Студен януари се задава, с температури до минус 20 градуса!

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата
30 дек 2018 21:00, Елка Василева
45
Студен януари се задава, с температури до минус 20 градуса!
Снимка: архив, БТА

Най-ниските температури през януари 2019 г. у нас ще бъдат между минус 18 и минус 13 градуса, в котловините - до минус 20 градуса, по Черноморието - около минус 10 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса.

Това сочи прогнозата за времето на Сектора "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През първите дни от януари се очаква нахлуване на студена арктична въздушна маса у нас и през първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, въпреки че в края на периода относително ще се повишат. Към 3-4 януари и в края на десетдневието ще има повишена вероятност за валежи от сняг.

През второто и третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи ще има през периода 13-15 януари, около 20 януари, 25 януари и в края на месеца.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
бг преди 5 години
аз съм в москва при тези градуси за които пишат тук децата си играят футбол а бебетата си спят на вънка в количките си
27
1
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Вдигам куфара и забегвам в Австралия.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо, чудесно! Тъкмо няма да има мухи и комари! Пък и на групите вируси ще им е трудно да оцелеят.
25
2
 
7
 
! Отговори
М. Празников преди 5 години
Прогнозата е грешна за пореден път. Преди две седмици даваха да ни затрупа сняг за Нова година. Нищо подобно. В Северна България днес беше +10. Сега ще има кратко застудяване до Ивановден. На 3-ти, 4-ти януари ще паднат 1-2 см. сняг, които веднага след като се разкъса облачността ще се изпарят. След Ивановден температурите скачат нагоре (до + 10, +25 на някои места) и зимата се ориентира към приключване. Месецът ще е с положителна аномалия. Февруари ще е топъл и дъжовен. Това е от мен.
24
3
 
5
 
! Отговори
все ми е едно преди 5 години
Ние българите държим на студ.Като е по-студено, хората му казват "здраво време" защото няма вируси.Аз като сложа още една жилетка и даже не включвам печката.Да му мислят руснаците дето са свикнали на газ.
23
7
 
16
 
! Отговори
от провинцията преди 5 години
Браво ! Супер новина ! В софия требва да стане минус 38 градуса и да падне около 45 сантиметра снег и да го стегне, и да стане непроходимо, и да блокира сичко , и направо апокалипсис
22
6
 
5
 
! Отговори
почиващ работник преди 5 години
както вика бат ицо от цеха - чакай да си го преместа в другия крачол
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи, само някой да ми е заговорил за глобално затопляне.
20
5
 
34
 
! Отговори
Salim преди 5 години
Ожених се за татарка, от Новокузнецк, Южен Сибир. Ходих за първи път дотам. От октомври има трайно сняг, и е под нулата, ще стои снега до април. От края на ноември е от около -25 до -10 макс. Хората си живеят. Като е под -25 излизат забързо, иначе на -10 изкарват децата да играят навън. Калени са.
19
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година януари е най-студения месец у нас, с най-ниски температури, Голям Сечко го е наричал народа. Най-студено е през втората десетдневка от месеца, когато температурите падат наистина много.Само че, това е статистика, а не метеорология.
18
20
 
13
 
! Отговори
Гру преди 5 години
Прав е слайъра-тоя народ това заслужава!Яко глад,мизерия и жесток студ! Докато освободи планетата Земя от себе си!
17
2
 
20
 
! Отговори
Мариела преди 5 години
И аз мога да направя същата прогноза без да съм синоптик.
16
2
 
4
 
! Отговори
Док преди 5 години
До Euroslayer29Прочети по-внимателно историята на трети-седми век за Великото преселение на народите в Европа.
15
12
 
16
 
! Отговори
хахаааааааа......... преди 5 години
Не се притеснявайте най-важното е България в НАТО И ЕС!!!!!!!!!!!!!!
14
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
зимата ще удари така както никога. северна европа ще бъде блокирана.под -20. това се говори от седмици.зимни аномалии се задават според учените.бъдете готови
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърцето на бившата ми е по-студено.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинМи то и преди 1990 селяните щяха да се изсипят в София ама беше забранено. Уж равенство, ама не съвсем.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега, лягайте да спите.Завийте се добре и си мислете само за хубави неща!
10
2
 
10
 
! Отговори
Видяхте ли сега? преди 5 години
Ако НИМХ не се бунтуваше, а си гледаше спокойно работата, щеше да ви предскаже по-меко време и температурите нямаше да са под нула градуса!Затова в БАН правят нов климатоложки институт, за да произвежда по-добър климат, според както ще му нареждат големците! И ако хубавите им прогнози не се сбъдват, за това ще бъдат виновни онези, които в съответния момент не са политически приятели на България. Ако има лошо време, значи се е намесила примерно СУРА или неща друг подобно.
9
8
 
43
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До До 3"...пришълец от селата, каквито са половината "софиянци". След 1990 г. съсипахте града. Събра се цялата колоритна селяния на България и всеки плещи глупости, мяка и кудкудяка..."Софиянецо, не "пришълците" съсипаха града, а мутроидното управление в последните 30 години, което удобно не споменаваш, поради сравнително високия стандарт в т.нар. столица!Като си траеш за основните проблеми в държавата, ще приемаш хора от цяла България в квартала си и пак ше си траеш, без много да мрънкаш!