Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
9
 
5
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
България да си затваря устата,защото е съюзник на фашистите.
117
4
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
Пишат това което е удобно,но не казват за другият японец издал наскоро книгата Падането на системата.Sistemschturz.
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичките инвестиции на сащ в Нигер отиват на кино. Китай и Русия снабдяват Мали, Буркина Фасо с военна техника -- самолети и бронетранспортьори за да осуетят първични американски инстинкти.
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво нарича фукуяма "путинизъм" -- това е дума измислена от него, която ще умре с него. А какво става в Нигер -- оказа се, че сащ са инвестирали в стр-во на газопровод от Нигерия през Нигер до Средиз. море -- над 4 000 км. След като взривиха Северен поток амер-ските лай нари искат да снабдяват зап. европа с газ и да печелят без да вдигат много шум. Но превратът в Нигер ги изложи на показ в цялата им лай нар ска красота -- ха-ха, хи-хи !
114
5
 
3
 
! Отговори
toti преди 7 месеца
Вече започвам да го съжелявам тоя брат на моя дядо ИВАН...Слабите хора ,когато не могат да победят с думи ВАДЯТ ПУШКАЛАТА,а ние *** в 21 Век не искаме война ...тя е продължение на неуспелите политики с мирни средства и коллкото и да е нужно да се превъоражаваме,ТОЛКОВА ПО ОПАСНИ СТАВАМЕ,защото това е като балон ,който все накрая се пука...ТАКА И РУСИЯ ПУКНА И СКОРО БАЛОН НЯМА ДА НАДУВА ,А ЩЕ ,,ДУХА''НА *** !!!
113
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Франсис Фукуяма: "Путинизмът няма да надживее Путин" -- този папурчо фукуяма стана известен с това, че предишното му предсказание за края на историята се оказа фалшиво.
112
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Физиономията на бункерния пcиxoпат, достатъчно красноречиво показва какъв буквално и ментално смачкан рептил е начело на огромна територия като РФ...
111
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путинисти, изхвърлете пyткътъ от главата си и се присъединете към нормалните!
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Командващият Руския черноморски флот адмирал Виктор Николаевич Соколов изглежда е загинал при вчерашния удар на Украйна срещу щаба на Руския черноморски флот. Информацията съобщи един от каналите в Телеграм, посветени на новини от Крим - "Кримский ветер".
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Президентът Джо Байдън е казал на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати ще осигурят малък брой (около 1000) ракети с голям обсег ATACMS, за да подпомогнат войната с Русия, казаха трима американски служители и представител на Конгреса, запознат с дискусиите, пред NBC News в петък.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не съм оптимист, хората там са жертва на пропагада, верват на всичко тето пуснат по тв дори една седмица да са пускали едно а после противоположното. плашещо е.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Британското разузнаване относно риския "Ланцет": https://dzen.ru/video/watch/650dc7297011317e67ae0dac
106
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наште путинисти ще надживеят путин, тоест ще наблюдават кoнчuнaта му!
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гардиън констатира, че решението на Русия да забрани износа на горива, е нанесло мощен удар по Европа.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
23-ти септември. Честит празник!
103
6
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 7 месеца
Спокойно,зеления е на хранила у руснаците и си мислят ,че обработват западнядице ,ама ония седят и им се смеят ,края ще е потресаващ за русия .Как мислиш ,дали е възможно да подражаваш на някой ,да преписваш от него и копираш денонощно и да смяташ ,че си по умен !
102
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Равнищата на либераста Фукуяма са: правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Тези фантазии ги има само в декларациите на циливилизованите. Има ги само в голите декларации. Реалността е неоколониализъм.
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя се доказа, че нищо не разбира. В научните среди го цитират само когато искат да дадат пример за некадърник, на негово място щях да си мълча и да се надявам да ме забравят
100
3
 
2
 
! Отговори
ВЪТРЕШЕН ВРАГ преди 7 месеца
Един мюсюлманин каза че при тях на ЮГ има двупартийна система между партията на Ислямските джихадисти и партията на Ислямския Комунистически Марксизъм.............. Муамар Кадафи искаше да унищожава всичките западноевропейци начело с френската феминистка ислямофобката с МЪЖКОТО НЕЩО ЖОРЖ САНД ясновидски пророкувала КРАЯТ НА БЯЛАТА РАСА В ЗАПАДНА ЕВРОПА..................Сблъсъкът на Хънтингтън е некадърен МИРАЖ но пък има ВЪТРЕШНИ ВОЙНИ
99
1
 
2
 
! Отговори
Ва банк или Таен ШЕФ преди 7 месеца
КАРЛ МАРКС в диспут заявява :"Подкрепям изцяло Глобалната атеистична държава със забранени Християнство и Ислям само че трябва да остане разрешен ЮДЕИЗМА"............Микроскопичния ДИКТАТОР на АЛБАНИЯ сталиниста ЕНВЕР ХОДЖА е от единиците източноевропейци имали достъп до този цитат на юдеоевреина Карл Маркс и създал Ислямско-джихадистки Марксизъм със забранени Християнство и Юдеизъм при приемлив риск ако се провали да унищожават Израел и евреите