Екстремни жеги в 21 области днес

За тях е обявен оранжев код за горещини
29 юли 2021 06:45, Александър Попов
1
Екстремни жеги в 21 области днес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

НИМХ обяви оранжев код за екстремни горещини в 21 области на страната.

Оранжевият код е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил. В тези райони се очаква горещо време с температури между 39 и 41 градуса.

Жълт код важи Перник, София, София област, Смолян, Бургас, Варна и Добрич. В тези области очакваните температури ще са между 30 и 37 градуса.

Днес ще слънчево и горещо. След обяд на места, главно над планинските райони ще има купеста облачност. В западната част на Дунавската равнина за кратко ще се появи слаб до умерен запад-северозападен вятър.

Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 36° и 41°, по-ниски ще останат по морския бряг, където ще духа бриз, в София около 37°.

Над Черноморието ще бъде слънчево с максимални температури между 30° и 32°. Температурата на морската вода е 26°-27°.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Максимална температура на височина 1200 метра - около 31°, на 2000 метра - около 24°.

До края на юли и в началото на август времето ще бъде слънчево. Купеста облачност ще има в часовете около и след обяд, почти без валежи. Доста горещо време, с преобладаващи максимални температури между 34° и 39°, на отделни места и малко по-високи. По-ниски, до 30°-34°, ще остават по Черноморието, където ще духа бриз.

Временно северозападен вятър ще духа в Северна България към петък-събота. Тогава за кратко температурите слабо ще се понижават. Ще се създадат условия за развитие на купеста облачност след обяд над Северна България и планините. Възможни са изолирани краткотрайни валежи и гръмотевици. На юг ще остане горещо, с температури в низините около 40°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари