Automobilwoche: София - с едни гърди пред Измир за завода на VW

В преговорите със столицата ни участват немалко австрийски банки и инвеститори
26 юни 2019 11:00, Бойчо Попов
340
Automobilwoche: София - с едни гърди пред Измир за завода на VW
снимка: Ройтерс

Не Измир, а София води в списъка с фаворитите за новия завод на германския автомобилен концерн Volkswagen. Турция е на второ място, а предварително решение за изграждането на предприятието ще се вземе до началото на юли, пише специализираното издание Automobilwoche

Информацията му се различава значително от анализа на реномирания германски Handelsblatt, според който предварително решение вече има и то е в полза на Измир, преди всичко заради сериозни финансови стимули от страна на турската държава. Според  Automobilwoche вече има вътрешнофирмени разговори за продажбата на производствен имот до София, а мястото, което концернът разглежда в Турция, е край Измир. 

Още по темата
Баварското издание е категорично, че решението ще се вземе от централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично ангажиран и водещ процеса по подбор е директорът по производството и член на Борда на директорите Оливер Блуме, поясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше операцията.

В завода се очаква да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места, а инвестицията от 1,3 млрд. евро го прави най-мащабния проект на Volkswagen за последните години. 

Skoda би искала да задържи правото за вземане на решение, тъй като то е от голямо значение за дъщерната компания, за да получи тя капацитети в бъдещия завод. Наскоро от концерна заявиха, че капацитетите на марката в Чехия са натоварени на 120%, поради което Skoda спешно се нуждае от нови производствени линии. Смята се, че ако те бяха налични през мината година, чешкият бранд би могъл да продаде още 100 000 коли само през 2018 г.

Разбира се, остава въпросът за местоположението. Наскоро Турция нееднозначно подчерта пред германски журналисти, че очаква да спечели надпреварата с България. В преговорите със София обаче участват немалко австрийски банки и инвеститори, твърди още Automobilwoche.

Както е известно, германският Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5000 директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии. 


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако имаха повече акъл щяха да дадат безвъзмездно общинска земя около Каспичан и да ходотайстват там да се постро стадион и търговски центрове с молове.
277
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако имаха малко акъл, щяха да дадат безвъзмездно за период от 50 години общинска земя край Видин, а Германия и България да ходатайстват за отпускане на евро средства за изграждането на малко но модерно пристанище там
276
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми що не го построят завода във Франция, Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия, ами умуват България или Турция? Климатът за инвестиции във Франция, Белгия, Холандия, Швейцари, Австрия е много по добър от България и Туриця, а пюс това са съседни страни. Не мога да разбера защо имуват да инвестират в България или Турция?
275
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Мда, вече използването на евтина работна ръка в третия свят е инвестиция, не е аутсорсинг.
274
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 274
Мда, вече и построяването на нов завод е аутсорсинг. Гениално! Ама *** е велик, поне по форумите
273
7
 
7
 
! Отговори
Неразбиращ преди 11 месеца
Не разбирам, в Германия има стоцици хиляди българи и милиони турци! Защо не си наемат от там българи и турци, ами си правят труда да идват в България или Турция? Може би заради климата колите по лесно се сглобяват? Обяснете ми моля?
272
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това не са инвеститори, в България никой не инвестира, инвеститорите инвестират капитал и да придобият дялове от български фирми които да развиват производство. Това е използване на евтина работна ръка, нарича се аутсорсинг и се прави е бедните страни от Третия свят, и тези страни нарочно се държат бедни с ниски заплати за целта.
271
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото повече инвеститори толкова по-големи ще стават заплатите..
270
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми що бе, в Германия нямат ли си добри работници, та обмислят да идват в България или Турция? Или немските работници и инженери не стават, затова сега се чудят - дали Турция, дали България, и в Турция и България работят по добре от немците.
269
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ми се иска да дойдат немците да им работим евтино, Германия е велика, еее, Германия, ама българите са много прости, България не става, затова българите не заслужават да работят евтино на немците, жалко, много ми се иска да им работя евтино на великите немци.
268
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До byku

Сигурно ще дойдат. Сега старият цирк, че освен нас има и други кандидати, след това сваляне на цените и бай *** ще отвори "бузи" за 2,50 само и само да се бие в гърдите колко е велик. Тиквата ще разправя, че заради великите магистрали и ала бала са избрали нас, БСП-то ще смята колко пари сме изгубили... Нищо ново под слънцето щом сатава въпрос за БГ.
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 258

Като гледам колко грамотно пишеш се чудя на колко си години. Всъщност не се чудя, младите пишат в пъти по правилно от теб.
266
3
 
3
 
! Отговори
byku преди 11 месеца
Честно казано, иска ми се да дойдат в България, но не ми се вярва, че ще се случи, защото всички знаят, какво е тук.
265
4
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 11 месеца
Нашите са дали на едни виетнамци $20 да им купят кристален сервиз от Кореком, защото тях ще ги питат от къде имат долари.Родителите ми поне са от тези, които помнят и не се правят, че тогава е било много хубаво.
---
а опашките за банани и то само по-коледа. А това, че по МНОГОТО ЗАВОДИ се пускаше западна техника (хладилници, касетофони, видеокасетофони) и се разиграваха на томбола между работниците, че нямаше за всички...

кво им обясняваш на ганьовците бе...
264
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 266
РУСИЯ МЕРАЗИ БЪЛГАРИЯ!
ПО- ДОЛУ ЧЕТЕТЕ ОБИДИТЕ НА УШАНКИТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ!
ПРАЩАЙТЕ СИГНАЛИ ДО МВР!!!

Абе да пращаме, ама какъв е смисъла като след всеки загубени избори от БСП милицията прави незаконни протести, на които вее руски знамена?
263
1
 
6
 
! Отговори
Текеесар преди 11 месеца
До Анонимен 259

До тука ни докара таа демукрация.Навремето ниа бееме мноо учени и моеаме а четем и а пишем сичките букви свръзано.Сега тие младите как зимат медале от олимпядото … олин … така бе сещаш са не моа разбера.
И тиа песьонерете сега дават иляди сяки ден и нема к'во да едат.Дечурлигата пушат нящо как му викаа забрайх дьоин нящо беше.Ниа пиеаме най-убава савецка вотка още в 9-ти клас.И са в Чапръчане не щат а глеа говеата и нема училище и за едни 10 дяца.Е па за това старците умират.
262
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
РУСИЯ МЕРАЗИ БЪЛГАРИЯ!
ПО- ДОЛУ ЧЕТЕТЕ ОБИДИТЕ НА УШАНКИТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ!
ПРАЩАЙТЕ СИГНАЛИ ДО МВР!!!
261
0
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 11 месеца
До 263

ХУБАВО е че не ревнуваш
260
8
 
5
 
! Отговори
ИНФОРМАЦИЯ: преди 11 месеца
ХЕЙТЪРСКИТЕ ПОСТОВЕ НЕ СА СЛУЧАЙНИ, ТЕ СА ПЛАТЕНИ С КОПЕЙКИ! ЧЕТЕТЕ ГИ ВНИМАТЕЛНО, КАТО НАВРЕМЕТО РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО И ПРАВДА!
259
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Георгиев

Попитах я и тя каза че скоро е прелятяла над твоята страна и било толкова мизерно че светели две лампи.