Бул. „Мария Луиза“ в началото на 20-ти век
Бул. „Мария Луиза“ в началото на 20-ти век
Колко спокойна и идилична е била обстановката в София преди автомобилите да превземат центъра на града! Ще доживеем ли деня, когато в идеалният център на града ще има само ограничен достъп на автомобили и отново ще е приятно чувек да се разходи пеша в града? Снимка: Г. Калицова (личен архив) | 08 мар 2013 08:45
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
28
10118
28
2
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и без безброй висящи жици
22
0
 
10
 
! Отговори
asd преди 11 години
ммм да трамваят на снимката си е същият още си го ползваме със здраве.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Стария шоп, Отиди в центъра на Франкфурт, Мюнхен и т.н. и ще видиш, че има изненадващо малко коли и много зелени паркове, велосипедисти и разхождащи се хора. Ако се ограничи движението на коли в идеалния център на София и тя може да стане град приятен за живеене!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова ли сляпи коментатори има. Това не е журналистическа рубрика, а пратено от читатели!
19
5
 
5
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Не са виновни автомобилите за днешното състояние на София, а тези, които ги карат. Те, повечето, са с комунистически манталитет - обирджии, на принципа "аз да съм добре, другите - кучета ги яли, след мен - потоп". Вижте, каква е била София - вижте сградите, улиците и колите как са били поддържани. Направо мъка да му стане на човек, че се е родил при комунизма.
18
7
 
10
 
! Отговори
Стария шоп преди 11 години
А по време на турското робство нямаше абсолютно никакви автомобили. Какъв кеф беше тогава да се живее в София. Няма автомобили, няма прихождащи от другите краища на страната. Шопите си хортувахме спокойно с турците и евреите. От време на време докарваха някой и друг български революционер за обесване. Малките шопчета от Подуене замерваха обесения с камъни и му викаха "Джингиби"...Ех, каква идилия, ама комунистите развалиха всичко...
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма и килимчета по тротоара пред джамията.
16
2
 
5
 
! Отговори
Александър преди 11 години
А, 30-те години са началото на 20-ти век. Освен ако някой не иска да издребнява и да каже първата третина.
15
0
 
16
 
! Отговори
еееее преди 11 години
Пак се делите на софиянци и ***. Не забравяйте, че сте българи. Когато изместят администрацията от София тогава София ще намалее и ще си стане мечтания град за кореняците софиянци. един пустеещ западащ град.
14
3
 
8
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Да, Луиза си е, и на снимката си пише, ама то трябва да се научим да четем преди да пишем, не ли?
13
1
 
11
 
! Отговори
Мдааа преди 11 години
До: 4Ама ти какъв беше, че да те пита някой къде да паркира или къде да си гледа децата?! Като си купиш земята пред блока (фактът, че живееш в блок предполага съобразяване с останалите) и си плащаш на детегледачка няма да имаш проблеми. Много са ми любими спорове между хора в страна, в която преди 130 години големите градове (включително и София) са били с около 10,000 души население и кал вместо улици, да спорят на тема кой е гражданин и кой селянин и кой на кого в територията е навлязъл.
12
7
 
6
 
! Отговори
konsa преди 11 години
Бойко е виновен че БГ журналистиката е неграмотна.
11
2
 
26
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Колкото до снимката - хубава и интересна е, но не е от началото на 20-ти век, а поне средата на 30-те му години! Колите са достатъчно доказателство за времето!
10
0
 
9
 
! Отговори
10 преди 11 години
До ...А също и чОвек ...
9
1
 
20
 
! Отговори
... преди 11 години
Пише се "Луиза", уважаеми чужденци, списващи днес.бг.
8
10
 
7
 
! Отговори
Софиянецъ преди 11 години
Тука явно само слеяни стоят. Взехте ни чистия въздух с автомобилите си, заминавайте си по родните места да ги развивате а не да стачкувате само.
7
0
 
12
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Какво начало на 20-ти век! Тоова е поне 30-те години.
6
3
 
15
 
! Отговори
.0. преди 11 години
Да *** с техния слугинаж са ни докарали доста бели , аз съм гледал доста стари снимки , не само улиците , не само архитектурата , а и самото мислене на хората е било различно ,тия за 45 години са съсипали мисленето на тоя народ , а сега останките им го грабят. Има един сайт , напишете Изгубената България, в някоя от търсачките (Google , Yahoo и т.н.) , там има много стари снимки от почти всеки български град.
5
1
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
Не е мръднало , само че сега се карат пластмасови трошки , втора ръка от Германия , има повече *** и *** и повече дупки.
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия зелени чоечета ми писнаха - ограничаване на автомобилите в центъра на града ...! Ами като сте толкова отворени тогава що не маате пеш до морето и обратно а с коли ходите?! Писна ми от "***" да ми заемат паркинга пред блока, синята зона в центъра, детските гтрадини па и наклон да дават за без автомобили в центъра ...