"Гид на любителя астроном": Какви събития ни очакват?

На 4 декември предстои пълно слънчево затъмнение, каза Пенчо Маркишки
19 авг 2021 09:53, Ния Христова
3
"Гид на любителя астроном" ни казва какви астрономическите събития да очакваме през 2021 г. и ни запознава отблизо с тънкостите на любителската астрономия. 
 
Какви любопитни факти ще ни разкрие четивото?
 
"Книгата е разделена на две части - първата е астрокалендарна, където са описани най-важните явления, които предстоят за дадената година. В нея има слънчевите и лунни затъмнения, преминаване на по-ярки комети, метеорните потоци и явленията, които са достъпи с невъоръжено око, каквито стават всяка година. Втората част на книжката са статии и съвети, посветени на различни теми от астрономията и астрофотографията, които пряко касаят любителската дейност", каза астрофизикът Пенчо Маркишки в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че астрофотографията дава обяснения за някои по-важни явления от сферичната астрономия.
 
"След настъпването на демокрацията спадна интересът на българина към астрономията, но сега се наблюдава подем. Не мога да кажа на какво се дължи, но определено има повишен интерес, така се повишава и броят на подобни издания, които насочват погледите на любопитните хора към звездното небе. Особено важно е да поддържаме интереса на подрастващите, които завършват гимназия. Такова четиво може да бъде съдбоносно и да предопределили пътя им", допълни Маркишки.
 
Според него, както младите, така и по-възрастните, проявяват интерес.
 
"Потокът на персеиди беше доста атрактивен. Можеше да се видят около 70-80 метеора на час. Подобно явление ще има и на 14 декември рано сутринта. Това е метеорният поток "Джеминиди". Ако времето тогава е ясно - всеки, който иска, може да избере място, далеч от градските светлини, за да ги види. На 4 декември предстои пълно слънчево затъмнение", коментира Пенчо Маркишки.
 
По думите му най-добрите места за наблюдения на подобни явления са високо в планините и неслучайно там се строят обсерватории.
 
"Падащата звезда е частица, която е отделена при преминаването на някоя комета през вътрешните части на Слънчевата система, минала преди години, дори стотици години. Персеиди са породени от частици, които се отделят от комета, която е с период 133 години", подчерта астрофизикът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гид на любителя гастроном.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А за гид на любител журналист, който дори не може да пише, какво ще кажете?
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Иди на Антарктида и ще те спрат още на брега, щото...има нещо скрито там. Айде пишльо