Алтернатива на топлофикация :)
Алтернатива на топлофикация :)
Някои хора така се отопляват. Снимка: Niki | 08 яну 2015 13:59
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
35
8625
26
4
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако трябва да гледаме реално на нещата, в ливадите наистина живеят хора, които са родени и израстли в София. Просто търсят спокойствието и чистия въздух, защото кварталът е с над 100м по-висока надморска височина от центъра на града. Провинциалистите няма как да се установят в подобен квартал, защото цените са тройни на тези в Люлин, Дружба и подобните гета, където на квадратен км живеят 100 пъти повече хора, отколкото в ливадите. Ако човек си намери читав блок там, просто е чудно.
27
2
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Драги ми смехурко, родителите ми имат 2 жилища в София, построени около 1930та година. Едното на бул. Васил Левски, другото- на Граф Игнатиев. Имаме вила в Симеоново от 40 години. И аз живея в момента в Манастирски Ливади от около 7 години. Нов блок, монолитен, с канализация, има си улици, има си всичко. Приятни, усмихнати съседи, чист въздух, прекрасна гледка към Витоша. Има и части на квартала, които са отврат, факт е. Човекът казва с какво се отоплява, вие се заяждате с него. Смешна картинка.
26
3
 
1
 
! Отговори
Баш майстора преди 9 години
1. Относно балкона - според строителните инженери такъв балкон трябва да издържи поне 300кг на квадратен метър. 2. Безспорно най икономично излиза на дърва и въглища но хамалогията е голяма, следва на ток и накрая ТЕЦ защото ни лъжат в сметките! 3. Относно инверторните климатици, че са икономични са супер глупости - като сложиш цената на филтрите профилактиката, пък като се обледени, я се саморазмрази, я не, купона е пълен важното е да си гъзар с климатик. И жената добре топли ако е пухкава;)
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гаражът под този балкон едва ли е отопляем.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да говорите, отоплението на дърва се води ВЕИ, защото дървата са възобновяем ресурс. От друга страна климатик не може никога да даде същатата топлина каквато дава огънят. При правилно изградено отопление с водна риза, месечната сметка за отопление на дърва, би излязла 50-60лв като се поддържат над 22 градуса за обикновен 4-стаен апартамент. Ако сложиш хубава изолация и дограма и под вас се отоплява, си става сауна. Така че всеки си гледа изгодата.
23
1
 
7
 
! Отговори
Ясенчо преди 9 години
Климатик от 2 хиляди лева е много по-икономичен от дървата.И няма хамалогия цепене носене слагане на дърва на всеки 2-3 часа.
22
5
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 9 години
До до 20Ами то и аз имам познати, които са на газ, но сметките който плащат са доста по-различни от тези 80 лв. За мен оптималната температура е 24 - 25 градуса, като цената ми е 200 лв. към това и топла вода колкото ми потрябва.Аз много добре съм се замислил кое е евтино и кое не. Безспорно най-евтино излиза на дърва, каквото и да си приказваме. Съизмеримо с дървата е пелетите, но там има една друга греда.до ОЦСложи и топлата вода към сметката, напиши си градусите и тогава да коментираме
21
1
 
12
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
Това е много опасно, между другото - този балкон е претоварен с толкова дърва, със сигурност не е разчетен за такъв товар. На този трябва веднага да му съставят акт и да му разпоредят да разкара дървата. Поне добре, че е на първи етаж, макар че ако отдолу има хора или автомобил в този момент....
20
0
 
3
 
! Отговори
ОЦ преди 9 години
До Angelhell 106 левчета сметка за декември за 120 квадрата апартамент - без да цепя и да паля :P
19
5
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Аз имам 2 хиперинверторни климатика хем за топлене, хем за охлаждане, които работят нон-стоп и сметката ми за ток месечно е 120-140лв. (София, Манастирски ливади), като се има предвид, че имам и бойлер, който не се изключва никога. Температурата у нас е постоянно 23 градуса. В хола имам камина, по-скоро за красота, защото дървата излизат скъпо. Същевременно имам съседи на газово локално отопление, които стоят на 25 градуса и плащат по 80лв. месечно. Така че се позамисли кое е евтино и кое- не.
18
4
 
4
 
! Отговори
Angelhell преди 9 години
До pepeНаистина ли тези дърва струват повече от сметката за ТЕЦ?Отново си помислете преди да пишете глупости!Отоплението на къща 120 квадрата, на дърва ми струва 200 лева на месец!Обаче нека да се има предвид, че ходим по къс ръкав, като нормално температурата и в най-студените дни не пада под 24 - 25 градуса.Та отново си помислете дали тези градуси ще постигнете за толкова парички към ТЕЦ.И още нещо... надявам се, че сте наясно, че парното е страничен продукт на ТЕЦ... карай да е топло.
17
1
 
8
 
! Отговори
с преди 9 години
Синди, $мешник такъв, я кажи ти как се топлиш в студените нощи в апартамента в Люлин? Само не казвай, че сърфирането в нета и гледането на снимки от другия край на света те топли вместо дърва и парно... Признай!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе то дървата са само камуфлаж, да не бие на очи, че краде тока за климатика... Пък кабелът може да функционира и като простир на лято, за още по-дизайненски вид на балкона.
15
1
 
7
 
! Отговори
От на майка ти п$$та преди 9 години
До от сидни ав$$тралиясинди , синди залупеняк си беше и залупеняк ще си останеш , ако ще и на луната да отидеш.
14
7
 
8
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Казва се бедност и липса на алтернатива. Най-интересни са ми тези с топлофикация защо реват. Парното е и си остава най-евтинато и екологично отопление. Който си мисли, че е отживелица, в цяла Северна Европа централното отопление е във възход. Който си мисли, че е скъпо 1-во Безплатен обяд имаше само през Комунизма и 2-ро тези дърва на снимката струват повече от зимната сметка от ТЕЦ, хамалогията не я броя.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кораб майка до сидни, кораб майка до сидни. Паркирай летящата чиния в хола и идвай да си изпиеш хапчетата.
12
8
 
6
 
! Отговори
фсб преди 9 години
ми къв е проблема и ние имаме камина в хола, спрели сме там парното и палим камината... по-добре да мъкна дърва чат пат от вилата, отколкото да плащам луди сметки на топлофикация
11
3
 
21
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
До t66Хич не е интересно. Аз цял живот в блок живея. Имахме центр.отопление от Тец,+вода-гореща. За такива неща хората са се борили-нарича се цивилизация. Защото да задими напр.една София,или Варна или кой да е голям град- не е нормално, а е и вредно. Затова аз като дете виждах дърва само на село. Дърва- за селата. После дойде т.н.демокрация и нещата ги знаете.Хората за едно мечтаеха друго стана.Прочети още на: dnes.bg/slideshow.php?mreporter&id=7065&pid=93531
10
16
 
5
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
абе като гледам народа масово не разбира разлика между картите в Атласа още от училище. Едната карта е географска а другата политическа. Двете карти нямат нищо общо.Снимката географски може да е от Европа но пейзажа бие на Бангалур Индия.Абе племе балканско няма да го бъде, в природата в всяко стадо има болни животни но няма стадо от болни жовотни. В природата празно няма
9
4
 
17
 
! Отговори
t66 преди 9 години
До АнонименМного интересно схващан е- ако е в къща, има си камина и ползва същите дърва - тогава е добре.Ако е с камина , но в блок - значи е бедняк.............