Защо България пада под турско робство?
Защо България пада под турско робство?
Интересно четиво от учебник по "Отечествознание" за четвърто отделение (1931-ва година) от Иван Ст. Попов. Добре би било да го прочетат всички политици, протестиращи или просто обичaщите България хора. Снимка: Патриот | 22 фев 2013 14:03
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
140
57476
125
3
Напиши коментар Коментари
123
5
 
13
 
! Отговори
Професора преди 4 години
Падаме заради манталитета на болярите, най-смрадливата и крадлива част от българите.
122
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падането на България под османско иго е вследствие на кръстоносните походи,географското разположение на страната ни е такова,че нямало как да избегнем последствията от завоевателните походи на двете враждуващи религии.
121
1
 
10
 
! Отговори
Истината боли. преди 5 години
Ситуацията у нас сега ,много ми прилича на описанието по горе. Не е необходимо празнословие и омраза . Няма следствие без причина. Необходимо е мъдрост и дълбок размисъл както на управляващите така и от знаещите и можещи българи.
120
1
 
7
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
Не сме могли сами да победим турците.При обсадата на В.Търново-1393 година ок.100 000 турци обсадили града по някои данни.Цар Ив.Шишман имал ок.5 000 бойци.Царя ни е търсил помощ от власи и маджари.
119
2
 
3
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
Турците в Анадола имали големи човешки маси-тюрки,тюркмени,татари,огузи,селджукски турци от ирански произход,потурчени арменци и потурчени гърци-1340-1371 година-еничари.Ок.40-100 000 бойци турци и ок.200 000 шатри население.По историч.данни и по Пламен Павлов-историк.България от Видин до Варна и Калиакра и до Охрид и Свиленград и Смолян и Перперакий-Перперикон е имала около-15 хилядна армия.По Д.Ангелов-историк.Плюс чумата 1347-1396 години в България и ето,че ние българите сами не сми могли да
118
2
 
2
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
Разделена България от завист за власт нее имало-1371-1395 години.Със знанието и по волята на цар Иван Александър във Видин е имало видинско царство и в Добруджа добруджанско деспотство-Ив.Срацимир и деспот Балик били син и братовчед на Ив.Александър.Ив.Срацимир е дал отряд войска за боя при Черномен-отряда на болярина на Кнежа-Николай Парчия.
117
0
 
3
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
демографския фактор е бил от значение 12-15 хиляди българи-редовна армия срешу 30 хиляди турци-еничари и опълчение-мюсулмани.
116
0
 
3
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
Около 1340 год и през 1396 година е имало чумна епидемия в България и цяла Европа и са умряли от чума много българи и ето,защо цар Иван Александър и синовете му Иван Шишман и Иван Срацимир не са могли да изведат на бойното поле при Черномен-1371 или Ямбол-1372 години българска войско от порядъка на 30 хиляди души-колкото са били турците на султан Мурад-ок.30 00-40 хилядни армии-по специалистите по военна история-При Черномен-Вълкашин и Углеш довели ок.12 хиляди българи от Македония.
115
3
 
6
 
! Отговори
милко димитров преди 6 години
До прав е прав ееее Здравей, ти дето знаеш и вашата и нашата история. Роби на султана са всички в османската империя. Така повелява Османският закон и никой не го оспорва до ден днешен. Щом като знаеш и вашата и нашата история, няма как да не знаеш,че най изостаналата част на света към 1800 година е територията на Османската империя. Няма как да не знаеш, че железницата Русе- Варна е построена от германци.Няма как да не знаеш, че Османският период е 5 века изостаналост и нищо по вече.
114
1
 
21
 
! Отговори
Една българка преди 9 години
Няма какво да се спори... Робство си е имало, макар и в една по "нежна" форма от това на ***. Иначе "Проблема" е в самите българи, които не се държат един за друг и не са сплотени както са ***, араби, евреи и т.н. Аз живея в чужбина и най големите неприятности съм имала от българи. Особено в началото , когато все още много силно ме теглеше към България, и помагах на всеки който ми заговореше на родния език. И за благодарност нашенците започваха да плетат интриги, да лъжат и мошеничестват.
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е мъчно, но вече го зная-всеки народ ,както и всеки човек, си заслужава съдбата. Оскотяването е наш собствен избор и никой не трябва да ни жали.
112
4
 
2
 
! Отговори
Генади САВОВ преди 10 години
България е паднала под турско робство,защото две чумни пандемии довели до смърт много млади българи,които са били годни да пазат родината ни от турците.Тази чума минала през страната ни при царете Иван Александър и Иван Шишман.Поради това сме имали ок.10-15 хилядна армия срещу 20-30-40 хилядна турска войска.Не случайно цар Иван Шишман и брат му Иван Срацимир не са дали генерално сражение на османците с обединена войска до София да речем ок.1385г.Тези наши владетели чакали помощ от Унгария.
111
4
 
2
 
! Отговори
. преди 10 години
До прав е прав ееее. Абе аз само не разбрах,ти като си толко горд ,какво мама му стара правиш в България ?? И относно ,,насажданата" злоба към вас, ами я се виж как се държиш кой НЯМА да ти се издразни, такива хора като теб само провокират гнева у хората! Какво очакваш за некомпетентното ти мнение, почести за пълните глупости ли ? :D
110
4
 
11
 
! Отговори
Горда Българка преди 10 години
Турчуляците тука малко по- полека, знаел нашият българска история, където те видя направо ще те отнеса... Такива хора не само ме отвращават със абсолютно едностранната си позиция, а и направо ме вкарват в някакво истерично-агресивно състояние. Защо се бутате където не ви е работата ? Кой си ти да обясняваш дали било робство или не, правилните хора са му дали спецификация, ми не се бъркай. Кръвният данък говори ли ти нещо, той никак не е робски нали ???
109
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не са ни турците виновни. Материала още преди повече от 600 години си е бил лош. Това е ген и нито една политическа партия не може да го промени. Все едно *** да се интегрират!
108
1
 
5
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Анонимен Странно, но подир Берлинският Договор постановил СРИВАНЕ НА БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ОСТАТЪЧНИ КРЕПОСТИ ПО БЪЛГАРСКО, единствено БАБА ВИДА оцелява.
107
2
 
6
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Turcin - Би могло да се каже, че ГЕНЕТИЧЕСКИ СМЕ ПРЕКАЛЕНО ТОЛЕРАНТНИ. Как така се бяхте уредили - УВАЖАЕМИЙ - по комунистическо, да влизате с предимсво във ВУЗ!?! Това не бе ли скрита кастова сегрегативна манипулация!?!
106
3
 
3
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Анонимен - ПАРТИИ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО: Цар, Църква, Боляри, Хайдук-Хаймани, Боагомили, Исихасти, Тантристи, Мюсюльмани . . . Какво още!?! Е, не са били на посткомунистическая хранилрка на държавата, но ги е имало.
105
3
 
0
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До Анонимен - Добро напомняне: ЕДИН ЦАР - ЕДИН НАРОД!?! Искаме си монархията - ба!?!
104
6
 
0
 
! Отговори
?????? преди 11 години
До 109 дори и да е вярно, дали някъде през 1396-та, когато България пада, някъдев света има железница, болница и всичките други "блага", построени през турско робство, но вероятно с български пари, все едно да кажеш, че бойко лично или с негови пари е построил "Великите Магистрали". за 500г.робство все нещо е трябвало да се построи тука, особено стратегически жп-линий.верното е,че сме слаби,но е понеже народа е много ***. но ити си *** тогава, щом пишеш тук и то на български...