Предложиха начин за охлаждане на Земята

Сързан е с инжектиране на частици, подобни на ледени кристали
3 мар 2024 20:20, Стела Стоянова
61
Предложиха начин за охлаждане на Земята
Снимка БГНЕС, архив

Изследователи от американската Националната администрация за океаните и атмосферата и от НАСА предложиха нов начин за охлаждане на земната атмосфера в борбата срещу глобалното затопляне. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science Advances.

Учените смятат, че инжектирането на частици, които представляват зародиш на ледените кристали, в горните слоеве на атмосферата ще направи слоевете по-малко влажни, което ще неутрализира част от ефекта от затоплянето на Земята. Това ще се извърши с помощта на самолети на височина от 17 километра, точно под стратосферата, където въздухът бавно се издига. Попадайки във влажни слоеве, те предизвикват кондензация на парата и превръщането й в лед, което дехидратира стратосферата.

Все още обаче няма работещи методи за инжектиране, отбелязват изследователите. Освен това, дори при инжектиране на два тона на седмица, този подход ще премахне достатъчно водна пара, за да намали само малко количество нагряване, около 5% от общото въглеродно затопляне от изгарянето на изкопаеми горива.

Следователно не трябва да се използва като алтернатива за намаляване на замърсяването. Целенасоченото изменение на атмосферата на Земята за справяне с изменението на климата вероятно ще създаде каскада от нови проблеми, казват климатолозите. Следователно най-разумният подход е да се намалят самите въглеродни емисии. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: охлажданеНАСАземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
1
 
! Отговори
Николай преди 1 месец
Не може да победите Капитализма..колкото ракети изтреляте толкова ще получите..от 1917г не го научихте..целият ви идиотизъм за Световна Революция беше Престъпление..най доброто е 16 Република на СССР това вече е гениално
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то нали това и в момента се прави - тези уж кондензационни линии, които остават в небето слез самолетите и които преди влизането ни в НАТО ги нямаше, защото тогава явно физиката имаше други закони, какво са?
53
1
 
3
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Айде нема нужда
52
0
 
7
 
! Отговори
Тези да видиш преди 1 месец
Е няма край ,ще ни побъркат.Ковид ?война,инфлацията,зелена зделка,цифрови пари,сега и слънце няма да виждаме.Ами ще си набави фенерче,който мятат на 15-20 км.
51
0
 
8
 
! Отговори
Съмнения преди 1 месец
Какво се прави със тези самолети ,който браздят небето с черти бразди облаци обръщат за няколко часа небето.С какво пръскат ?Преди години небето нямаше облак на него.
50
0
 
20
 
! Отговори
BG ГРАЖДАНИН преди 1 месец
Стига с глупостите! Само ако се прекратят всички военни действия с бомбардировки и ракетни обстрели всичко ще се върне по местата си! Замърсяването на атмосферата с отровите от ракети и бомби надвишават всички емисии от човешката дейност. Зелена сделка? Въглеродна неутралност? Глупости за наивници!
49
0
 
2
 
! Отговори
Мандо преди 1 месец
И трябва да почна да си проверявам правописа хахахаха
48
0
 
0
 
! Отговори
Мандо до45 анонимния преди 1 месец
Слижил съм една година във Враца и 11 години във Франция ...няколко години преди да влезе Бъкгария в нато беше това иначе за фотосинтезата го учихме в 6 ти клас и до ден днешен е актуално
47
3
 
9
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
По студена планета = повече пари за парно и отопление.Съответно повече печалби за който трябва
46
2
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Земята няма да оцелее ако стане това.
45
13
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
До Десетина ТОПОЛ-ки (38): Ами, хайде, де! Ама, стиска ли им на ва-тен-ки-те? Знаят, зная-а-а-т, че в същия миг папир няма да остане от му-жи-ки-стан.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мандо (40): Мандо, ти служил ли си в поделение 70080 - Бургас и от Варна ли си?
43
6
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
До Другарят Путин (43): А блат-на-я - за ядрен отговор-апокалипсис. 'баси!...
42
4
 
17
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 месец
Западът плаче за ядрена зима!
41
3
 
12
 
! Отговори
До доджа преди 1 месец
Замерянето с бомби ще бъде реципрочно , а такива като теб дето лаят, но нямат зъби да захапят първи ще реват за живота си. Такаче спри да пишеш глупости , нито си оригиналем , нито забавен хахахах
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички приключва с масово сваляне на правителства и шепа психопати дето плащат за цялата простотия случваща се от ковИ насам.
39
1
 
32
 
! Отговори
Мандо преди 1 месец
Мдааа тези пак ръсят мозъци. Понеже е много трудно да засъдиш дърво което чрез процеса фотосинтеза поема со2 и отделя О2 ще ръсят лед в атмоссферата
38
2
 
35
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
И без тази "инженерна" философия,природата си знае работата. Повърхността на Земятя 72% е вода,а останалите 28% са суша. При затоплянето на Земята се засилва изпарението на водата в моретата и океаните. Образуват се облаци,които закриват Слънцето,а пли въздушните течения се вдига прах,който служи за ядра за образеването на дъждовните капки. При падането на дъжда Земята допълнително се охлажда. Плюс това има и цикли на Земята за затопляне и охлаждане.
37
10
 
19
 
! Отговори
Десетина ТОПОЛ-ки преди 1 месец
Като литнат десетина тополки и пуцнат ЕС и ФАЩ, ще се охлади!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хемилап трейс, стара разработка д алуминий и берилий йофни кристали и д-р.