Южноафриканският COVID вариант "пробива защитата на ваксината"

Изследванията са направени с ваксината на Pfizer-BioNTech
11 апр 2021 07:30,
80
Южноафриканският COVID вариант "пробива защитата на ваксината"
Снимка: БГНЕС

Южноафриканският вариант на Ковид-19 е по-устойчив към ваксината на Pfizer-BioNTech, показа проучване, проведено от учени от университета в Тел Авив съвместно с мрежа от клиники, според изданието Times of Israel, цитирано от РИА Новости.

"Южноафриканският вариант на коронавируса е значително по-устойчив към действието на ваксината Pfizer-BioNTech, в сравнение с другите варианти, установиха израелски учени в първо по рода си проучване, основано на реални данни", се казва в публикацията. Изследването, обаче, все още не е научно рецензирано.

Екип от експерти от университета в Тел Авив и мрежата от клиники Клалит са изследвали и сравнили резултатите от почти 400 души, които са имали положителен тест за Ковид-19, 14 дни или повече, след като са получили една или две дози от ваксината, срещу същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус сред ваксинираните е осем пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население.

"Въз основа на разпространението на щама сред населението ние очаквахме само един случай на южноафриканския вариант, но установихме осем", каза професор Ади Стърн, която ръководи проучването, пред изданието. Тя отбеляза, че резултатите показват, че южноафриканският вариант, в сравнение с изходния щам и британския вариант, е "способен да пробие защитата на ваксината".  Според изследователя обаче, тъй като малък брой израелци са заразени с него, не може да се оцени с точност намаляването на ефективността.

В момента преобладаващият вариант на коронавирус, причиняващ по-голямата част от инфекциите в Израел, е британският щам. Изследователите отбелязват, че получените данни изискват по-внимателно епидемиологично наблюдение, за да се ограничи разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус в Израел.

Масовата ваксинация на населението срещу Ковид-19 започна в Израел на 20 декември миналата година. На 10 януари ваксинираните започнаха да получават втората доза. Досега повече от 5,3 милиона души са получили първата доза, а над 4,9 милиона са получили втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
хгхг преди 3 години
До славянинМомче славянин, от къде знаеш, че няма ползи от ваксините? От брадва.бг ли го чете? Ако няма, защо тогава в държавите с най-много ваксинирани има най-малко нови случаи на Ковид?
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Алекс Джоунс и Майк Адамс ще се окажат прави - ваксинираните ще носят и разпространяват извратени щамове на тоя вирус, така че докато свят светува ще сме в локдауни. После били конспиратори.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ако не си ваксиниран, е 8 пъти по-малко вероятно да ти се лепне този щам, отколкото, ако си ваксиниран.
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди бях писал тук. Ваксините ще се превърнат в оправдание за нови, по-строги локдауни. Аргументът ще е: "като има ваксинация и няма локдаун, правим така че по-опасни варианти на вируса да се развиват". Така че гответе се, тепърва ще ни затварят.
61
0
 
3
 
! Отговори
Да знае някой? преди 3 години
Има ли застраховка-Ковид 19 ваксина?.Съвсем сериозно питам и за мен ,а не за един приятел.
60
1
 
11
 
! Отговори
без паника преди 3 години
Пфайзер това го знаят отдавна и още преди месец излезе съобщение ,че работят в/у нова ваксина и за лекарство.Траят си обаче ,че има такова лекарство-Инвермектин, за лечение и превенция,благодарение на което страни като Зимбабве(където се ползва)са овладели пандемията.В някои индийски щати(-Керала) на фона на общия епидемичен пожар,се наблюдава същият феномен.За любителите на ваксинирането-ваксината на Модерна дава по-голяма защита.За Джансън също има добри отзиви за по- възрастните групи,
59
1
 
5
 
! Отговори
До 65 ( до 68) преди 3 години
Няма такова нещо.Не разбираш какво сравняват.ПримерноОт 1 милион неваксинирани се заразяват примерно 100 хиляди, от които 10 хиляди с южноафриканския щам и 90 хиляди с другите щамове.От 1 милион ваксинирани се заразяват примерно 1000, от които 800 с южноафриканския щам и 200 с другите щамове.
58
0
 
1
 
! Отговори
чистача преди 3 години
Ами сега? Яко чистене ще падне май , а ? Опичайте си акъла, който го има де !
57
1
 
8
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Случая трябва да има обяснение защо неваксинираните не са толкова възприемчиви към южноафриканския щам. Хората са тествани в една среда/ страна. А това говори и друго нещо- ваксините до есента ще са напълно безполезни. Сегашната вълна с английкия щам прегаря, като завихртим африканския и британски, какво правим?
56
3
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Само звучи така, за който не вниква в смисъла на тези 8 пъти повече. Взели са 800 заразени, половината ваксинирани, другата половина неваксинирани и сравняват колко с кои щамове са заразени. Това е - никъде няма колко от ваксинираните или неваксинираните се заразяват с вируса. В случая изводът е, че тази ваксина повече защитава от другите щамове и по-малко от южноафриканския.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И друго трябва да изследват - дали има подмладяване на заразените и починалите при новите щамове.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ми звучи като ваксинираните да са по - застрашени от този вариант? Да не стане някоя беля с тия ваксини, а?
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи, сред неваксинираните има много повече с други штамове, а ваксинираните ги хваща само южноафриканският
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световната адженда сега е да се намали населението - който е по-безропотен, сам ще си умре доброволно. Както време са воювали за територии, за даьпреживеят, сега ще се наложи да се воюва директно за да не те очистят.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осем пъти повече... 20 заразени от 100 неваксинирани и 160 заразени от 100 ваксинирани....
50
1
 
7
 
! Отговори
шах с пешката преди 3 години
Разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус сред ваксинираните е осем пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население.------------------------Т.е. южноафриканския щам се лепи на ваксинирани? Как така осем пъти повече заболели от ваксинираните срещу неваксинираните? Вие разбирате ли какво означава това?
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще направят ваксина и срещу този щам... Въпрос на време.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Систематично и отвсякъде ни се дават знаци, че ваксинирането нито пази, нито е безвредно, а съвсем напротив и ако не се смени плочата с упоритите призиви заигли, та игли без точка, цели народи ще се окажат затънали в прогресивно нарастващиздравни проблеми.Да се излезе от матрицата Овреме е големият проблем. Юрушът презглава към иглите дава минусов резултат. Двайсе дьоптъра ли са нужни на някои да видят нещата ясно?Или нов чип. Или нови хора.
47
4
 
6
 
! Отговори
Ваксинар преди 3 години
Независимо колко са ефективни важно е хората да бъдат обработени и ваксинирани. По-добре нещо от колкото нищо. Боцкането трябва да е вече прието като норма и стандарт ежегодно. Както презервативите са норма така и ваксините. Природните закони са безкомпромисни както и пенсионните фондове. Пример за мъжете минимум 40 години трудов стаж като се пенсионира му дават не повече от 16,2 години живот ако умре по-рано това е радост и печалба за фонда.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът мутира и май започва да поразява все по-млади хора. Май скоро от новите щамове ще умират колкото млади хора, колкото и по-възрастни.