Жълт код за обилни валежи от дъжд и сняг в 14 области

Започва застудяване в цялата страна
15 мар 2021 06:58, Александър Попов
24
Жълт код за обилни валежи от дъжд и сняг в 14 области
Снимка: БГНЕС

Жълт код за обилни валежи в е в сила за 14 области днес, за 9 области важи жълт код за силен вятър.

Предупреждението за обилни валежи важи за София-град и областите София, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Благоевград. В Плевен, Ловеч, Габрово и Благоевград очакваните количества валежи са между 20-25 mm, те ще бъдат придружени с гръмотевици. В Пловдив, Перник, Кюстендил и Пазарджик количествата на валежите от дъжд също ще бъдат между 20-25 mm.

В София-град и областите София, Видин, Монтана, Враца и Велико Търново ще има значителни валежи с количества около 20 mm.

За областите Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас в сила е обявен жълт код за силен вятър.

В областите Видин, Монтана и Враца вечерта ще се усили северозападният вятър, а с него ще нахлува студен въздух и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

За Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас се очакват същите пориви на вятъра, като там през деня ще духа силен южен вятър, който вечерта ще отслабне.

За София-град и област е обявен жълт код за снеговалеж. Там вечерта ще се усили северозападният вятър, с него ще нахлува студен въздух и дъждът ще премине в сняг.

Минималните температури днес ще бъдат между 3° и 8°.

В източната половина от страната, през по-голямата част от деня вятърът ще е южен. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в Северозападна България и високите полета на Западна - малко по-ниски.

През нощта срещу вторник студеният въздух ще обхване цялата страна, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Над Черноморието ще има значителна облачност, по-късно през деня с превалявания от дъжд. Максималните температури на въздуха ще са между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, след обяд и през нощта срещу вторник - интензивни. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 1°.

Във вторник ще преобладава облачно време с валежи. В Северна и Западна България все още са възможни по-съществени количества, в котловините и Предбалкана - от сняг, в останалите райони - от дъжд. В югоизточната част от страната преваляванията ще са на места и предимно слаби, от дъжд.

Застудяването ще продължи и преобладаващите дневни температури ще са между 2° и 7°, в югоизточните райони - до 10°-11°.

В сряда и четвъртък валежите ще са на по-малко места, по-съществени ще са през първия ден в Североизточна България; ще са предимно от дъжд, в Лудогорието и планините - от сняг. Главно над Южна България ще има и разкъсвания и намаления на облачността. В сряда ще остане и ветровито, в четвъртък вятърът постепенно ще отслабне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
мутри, от Герб-БСП преди 3 години
Ха сега източете пълните догоре язовири и пишете за водна криза в ПерникГледайте да не се издавите
14
1
 
1
 
! Отговори
Читател преди 3 години
"Голямата"наша синоптичка Станислава Цалова,задължително да премине курс на обучение,за да спре да чете от аутокюто атмосферните градуси,а да си служи с картата която винаги е зад нея. На път е да се пенсионира,но не може да запомни 25-30-думи,думи необходими на всеки синоптик,когато работи със и за зрителите.Удоволствие е,да гледам колегите й от НОВА-ТВ!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълта книжка за гербавите.Долу гробарите от герП!!!Цял народ мрази и презира другаря Кюлчо Чекмеджийски.Той затуй се и крие от народната любоФ.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БратовчеТ на Цецка
11
2
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Мечтайте си глупацииииии!Само ще видите дали натода не обича президента си.Нека дойдат изборите.До тогава лайте като вързани песове-безполезно.
10
3
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Слънце грee!
9
1
 
7
 
! Отговори
qwe преди 3 години
20 до 25 МИЛИМЕТРА! Тичайте в магазина за тоалетна хартия да се заредите за поредния апокалипсис!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В софията ше нафръга 60 сантима снег и ша стане страшну
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълтия код за сняг предупреждава да не се яде от жълтия сняг
6
2
 
11
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! ВАЖНО! преди 3 години
Обявявам кафяв код в тоалетната ДО МИНУТИ!Никой да не влиза в помещението поне 15 минути!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 градуса и вятър 1м в секунда - тих. Пълен ужас, днесбг това е края на света
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвсякъде ни дебнат опасности. Вятър и дъжд през март - УЖАС!
3
2
 
8
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
навън е за вътре
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам нито да вали нито да духа. Защо ги пишете тия глупости само да притеснявате хората и да има недоволство? Кой ви плати божков и радев ли?
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали има глобално затопляне-какъв е тоя сняг в преди началото на пролетта?