Нобел за медицина за иРНК ваксините срещу КОВИД-19

Наградата се присъжда на Каталин Карико и Дрю Уайсман
Обновена: 2 окт 2023 14:00 | 2 окт 2023 13:50, Елка Василева
41
Нобел за медицина за иРНК ваксините срещу КОВИД-19
Снимка: БГНЕС

Каталин Карико и Дрю Уайсман спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Наградата им се присъжда от Кралския Каролински медицински институт за откритията им, свързани с модификации на нуклеотидни бази, които позволиха разработването на иРНК ваксини срещу КОВИД-19.

Откритията на двамата лауреати са съществени за разработването на иРНК ваксините срещу КОВИД-19 през пандемията, започнала в началото на 2020 г. Чрез новаторските си трудове, променили фундаментално разбирането ни как иРНК взаимодейства с нашата имунна система, Карико и Уайсман допринесоха за безпрецедентно бързото разработване на ваксина през една от най-застрашителните за хората пандемии в наши дни, каза Томас Пърлман, генерален секретар на Нобеловия комитет.

Тази година паричната равностойност на наградата е 11 милиона крони (около 985,000 щатски долара).  Тя се разделя  между лауреатите.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина  е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг от Германия "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й  при дифтерия, с което отваря  нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година Нобеловата награда  за физиология или медицина спечели шведът Сванте Пебо от института "Макс Планк" за еволюционна антропология за "откритията, свързани с геномите на изчезнали хоминини и  човешката еволюция".

Сред по-известните учени, получили Нобеловата  награда за  физиология или медицина, са: Иван П. Павлов (Русия) /1904/,  Роберт Кох (Германия) /1905/,   Александър Флеминг (Великобритания) /1945/,  Джордж  Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ),  Джошуа Ледърбърг (САЩ) /1958/ и други.
(БТА, Христина Терзиева)
 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 месеца
Двамата колеги от снимката заслужават поотделно Нобели, но за съжалени такива са правилата, споделят... Applauds and respect!
34
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 месеца
До Анонимен 32: Само някой да пусне мухата, че в бензина и нафтата също има микрочипове, които се разпространяват сред населението с изгорелите газове от ауспусите на колите и гледай какво ще стане :). Трябва да се заредя с микровълнови пуканки и бира ако това се случи :).
33
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 месеца
До Анонимен 32: Той *** от плебса знае, че с ваксините му инжектират и някакви "микрочипове", които взаимодействат с 5G клетъчната мрежа (никой не споменава WiFi 4 / 5 / 6, ама до там им е акъла - 5G, преди - 4G/LTE) и заедно с други "чипове", бълвани от "ауспусите" на прелитащите джетлайнери, правят някаква поредна световна конспирация за крадене на тайната рецепта за свинска *** със зелева саламура от на баа' му Спаса пудендума...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аз за Нобел не знам ,но някои натрупаха МИЛИАРДИ ,та чак Трилиарди !!! рептилите от цял Свят грабят като шашави
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Награда за геноцид, като награда за мир на обама
30
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарение на тях бяха спасени милиони човешки животи. Но плебса това не го схваща. Не му достига акъл.
29
12
 
5
 
! Отговори
разликата е, преди 2 месеца
че тези на снимката са невероятни учени, създали нещо изключително полезно за обществето, а тези от форума създават нещо само когато са клекнали...
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 20 Те отдавна вече са политически и нямат общо с науката!
27
2
 
9
 
! Отговори
Uдей преди 2 месеца
Бравос, бравос! На другаря Вайсман за буламача, на др. Грийнберг за мир. Важното е наградите да останат в родата и да са за заслуги при унищожението на белия човек, разбира се.
26
3
 
6
 
! Отговори
Divide et impera преди 2 месеца
Някои хора печелят Нобелова награда за значителен принос в развитието на mРНК ваксини, докато други си правят собственото "проучване" от политически лидери и инфлуенсъри в интернет.
25
4
 
10
 
! Отговори
Днес да не е1 април? преди 2 месеца
Ся оставя и гномя зеуенски да го наградят за мир, и сам Смит за мъж на годината!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахахахаха !!! Демек: взели НЕЩО , за НИЩО.
23
3
 
24
 
! Отговори
нафърфорий преди 2 месеца
Значи, Фармоцефт-Мафията остана многу доволна! За пострадалите от ваксата пълна тишина!!!
22
3
 
23
 
! Отговори
КЪДЕ Е УЛОВКАТА преди 2 месеца
Откакто Барак Обана получи Нобелова награда на МИР ???? - от тогава като чуя за Нобелова награда и се чудя КЪДЕ Е УЛОВКАТА.
21
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Антиваксърите в потрес. А какво стана с чиповете? Магнитите? Подмяната но ДНК? Ха ха ха
20
5
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Пародия !
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой измисли ковида?
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези награди са силно политизирани.
17
10
 
5
 
! Отговори
Ква мила картинкя преди 2 месеца
Въз ръж дъни, тия са най-вък си нираната партия, която най-много дживджилика срещу вък си ните. Първи беха, когато стартира всичко. Малииии, как можахте да ги пропуснете! Дайте им един нобел и на тех! Нищо, че си отиват от сцената. Даже можи и така, на изпроводяк. Да си имат.
16
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Технологията на иРНК наистина е революционна, НО не е все още ТЕСТВАНА! Тия които се боцкате сте морски свинчета и това трябва открито да се признае.