Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"

Затрудняват се да поглъщат задържащия топлина въглероден диоксид
39
Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"
Снимка: Pixabay

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че дърветата се затрудняват да поглъщат задържащия топлина въглероден диоксид в по-топъл и сух климат, съобщи сайтът на висшето училище.

Това означава, че на фона на продължаващото затопляне на планетата дърветата губят способността си да противодействат на глобалното затопляне и не могат да служат като решение за компенсиране на въглеродния отпечатък на човечеството.

"Установихме, че дърветата в по-топъл и сух климат по-скоро кашлят, вместо да дишат" , казва водещият автор на изследването Макс Лойд.

Известно е, че дърветата извличат въглероден диоксид от атмосферата по време на фотосинтезата. При стресови условия обаче те започват да го освобождават обратно в нея - процес, известен като фотодишане.

Новото изследване показва, че при топъл климат и недостиг на вода степента на фотодишане е до два пъти по-висока. Подобна реакция започва да се проявява, когато средните дневни температури достигнат 20 градуса Целзий, и се влошава с продължаването на затоплянето.

За целите на изследването авторите му са анализирали 30 проби от дървесина, събрани в различни климатични зони в доста региони на света. За нивата на въглерод свидетелстват определени изотопи, наречени метоксилни групи. Най-старите проби датират от 30-те и 40-те години на миналия век.

Експертите отбелязват, че понастоящем дърветата поглъщат около 25 процента от излишния въглерод, отделян от човечеството. Този показател обаче вероятно ще намалее в бъдеще. Емисиите на въглероден диоксид освен това ще повлияят на състава на атмосферата.

В бъдеще екипът възнамерява да установи как дърветата са реагирали на климатичните промени преди десетки милиони години, използвайки за анализ вкаменено дърво.

"Може да се наложи да се върнем милиони години назад, за да разберем по-добре как ще изглежда нашето бъдеще", пишат авторите на изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". /БТА, Елена Христова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: дървета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
1
 
! Отговори
Преслава преди 3 месеца
Лъжа е , не чуваш ли спри се , лъжа е , почакай върни се, лъжа е , сърцето ми стене , лъжа е не мога без тебе !!лъжа ееее
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости на търкалета!
12
0
 
19
 
! Отговори
ПЛАТЕНИ МИСИРКИ преди 3 месеца
Ама не беше ли "КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ". Айде да уточните с шефчетата как да върви пропагандата. Давос не ви ли дават редовни инструкцийки, пла тени под логи?
11
0
 
16
 
! Отговори
Лъжа е преди 3 месеца
Това го учехме едно време в 4 или 5 клас по природознание . Но тогава България имаше образование а не като в момента
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По голяма лъжа не бях чел
9
0
 
19
 
! Отговори
Тези учЕни могат ли преди 3 месеца
да обяснят защо през горещия юрски период в продължение на десетки милиони години е имало гъсти гори и растителност с огромни размери на Земята?
8
0
 
13
 
! Отговори
от село преди 3 месеца
На снимката се вижда дърво което е изкусно е наядено от бобър за да може да си направи бент; там бобрите отглеждат своите поколение.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-древното дърво е акацията. Самозалесява се ако го оставят.
6
0
 
22
 
! Отговори
Аман от фейк нюз преди 3 месеца
Средните дневни температури зависят от доста неща, непример от климата за даден регион и от надморската височина. По принцип в планините, където има най-много дървета, те са по-ниски от 20 градуса дори през лятото. И как връщането милиони години назад ще ни помогне да разберем бъдещето? Земята минава през цикли на затопляне и застудяване, това е природен феномен, а не последствие от човешката дейност. Американската академия на науките да не е филиал на Магаданската, че публикува такива глупости
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писалото статията парче джурнализ не прави разлика между дишане и фотосинтеза. Навсякъде пише, че въглеродния двуокис не се усвоява (засега) изцяло, обаче нашто си бае за дишане. Освен това освен ДЪРВЕТА, фотосинтезират и всички останали растителни видове, като почнем от водораслите. Ама учените са сметали само дървета, не знам защо.
4
1
 
22
 
! Отговори
АМИШ преди 3 месеца
Забранете автомобилите, електричеството, корабите и самолетите и всичко ще се оправи рязко! Гарантирам , че няма да ви е никакъв проблем затоплянето!
3
1
 
24
 
! Отговори
Kreti преди 3 месеца
Колко им платено за това заключение?
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Теа същите които гледат на дърветата само като на дървен материал дигат врявата.
1
1
 
27
 
! Отговори
bl преди 3 месеца
Два милиона дървета току-що се задавиха от смях...