Добрите стари времена
Добрите стари времена
 В добрите стари времена едно билетче струваше 4 стотинки... Снимка: Ивайло | 22 яну 2013 20:10
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
122
28736
60
1
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някои май страдат от амнезия като пишат "... преди 1989 година беше много по-добре. Вярно, имаше дефицит на доста стоки, но основното го имаше и беше качествено - храна, образование, здравеопазване" единственото което беше по-добре, е че тогава бяхме по-млади (аз бях още ученик и после студент) Как може да се говори че "основното" го било имало, след като средата и края на 80те години дори за хляб имаше опашки и той се разграбваше за минути.. сиренето беше изчезнало от сортимента.. стига лъжи!
46
0
 
1
 
! Отговори
jan преди 11 години
А преди това бяха по 3ст.,а по преди 2ст.В края на Август дините ставаха 0.5ст/кг.С 10 ст.си вземах една ореховка и една боза.1 кебапче беше 6ст.Майка работеше за 60 лв.на месец,а едно агне струваше 6лв.В махалата имаше една кола.Нямаше телевизия,телефони.Слушах в неделя радиотеатъра на едно старо FILKO и Бургас беше с население от 47000,ама бургазлии.
45
1
 
2
 
! Отговори
gogo преди 11 години
4 ст. билетчето. Ами 12 ст. литъра бензин, как ви се струва? И парното работи на 6, няма топломери, през зимата у дома се ходеше по къс ръкав, и целия вход се отопляваше. А два пъти годишно БЕЗПЛАТНА почивка на държавна почивна станция, кеф ти планина, кеф ти море, как ви се стува? А безплатно лечение и зъболечение? А безплатно образование? А безплатните детски летни лагери на море и планина? Май много бързо забравят някои господа тука...
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спокойно беше, но само привидно..пак си имаше престъпност, но не се коментираше,но имаше възможност за работа, а сега се надяваш някой забравил се работодател да благоволи да те вземе да му работиш, а за заплата -не питай!Доволен бъди, че на работа ходиш!Но истинското "нямане" беше около 89-90г. тогава беше сватбата ми...вярвате ли, че в цяла България не можахме да намерим бели обувки мой номер/37/38/...и на сватбата бях с две различни обувки ...бели,добре, че токчетата им бяха с една височина!!
43
4
 
1
 
! Отговори
Съсела преди 11 години
Единственото хубаво нещо, за което се радвам, е че прехода унищожи всички истински комунисти. Унищожи ги психически и материално. Защото цялата държава беше разграбена, на тях им се изсмяха в лицето и сега едвам живеят с мизерни пенсийки. За съжаление има едни 5% които се облагодетелстваха, но останалите 95% от комунистите мизерстват. И това им е наказание от съдбата. А за другите 5% онзи отгоре ще се погрижи, явно е че нашата държава за никой няма да се погрижи...
42
4
 
1
 
! Отговори
да гният соц гнидите преди 11 години
Да живееш като неук *** затворник в пределите на България е по-лошо от това да си роб в африка.. защото остави материалното, но преди 89 живееш непрекъснато в страх, че утре ще те приберат и пребият или убият заради измислен донос. Работиш някаква *** работа, защото истинските работи се раздават на партийчовци. И шефа ти, разбира се, е партийно назначен ***, който хал хабер си няма от самата работа. За капак си не само затворник на държавата, ами в градът или селото където си роден.
41
5
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 43 (Тишо)Ами аз пък ще кажа, че преди 1989 г. беше много по-зле.Имай предвид, че при разговора трябва да изхождаме винаги от презумпцията, че след като си направиха дворцовия преврат през 1989 г. комунистите и свалиха бай Тошо, сега пак те ни управляват, но по много по-жесток начин от тогава.Е, и пак сме по-добре. Съжалявам, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че тогава е било по-добре.Е, да. Имаше и хубави неща. Имаше и хубаво българско кино което сега го няма.
40
1
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 47 (Емигрант)А виж, това за Кума Лиса се сещам че имаше май, но не помня по кое време беше ... не беше ли към края на социализма?Да не говорим, че нито "Крава" нито "Кума Лиса" имаше - намирахме случайно ако ги пуснат.Ама най-често не пускаха и нагъвахме марципани. А то пък бяха едни шоколади, ум да ти зайде! А това последното дето го казваш "Бояна" - честно казано, нищо не ми говори.А ние лично се топлихме на нафтова печка - бяхме в къща без парно.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора, добре си говорите за цените по онова време, ама не забравяйте, че всичко тогава е било на вересия, която все още изплащаме.....
38
1
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 11 години
Не е имало само шоколад Крава, а и София, Кума Лиса, Бояна, и даже френски и унгарски си спомням. Така че избор си имаше. Освен това имаше парно, а сега няма, закрито е в града. Хората почнаха да се обгазяват с въглища и дърва. Не разбрахте какво загубихте като скачахте против социализма. На ви сега!
37
0
 
0
 
! Отговори
шпеди преди 11 години
До аман от комунистие за сметка на това сега пенсиите са им по толкова
36
0
 
3
 
! Отговори
До Тишо преди 11 години
Тише и аз съм инженер и си направих дом, ама работейки зад граница!!! В БГ сега и *** не бих си хвърлил за български работодател. А на емигрантските *** бих казал, че сегашната демокрация не е наложена от бившите комунисти, а е натрисана от международното масонство чрез скрити предатели в бившата БКП. Схемата на ограбване е същата като в Аржентина, Венецуела преди Чавес, цяла Африка и т.н.
35
3
 
7
 
! Отговори
Тишо преди 11 години
Не съм мисли, че някога ще го кажа, но преди 1989 година беше много по-добре. Вярно, имаше дефицит на доста стоки, но основното го имаше и беше качествено - храна, образование, здравеопазване. Голяма ползва, че сега продават Мерцедеси за 200 хиляди,телевизори по 5 хиляди или "гурме" храни по магазините. Карам Опел за 2 бона, имам телевизор Сони от 1992 година и ям сирене с палмово масло. Преди 1989 година с инженерната заплата си построих две жилища, сега не мога да си платя сметки с тия пари!
34
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 37Да, ама не! Аз собствен дом нямах. Живеехме с родителите ми в една стая на свободен наем.А как бе, дънки имаше. Само че български. Марка "Рила". За тях имаше стихотворение: "Всяка българска кобила носи дънки марка "Рила"!Както и да е. Пак ще повторя: За "демокрацията" в България си прав, само че трябва да я пишем в кавички. Защото тази родна "демокрация" ни беше насадена от бившите комунисти, които сега са "бизнесмени" и "капиталисти". Тия молове откъде мислиш че са?
33
0
 
3
 
! Отговори
Даа преди 11 години
Ходехме на панаира в Пловдив да пием Кока кола и да си вземем значка,дъвка,а ако се докопаме до химикал,торбичка или западна запалка-тове бе събитие!Седяхме на магистралата ,за да гледаме турците с колите си/по точно гледахме колите им/.А с какъв патос ходехме на манифистации-не спяхме от мерак!Но най-хубаво бе онвогодишната програма-тогава канеха някой западен изпълнител/често никому неизвестен,ама западен/,и към 2 часа пускаха някой екшън.И слушахме оп ФЕВ-а Кидика-ей,идилия...
32
2
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 33За да ти стане по-ясно какво точно имам предвид (явно не ти става ясно), ще уточня:Във социалистическа България един магазин смятахме че е зареден когато можеш да си купиш три вида сирене - краве, овче или смес. Докато във всеки магазин от капиталистическата Западна Европа хората влизайки в магазина избират между Ементал, Едам, Гауда, Моцарела, Пармиджано, Чедър, Фета, само Швейцария произвежда над 450 вида сирене. Същото важи и за шоколадите. У нас имаше само "Крава" и то рядко.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко необходимо никой и никъде не дава. При соца имаше важните неща - собствен дом, постоянна работа, добра сигурност, здравеопазване и култура. Нямаше (за всички) дънки, касетофони и бонбонки "тик-так". Не демокрацията по принцип, а демокрацията тук не донесе така очакваните благини, ама кво да се прави!
30
1
 
2
 
! Отговори
дааа преди 11 години
Да, каква идилия беше-роди се момчето, идядото правеше вноска от 1500 лв за Лада,та като излезе юнака от казарамта да му е дошъл реда за руското возило.Бяхме оградени с телени мрежи, а ако искаше да идеш до родното си погранично место ти трябваше открит лист!За цветен телевизор В.Търново се искаха супер здрави връзки,както иза печка Раховец,бойлер и всичко останало.Банани купувахме,кат оставахме в 4 ч. сутринта и даваха по 2 кила на човек,зелени,които ги чакахме 1 месец да узреят-ех,идилия...
29
1
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"До 1989 обаче си имаше всичко необходимо..."Зависи какво разбираш под това "всичко необходимо".Пак повтарям, достатъчно беше да влезеш в Кореком за да ти стане лошо (от многотията и имането в такъв магазин, който беше недостъпен за нас).Долари имаха само тия щастливци, които бяха работили в чужбина.Имам един чичо който работеше в Либия. На тях им викаха "белите роби", защото техни колеги от западни държави там получаваха много повече, пак в долари.
28
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Зависи къде си живял по това време. В София винаги имаше всичко. В провинцията обаче недостиг се усещаше още в 1987 г.