АЕЦ Белене - 40 стотинки печалба на КВтч?!
АЕЦ Белене - 40 стотинки печалба на КВтч?!
Така ни лъжат в България за всичко! Гласувай с НЕ на референдума! Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 13 яну 2013 10:25
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
83
14153
32
23
Напиши коментар Коментари
63
2
 
1
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
Не на АЕЦ!
62
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До ЕмилОставили са 30 дни за ремонт и профилактика. Затова "работната" година е 335 дни.
61
3
 
2
 
! Отговори
Емил преди 11 години
мдаааааа от кога годината има 335 дни?!?!? Мноооого грамотно!!!
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20, не 200 млрд евро! значи 4 стотинки!! откъде ги измъдри 200?
59
2
 
1
 
! Отговори
Система Си преди 11 години
Куца ти мерната единица господин НЕ! Срещу установените ватове, киловати и мегавати, които и след 60г. пак ще са същите, стои някакво си евро, което нито сега е фиксирано към нещо, нито някога ще бъде. Децата от 4 клас може и да не знаят, но има шанс да се научат, но тези които още мерят с педя и снимка на педя в най-различен мащаб по-добре да не се обаждат. АЕЦ произвежда енергия, която след определени събития е единствената възможна. Жизненоважно е за България да има АЕЦи "ДА за изграждане!"
58
0
 
2
 
! Отговори
Azz1 преди 11 години
до слепите, глухите и ампутираните от мисли, които задават уж риторичния въпрос: "Защо Франция имала над 100 АЕЦ и защо не си ги спирала?"///Отговор: Първо - действащите централи във Франция са точно 58! Второ - годишната печалба от експорт на тези 58 реактора е точно 3 млрд. Евро, което прави средно около 52 милиона на реактор, което значи, че за да спечелиш днес в ЕС 200 млрд. Евро от 1 реактор (Белене например) ще са ти необходими нито повече, нито по-малко от 3846 г.!?!?! ВИЕ ЕБАВАТЕ ЛИ СЕ?
57
0
 
1
 
! Отговори
Реалността! преди 11 години
Стига писахте глупости, бе! Белене няма да можем да я изплатим никога. Ако цената и е 20 милиарда лева, грубо ще трябват 133 години да се изплати :) Как се стига до тази сметка ли? За миналата година АЕЦ Козлодуй има печалба 150 милиона лева. Имайки предвид, че Белене ще е с по-малка мощност от тази на АЕЦ Козлодуй, това че в тези 20 милиона не е включена крайната цена след оскъпяването и милион други разходи, излиза че Белене ще е един от най-неизгодните за България проекти !
56
0
 
0
 
! Отговори
веско преди 11 години
ще пада много пуцане по ***!
55
3
 
4
 
! Отговори
Енергетик преди 11 години
До 10г. производството на електроенергия от възобновяеми източници ще е по-евтино и безопасно отколкото атомните централи.Достатъчно е да се обърна назад преди 10-15г. и да направя сравнението какви са били технологиите тогава и колко са се развили сега,ми дава право да мисля,че ядрената енергия няма да е приоритет,защото е опасна,вредна за поколенията и бомба със закъснител с ядрените отпадъци.Слънцето ще продължава да грее,вятъра да духа,водата да тече и вълните да се блъскат.Това е бъдещето
54
5
 
3
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ГРОБ ОСТАВКА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ДА
53
6
 
4
 
! Отговори
вас преди 11 години
Оставка за ГЕРБ и ДА на АЕЦ Белене
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ИСКАМ ДА ВНАСЯМЕ ТУРСКИ ИЛИ РУМЪНСКИ ТОК ИСКАМ ДА СТРОИМ И ДА ВЪРВИМ НАПРЕД ДОКОГА ДА РУШИМ.ИСКАМ РАБОТНИ МЕСТА ДА ИЗНАСЯМЕ И ДА ПЕЧЕЛИМ.БЕЛЕНЕ ЩЕ СИ ПЛАЩА ЗАЕМА С ПАРИ ОТ ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА ТОК НИТО БЮДЖЕТА ЩЕ СЕ БУТА НИТО ХОРАТА ЩЕ СЕ ТОВАРЯТ.
51
0
 
0
 
! Отговори
ред преди 11 години
Белене я виждам частна с държавен дял след референдума и преди изборите.
50
1
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЯ Я ИМА РАНО ИЛИ КЪСНО КОЗЛОДУЙ И ТЕЦОВЕТЕ СА ПЪТНИЦИ -ВЪПРОС НА ВРЕМЕ.
49
1
 
2
 
! Отговори
белене преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА НА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ
48
1
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Остави ги тия нещастници и не се занимавай с тях. Казваш "на някои" мощности им изтичал срокът. Не на някои, а след петнадесетина години на над 50%. Нека да се продължи срокът на козлодуйските реактори. И какво? На ТЕЦ-овете не може. За ВЕЦ-ове нямаме достатъчно води. И в чужбина имало тенденция да спада потреблението на енергия. Боже опази. Те затова се чудят какви газопроводи и централи да строят.
47
0
 
0
 
! Отговори
до Topfly преди 11 години
Вижда се, че си запознат с цените. Хайде, обясни кое колко ще струва при фотоволтаичната енергия. Това толкова и онова толкова. Но не прави сметката като свободно съчинение. Такова, каквото е в горната статийка.
46
1
 
2
 
! Отговори
Геле преди 11 години
До Анонимен 57Казваш два пъти повече от потреблението. Добре да приемем ,че е вярно - но от кое потребление? Лятното или пиковото зимно при -20 градуса и дълга нощ? Да не споменавам , че фотоволтаиците зимата може спокойно да се отпишат като мощност. Потреблението в момента може и да намалява , но тенденцията на навлизащите електромобили как ще я посрещнем? На някой ТЕЦ им изтича живота - тях как ще ги заменим? Или реновиране като Марица Изток и после ток на 150 лв/Mw. Затова АЕЦ е нужен!
45
1
 
1
 
! Отговори
Topfly преди 11 години
56, цената на фотоволтаичната енергия изобщо не е тази, която в момента потребителите плащат за не- в България! Ние плащаме най-скъпата фотоволтаична енергия в цял свят! Само за последните 5 години цената на слънчевите панели падна с 80% и ще продължава да пада! Това че в България разни хиреци печелят на гърба на потребителите не означава, че това е проблем на фотоволтаиците. Цената на тока от АЕЦ за разлика от ВЕИ всяка година расте, заради новите изисквания за сигурност!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сметка за КРЪГЪЛ ***:1)АЕЦ не може да работи на 100% мощност, тоест ще произвежда максимум 1800 MW.2)АЕЦ не може да работи 365 дни, има годишно поне 2 месеца престой за ремонти и профилктика.3) Печалба = Цена на стока (ел. енергия) - Разходи Е каква е тази централа дето няма да има никави разходи за строителство, консумативи, заплати, осигуровки, поддръжка... ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПОАТАЦИЯ?Ако печалбата е 40 ст на кВтч, то цената на дребно ще е поне няколко лева, т.е в пъти по-скъпо от сега.