Учени алармират за тревожни климатични промени

Глобалното затопляне води до пожари и наводнения
36
Учени алармират за тревожни климатични промени
Снимка: БГНЕС

Предстоящ да излезе доклад на ООН за изменението на климата дава на международната общност най -ясното предупреждение за опасностите от ускоряването на изменението на климата, заяви британският президент на COP26 Алок Шарма в неделя, цитиран от БГНЕС.

Шефът на срещата на върха през ноември, която ще се проведе в шотландския град Глазгоу, каза пред вестник „Обзъррвър“, че доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC), който се очаква в понеделник, ще покаже, че светът е на ръба на потенциално бедствие.

"Това ще бъде най -силното предупреждение досега, че човешкото поведение тревожно ускорява глобалното затопляне и затова COP26 трябва да е моментът, в който се оправим", каза Шарма.

"Не можем да си позволим да чакаме две години, пет години, 10 години - това е моментът", добави той, обяснявайки, че ако нациите "не действат сега, за съжаление няма да имаме време".

Шарма беше принуден да защитава британски проекти за изкопаеми горива, които включват планове за лицензиране на нови находища на нефт и газ в Северно море, които влияят негативно на имиджа на Великобритания, тъй като Лондон се стреми да стимулира международните действия по изменението на климата.

Базираният в Париж наблюдател, Международната енергийна агенция (IAE), предупреди, че всички разработки и проучвания на изкопаеми горива трябва да спрат тази година, ако има стремеж за достигане на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

„Бъдещите лицензи (за изкопаеми горива) ще трябва да се придържат към факта, че сме поели ангажимент да стигнем до нетна нула до 2050 г. в законодателството“, каза президентът на COP26.

„Ще има климатична проверка на всички лицензи“, добави той.

Поредица от катастрофални извънредни ситуации през последните седмици, включително наводнения в Европа и Китай, рекордни температури в Северна Америка и горски пожари по света, фокусираха умовете върху глобалното затопляне, каза Шарма.

„Виждаме въздействията по целия свят“, каза Шарма.

„Всеки ден ще виждате по един или друг начин в света да се записва нов връх“, добави той.

Шарма каза, че прави всичко възможно в усилията да постигне споразумение по спорната цел за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса, като провежда голям брой виртуални и лични срещи, докато се стреми да събере 197 държави в консенсус около тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: климатпромени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатични промени ли са вече? Спряхме ли да се затопляме глобално? Либерастията вече се чуди какви приказки да измисли
30
0
 
4
 
! Отговори
читател преди 2 години
През 75-80г. същите предсказваха замръзване на Европа през 2020г.А през зимата близо 2 милиона кв. километра в Америка бяха замръзнали, при 30-40см. сняг. Вятърните и фотоволтаичните генератори се издъниха.Сега в Южна Америка има застудяване.А в Антарктида обилни снеговалежи.Екстремните метео-условия не означават затопляне.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай Индия и САЩ трябва да започнат да се грижат за природата, иначе ние (България) и в каменната едра да се върнем, няма да променим планетата, докато големите държави не осъзнаят колко много вредят.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът иска всички ограничения да се прилагат от слаборазвитите страни, а той да не прави почти нищо. Да сте чули за забрана на Формула-1, да сте чули за забрана производството на БМВ, Майбах, Ролс Ройс и др. коли с по 500--800-1 000 коня, лапащи много гориво и замърсяващи атмосферата- няма и да чуете.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо лошо не се е случило. Спекулативно всички природни бедствия се приписват на глобалното затопляне. Нищо не им е ясно, нищо не могат да предвидят, нищо не могат да измислят. Няма никакъв научен метод, който да показва ясно, че отказът от изкопаеми горива ще ограничи затоплянето под 1.5 градуса до 2050. Но има достатъчно мошеници, които получават сумата пари, за да смърдят с измислени причинно следствени връзки за затопляне и скодоумни прогнози.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плебеите да си седят заключени вкъщи, да им сложат по 5 ампера бушони - макс 1000 вата потребление, и да вдигнат цените на тока 100 пъти... готово...
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти , социалисти, анархисти за природата не се интересуват. Яко консумират и малко продукти дават. В България изкопаването на въглища продължава. Въпреки заповедта на ЕС от 2006г.
24
1
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Обречени сме да го ла паме , и тия които нямат паре и тия които имат , всеки ще си получи заслуженото.
23
2
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ду нумер 25 Не говори така уа ? Кък така не ти дреми ? Утре ляп няаа дъ има ! Ама ти гражданчето толкоз разбираш.За тебе ляба иде от магазиня.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми за климатичните промени и пандемията.Природата си има свой закони и добре че за сега толупите са безсилни пред тях!
21
2
 
13
 
! Отговори
11 преди 2 години
Онуй, Грета Тумбака, има ли го в писанието, че не го четох, щото затопляне и застудяване си има от милиони години?
20
0
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ду SS нумер 20 Бат Стоене язе знам ко жа стане ко не дай боже тва кадя си *** написал съ случи! Жа му ядем яко главътъ и тва жа стане !
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грета Тунберг е луда, а на *** Балканския все некой друг му е виновен.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците да вземат да си оправят наводнените тунели в метрото на Лондон, скоро АКУЛИ ще плуват ....
17
0
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
НЯКОЙ ЗАМИСЛЯЛ ЛИ СЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СПРЕ ТОКА,ВОДАТА,БАНКОМАТА НЕ РАБОТИ,И ТАКА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ?
16
2
 
25
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Спрете Haarp форсажа и нещата ще се пооправят. А и никой не казва, че над 80% от вредните емисии са от заводите на Китай,Индия,Русия и САЩ. Иначе в ЕС вдигаме данъци на коли и минаваме на електрички,чийто ток пак се произвежда от ТЕЦове. Да не говорим, че дори и ЕС да кара само ЕЛ коли, то останалия свят ще си кара нормалните коли, а атмосферата е на целия свят - обща. Така че, в ЕС нещата не се правят за планетата, а за ПАРИ.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не слуламе Грета, а тя е права за всичко!
14
6
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
Няма да мине много време и за нас обикновенните хора ще настъпят лоши времена.Елита си строи бункери ,купува острови ,може би ще остановят контрол върху питейната вода,зърно,лекарства,енергоизточници.Ще има климатични мигранти,хаос безредици,престъпност,глад.Затова Въоръжавайте се. Не бъдете овце,и не чакайте по стар Бг обичай последният момент.
13
5
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
През 1985 год в ФРГ е имало заседание на космическите сили.Имало е представители на Сащ,СССР,Англия,Франция и страната домакин.Още тогава се е знаело че към 2050год ще има глобално изменение на климата и да се вземат мерки да се спаси ЕЛИТА НА СВЕТА ! (не нас) Но процесите протичат много по бързо от очакваното и сега се очаква към 2040(а може и по рано) това да се случи с всички последици за хората флората и фауната.Така ,че НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА.
12
2
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Усамкусор мусор, филибусор! Треперете, врагове мои!