Бил Гейтс предупреждава: Следващата заплаха пред човечеството е биотероризмът

През 2015 година той успешно прогнозира, че не сме подготвени за пандемия
14 фев 2023 20:20, Нели Христова
180
Бил Гейтс предупреждава: Следващата заплаха пред човечеството е биотероризмът
Снимка: БГНЕС

През 2015 година Бил Гейтс предупреди - следващата пандемия е въпрос на време, а светът не е готов да се справи с нея. И се оказа прав. В края на 2019 година COVID-19 плъзна в Китай, а от там и по целия свят и никой не беше готов да се справи с него.

Сега Гейтс има ново предупреждение - глобалната сигурност е застрашена от биотероризъм.

Определението на "Интерпол" за "биотероризм" е "умишленото освобождаване на биологични агенти или токсини с цел нараняване или убиване на хора, животни или растения с намерението да се сплаши или принуди правителство или цивилно население за постигане на политически или социални цели".

Запитан от BBC каква е според него голямата бъдеща заплаха пред човечеството, за която не мислим достатъчно, Гейтс отговаря: "Тъй като започваме да мислим достатъчно за изменението на климата, заплахата е от биотерор, което е наистина ужасно".

"Биотерорът и пандемиите са почти едно и също", казва Гейтс, защото те излагат човечеството на опасни и дори смъртоносни болести. Разликата в биотерорът според него е, че е много по-трудно да се защитим, защото "всеки, който се опитва да го направи, го прави съзнателно и разбира вашата защитна система, така че те могат да се опитват да проектират плана си за да я заобиколят".

Заплахата от атаки с антракс

"Интерпол" казва, че има достатъчно налична информация, която да показва, че някои лица и терористични групи имат способността и намерението да използват биологични агенти, за да навредят на обществото.

Международната полицейска организация дори е разработила оперативно ръководство за разследване на потенциален биологичен и химически тероризъм в тъмната мрежа, за да помогне на разузнавателните служби и следователите по целия свят.

Докато биологичен или токсичен агент вероятно ще се разпространи неочаквано, ефективният отговор на биологично събитие зависи от координацията на няколко действащи сектора, твърди "Интерпол". "Следователно структурираните стратегии за превенция, готовност и реакция са от съществено значение".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че ако се случи биотерористична атака, тя най-вероятно ще включва бактериите, причиняващи антракс - заболяване, което може да засегне сериозно хора и животни.

Симптомите варират в зависимост от това как бактерията навлиза в тялото - обикновено през кожата, белите дробове или стомашно-чревната система - което също определя вида на заболяването.

Симптомите на кожен антракс, най-често срещаният тип, могат да включват малки мехури или подутини, сърбеж и безболезнени кожни рани с черен център, появяващи се по-често по лицето, шията, ръцете или ръцете.

Всички видове антракс могат "в крайна сметка да се разпространят в тялото и да причинят смърт, ако не се лекуват с антибиотици", обясняват от CDC.

Изходът при вдишване на спори от антракс "почти винаги е фатален". Въпреки това, с агресивно лечение, около 55% от пациентите оцеляват.

Антраксът вече е бил използван в миналото. През 2001 г. антрак на прах беше поставен умишлено в писма, изпратени чрез пощенската система на САЩ. 22 души се заразиха с антракс, а петима от тях починаха.

Други биологични оръжия, които потенциално биха могли да бъдат използвани, според CDC, са: вирусът на вариола (вирусът, който причинява едра шарка), заболяване, наречено сап, което обикновено засяга коне и вече е било използвано в миналото като биологично оръжие по време на война и мелиоидоза - инфекциозно заболяване, причинено от микроби, които се срещат естествено в определени части на света, като Югоизточна Азия и Северна Австралия.

Как да се подготвим за биотерористична атака

Ако приемем, че след извънредна ситуация може да се наложи да оцелеете сами в продължение на няколко дни, важно е да създадете комплект от първа необходимост при бедствие - основни предмети като храна, фенерче и вода, пишат от Euronews.

CDC  съветва да отделите малко време, за да обсъдите като семейство план за спешни случаи. Обмислете въпроси като: Какъв е моят план за подслон? Какъв е моят маршрут за евакуация? Трябва ли да актуализирам своя комплект за готовност за спешни случаи?

Точно както той направи, когато предупреди света, че не е достатъчно подготвен за пандемия преди COVID-19 да удари, Гейтс призовава за по-големи инвестиции в технологии за откриване и реагиране на биотерористични атаки.

В интервю от 2021 г. с бившия министър на здравеопазването на Обединеното кралство Джереми Хънт, Гейтс каза, че се надява да публикува до 2026 г. книга, озаглавена "Ние СМЕ готови за следващата пандемия" – и за биологични атаки като разширение , "но това ще отнеме десетки милиарди".

Гейтс, петият най-богат човек в света и вторият най-голям принос към Световната здравна организация, вярва, че международното сътрудничество и глобалните здравни системи трябва да бъдат засилени, за да се гарантира, че светът е по-добре подготвен срещу биологични заплахи.

"Добрата новина е, че всяка малка част от работата, която вършим, за да се подготвим за бъдещи пандемии, ще бъде изключително полезна за биотероризма", заяви той пред BBC. "Лошата новина е, че не сме толкова активни, колкото смятам, че трябва да бъдем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези групи освен с биотероризъм се занимават и с други нелегални дейности и най-вече наркотици и оръжие.
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вметна само, че антраксът (синя пъпка) съществува от време оно и се лекува с антибиотици.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези терористични групи,които имат способността и намерението да използват биологични агенти, за да навредят на обществото имат пряка връзка с Хънтър Бай Дрън,укрите и тайните експерименти в Укроленд.Всъщност Тръмп е искал да намали финансите на СЗО обаче гения на ГейБрейСух се развихря и пуска на свобода изкуствено създания ковид.Покрай ваксините пада и корупция в невиждани машаби.Сега са потънали в лъжи и са на път световна война да запалят,за да покрият всичко.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче Бил Гейтс влага 1 милиарддолара за намаляане на вредните емисии от въглероден диоксид
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По други медии пише,че вече има случай на някакъв от Добрич с антракс.Бил се заразил от кози.Хубаво Интерпол предупреждава за някакви групи,които искали целенасочено да навредят на обществото обаче тези групи според мен са свързани със СЗО.
76
1
 
4
 
! Отговори
Инфлуенцър преди 1 година
Ковидв и войната са несъвместими. Фак т .
75
3
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Русия Работи по Въпроса . САЩ Знаят че Сина на Байдън ИМАШЕ Био Лаборатории в Харков . Тоест - Руската Армия предпази Населението на Земята от Био Атаката на САЩ .Трябва да целувате оная работа на Воините на Русия .
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрата кайма от ларви и брашно от щурци и скакалци ще спаси Света от глад. Ще храним африканците с тях и най-бедната държава в Европа.
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Гейтс е поредния задръстен лyзър който се е криел с женски дрехи в салона когато момчетата играехме футбол - после з беемветата докрай и купени дипломи санахме хора а този муxльо ще си остане нeпoгpeбан aмин
72
1
 
17
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Този и шайката, поддържащи тези теории и пускането на заразите в действие, трябва да бъдат премахнати физически. В противен случай не ни чака светло бъдеще!
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ НА БИЛ ГЕЙТС ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ АМИШИТЕ. И БИЛ СПОКОЕН, И ВИЕ ДОВОЛНИ. :))) НЕКОЙ СЕ ЗА ВАС МИСЛИ, ДА ВИ ИЗБИЕ, СЕ ЕДНО ИМА РАЗЛИКА КАК С ВАС, ТАКА И БЕЗ ВАС.
70
2
 
4
 
! Отговори
Нет человек нет проб преди 1 година
лем . Няма да има човечество . Бай Путин ще сложи точка на тая вакханалия . Няма да има и зараза ... . Агент Хари.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69 --- персоналните компютри ги даде Стив Джобс, а уиндоуса го измислха в Ксерокс - последвалото е бизнес
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Били май е пуснал нов вирус от лабораторията?
67
2
 
3
 
! Отговори
Дърт преди 1 година
С възрастта провисват разни части от фейса. Уши , нос и други работи. И тогава ходи да закачиш менгиши на ушите. Ще му ходят обеци на били набора.
66
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами никой не те кара да ядеш купено от магазина. Отглеждай храната си сам, ако можеш. Така и Бил Гейтс няма да ти е проблем. Не си имунизирай децата и не ползвай компютър и мобилен. И ще си свободен от "плановете на богатите" и "щастлив". Ама пуста завист.
65
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Гейтс - терорист номер 1 на планетата! Смъртта на този морален кастрат ще направи живота на хората щастлив и света малко по- поносимо място за човешко живеене!
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то в магазините е пълно с био оръжия. Боза от една година ми стои на балкона и неще да се развали. Кисело мляко от две години е в килера и като чели вчера е излязло от завода. Нема булгарикус нема бациликус откакто французите го произвеждат. А за салами кайми кренвиши и консерви нема да ви казвам нищо щото ще си повърнете червата.
63
7
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Ковид НЯМА!
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вие май започнахте вече.