосинтезата, което допълнително ще увеличи съдържанието на со2. Та докога ще затъмняваме, докато останем без светлина на тъмно и без въздух и си светим върху цветето за дишане с динамо, въртейки ***?!?
358
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До V

У беге имаме по-големи от него ...
357
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 месец
Къде е Миглена Кунева?
Къде е Роската Плвевеллиев?
Къде е Надежба Нейнски?
Боко що го е страх?
356
1
 
14
 
! Отговори
Българинът преди 1 месец
От лошо ,по - лошо ще става,тези са обезумели напълно!!!
355
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, спри ни слънцето и после ще иска пари, за да ни го пусне отново. Айде нема нужда.
354
0
 
6
 
! Отговори
V преди 1 месец
До Бил Гейтс Фермера

,,Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс e най-големият индивидуален собственик на земеделска земя в САЩ с притежавани 242 000 акра (979 340 декара),,
353
0
 
8
 
! Отговори
Бил Гейтс Фермера преди 1 месец
352: по голяма тъпотия не можа ли да измислиш.
352
3
 
5
 
! Отговори
V преди 1 месец
Глобалното затопляне влияе много на земеделието в САЩ а Бил Ге.й е купил огромни количества земя много евтино ;) Та за тва е експеримента а не щото много го боли за вас
351
0
 
15
 
! Отговори
Тодор Стоъанож преди 1 месец
Предлагам да изравним планините с атомни бомби за да стане земята по-кръгла.
350
0
 
24
 
! Отговори
Б преди 1 месец
Да се качва,на някой от корабите на Мъск и да отлита!
349
0
 
22
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Да не объркат нещо, че от глобално затопляне да не стане някоя глобална зима, че това е по лошо от глобалното затопляне! Най-добре уважеми не си играйте с природата по силна е от вас !