Ученик от СМГ с исторически успехи в изкуствения интелект

За първи път българче е с публикация в най-реномирания форум
27 сеп 2023 15:47, Стела Стоянова
24
Ученик от СМГ с исторически успехи в изкуствения интелект
Снимка МОН

Ученикът от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект, съобщиха от МОН.

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12 клас, е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022 г., ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги, и то в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят рамо до рамо с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в инстутита.

Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още 3-ма младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 г. научната организация планира да открие нови 10 места за кандидатстване.

Освен STARS, в България има и други установени програми за ученици и развиване на таланти - като ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната Изследователска Школа (ЛИШ) към Института по математика и информатика, Българска академия на науките (ИМИ-БАН).
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами анонимен, и твойте деца да са учили место да шмъркат райски газ. Иначе да, тия ИИ са кофти нещо конкретно заради управляващите ги хора, а не толкова заради самите себе си.
21
1
 
0
 
! Отговори
R преди 2 месеца
Браво успех. Квантов AI от космоса ще дава инструкции на саморегулиращи се нации ,ако има противоречия дори на най ниски ниво AI го решава по най бързият начин
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супееер ся ше прави кинти минтиио ше ви нареждааа ше кара бентлии ментлии ... Па ваште деца ша папа хуркатааа ахаххахах
19
1
 
1
 
! Отговори
Светлин преди 2 месеца
болести, технологии и войни.
18
0
 
0
 
! Отговори
Светлин преди 2 месеца
Няма лошо ако новината е истина, похвално е. И най-вече че е Българин. Пак казвам, ако е истина. То не може само да се яде и да се с*ре. Трябва наука, изкуство. Това са по-извисени неща над едното ядене и ср*не. Но действително твърде мн се преекспонира темата. Просто прилича на КОВИД истерията. Просто е неестествено. Такава врява, такова нещо. Само за това да се говори. Все едно някой се мъчи чрез информационна истерия да пренапише световния дневен ред преориентирайки го в:
17
3
 
2
 
! Отговори
Тото преди 2 месеца
Кой ги ражда такива главочи?? Няма ли детство, тинейджърство, свободно морско приключение за такива тикви.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българче създаде Скайнет, да го похвалим, докато сме живи още. 5, 4, 3, 2, 1 буммм!
15
3
 
4
 
! Отговори
Асен преди 2 месеца
Ако искате ми вярвайте ,но ми надухте главата с този изкуствен интелект. От миналата година само за тая глупост слушам. Всичките новини из всички сайтове само за това пишат и на мен просто вече ми се повдига. До кога всички ще играем по свирката на глобалистите просто не знам.Незнам за вас ,но на мен ми втръсна от този цирк. Как не ви омръзна да скачате ,като ***, според тоягата направо ви се чудя. Ако искате ми вярвайте, чудя ви се!
14
9
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
Айде Още Един в Училището за Бели Р0бе, а ЕдноКнижниците - във Властта и с Милиарди в Банковата Сметка!
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що винаги бг-тата си пускат бради за да приличат на дедовци .В други държави се гордеят да изглеждат млади тия на 16 искат да приличат на 40 годишни. Отврат.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ееей, откраднахте ни умовете, а после си присвоявате всичките им заслуги.
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да започнат да ги учат как се копа, инак голем глад иде.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бабалюги какво ви разбира главата те се цепите по въпроса.. INSAID е институт в София приема само докторанти и дава по-големи стипендии или заплати по 3500лв. Направен по подобие на Масачузетс и ЕТХ Цюрих.. Приема хора с идеи за докторантура от които могат се извадят пари и да се стартира статъп фирма.. В Русия - Сколково е направен по същия начин и е пълен провал - уреждат се само връзкари...
9
4
 
3
 
! Отговори
Много убаво преди 2 месеца
Браво на момчето!Пък ние да си знаем след 5г. като останем без работа заради ИИ и след 15г. като почнат роботите да ни дърпат ушите, на кой да благодарим.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Веднага ще го вземат на Запад като другите.Наблюдаваме изтичане на мозъци.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко блестящи българи и колко неграмотни и некадърни политици! Как е възможно?
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Впечатляващо е колко много способни българи има , които се справят с работата си блестящо. На световно ниво . При население 6 милиона и половина , от които 2 милиона и нещо пенсионери. Т.е. към 4 милиона активно население - работещо и учещо. Много е радващо за мен като прочета подобна статия. На момчето му пожелавам още повече вдъхновение и радост от това , върху което работи.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 3 : Всъщност от теб явно нищо не става. Злобата и завистта са типични за пролетарският бачкатор, който не признава никой, който е на по-високо ниво, и вместо да се опита да ги достигне му се иска те да паднат на неговото ниво.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще е стажант в Цюрих, не в Бг. Да е жив, здрав и успешен!
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от този нищо не става това е връзкарска работа .. да му направят досие да спечели точки от научна конференция да може да стане стипендиант на университет в САЩ .. Всички предатели дават мило и драго децата да учат в империята..